Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024  13:56:45

Χωρίς προηγούμενη ενημέρωση κανενός, χωρίς συναίνεση για τις αναγκαίες 200 ψήφους η Νίκη Κεραμέως με .... τροπολογία πρότεινε τη επιστολική ψηφοφορίας και σε όλες τις εθνικές εκλογές.. Ο απόλυτος αιφνιδιασμός και οι διαμαρτυρίες. από κυβέρνηση. Κύριο

«Φωτιά» στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο έβαλε η Νίκη Κεραμέως από το βήμα της Βουλής καταθέτοντας αιφνιδιαστικά... απλή τροπολογία για ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Κατάσταση ρήξης και σύγκρουσης, αιφνιδιασμού και αυταρχικής αρκετά επιλογής στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο έβαλε η Νίκη Κεραμέως από το βήμα της Βουλής καταθέτοντας τροπολογία για τη θέσπιση της για τους εκλογείς του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές.

Η υπουργός Εσωτερικών αιφνιδίασε την αντιπολίτευση καθώς το νομοσχέδιο προέβλεπε τη διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των εκλογέων μόνο για τις ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα.

Ζητείται πλειοψηφία 200 ψήφων

Η διάταξη που ανακοινώθηκε στην Ολομέλεια από την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές, απαιτεί πλειοψηφία τουλάχιστον 200 ψήφων.

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση θεωρούμε ότι η συζήτηση αυτού του νομοσχεδίου και η συναίνεση που επετεύχθη την περασμένη εβδομάδα, ανοίγει το δρόμο για μια ακόμη μεγάλη αλλαγή. Για ένα ακόμη βήμα ενίσχυσης της συμμετοχής και της δημοκρατίας: την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, για τους Έλληνες πολίτες που ζουν στο εξωτερικό, όχι μόνο στις ευρωεκλογές, όχι μόνο στα δημοψήφισματα αλλά και στις εθνικές εκλογές», είπε η υπουργός Εσωτερικών εισπράττοντας τα θερμά χειροκροτήματα από τα έδρανα της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Πρόσθεσε πως «η υπερψήφιση του νομοσχεδίου και της τροπολογίας με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση θα αποτελέσει σημαντικό μήνυμα πολιτικού εκσυγχρονισμού, ένα δείγμα πολιτικής ωριμότητας και διάθεσης να πράξουμε το δημοκρατικά αυτονόητο, πέρα και πάνω από κομματικές αντιθέσεις, πέρα και πάνω από κόμματα και χρώματα, να αποδείξουμε όλοι μαζί ότι στα θέματα δημοκρατίας είναι πολλά περισσότερα αυτά που μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν».

Επιστολική ψήφος / Τροπολογία «λαθροχειρίας» από Κεραμέως για την καθιέρωση και σε εθνικές εκλογές

Έντονη αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ, με τον Θεόφιλο Ξανθόπουλο να λέει ότι είναι αδιανόητο η υπουργός Εσωτερικών να χειρίζεται σημαντικά θέματα με τόσο τσαπατσούλικο τρόπο

Την κατάθεση τροπολογίας για τη θέσπιση της επιστολικής ψήφου για τους εκλογείς του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής η Νίκη Κεραμέως κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές.
Με βάση τη συναίνεση κομμάτων της αντιπολίτευσης επί του νομοσχεδίου, η υπουργός Εσωτερικών αιφνιδίασε τη μειοψηφία, γνωστοποιώντας πως η κυβέρνηση καταθέτει ρύθμιση για την επέκταση της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές, η οποία απαιτεί τουλάχιστον 200 ψήφους για να ισχύσει.

Σφοδρή ήταν η αντίδραση της αντιπολίτευσης, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Θεόφιλο Ξανθόπουλο, να στηλιτεύει την κυβερνητική απόφαση, λέγοντας: «Είναι προφανής η αντίρρηση μας και η αντίδραση μας λόγω της συμπεριφοράς της κυβέρνησης». Χαρακτήρισε αδιανόητο η υπουργός Εσωτερικών να χειρίζεται σημαντικά θέματα «με τόσο τσαπατσούλικο τρόπο», κάνοντας λόγο για «τροπολογία λαθροχειρίας».
Η Νίκη Κεραμέως κατά την ομιλία της υποστήριξε ότι «έχουμε την ευκαιρία να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τους δεσμούς των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό με την πατρίδα μας, με τεράστια οφέλη για τη χώρα μας.

Αυτό ακριβώς προβλέπει η τροπολογία που καταθέτουμε – παρακαλώ για τα πρακτικά – και η οποία απαιτεί την ψήφο τουλάχιστον 200 Βουλευτών για να ισχύσει σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος. Πρόκειται για δημοκρατικό χρέος και ιστορική ευκαιρία και γι' αυτό και είναι μεγάλη η ευθύνη που βαραίνει τον κάθε βουλευτή, πέρα και πάνω από κόμματα».

Νωρίτερα ένσταση αντισυνταγματικότητας κατά του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές κατέθεσαν Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά και Νίκη, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλο Ξανθόπουλο, να ζητά από την ηγεσία του ΥΠΕΣ να αποσαφηνίσει εάν θα κάνει δεκτές τις τρεις τροπολογίες που έχει καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση για την κατάρτιση ηλεκτρονικού εκλογικού καταλόγου, την ισχύ της επιστολικής ψήφου αποκλειστικά για τους εκτός επικρατείας και συγκεκριμένες ομάδες εκλογέων εντός επικρατείας (ΑμεΑ, ασθενείς και ηλικιωμένοι) και τη σύσταση Ανεξάρτητης Εκλογικής Αρχής. Από το ΚΚΕ, ο Γιάννης Γκιόκας ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline