Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024  13:48:25

Σε δύσκολη θέση ο Νίκος Δένδιας με το μπαράζ παραιτήσεων στο Πολεμικό Ναυτικό για καριέρες στα εφοπλιστικά πλοία. Το τσεκουρωμένο επίδομα και η ανάγκη για καλύτερα εισοδήματα. Κύριο

Εισηγείται στο υπουργείο Οικονομικών είτε την αύξηση του επιδόματος στόλου είτε την μείωση της φορολογίας (που αφαιρεί το 30-40%) λόγω «αύξησης συνολικού μισθού» αλλά το πρόβλημα των μαζικών αποχωρήσεων αξιωματικών και υπαξιωματικών,(στο 10% του συνόλου την τελευταία διετία) απαιτεί καλύτερη μισθολογική πολιτική στο Πολεμικό Ναυτικό.

Ανάμεσα τους η μείωση της φορολογίας, η όποια «αποφορολόγηση» του επιδόματος στόλου, η εναρμόνιση του μισθολογίου των σπουδαστών των Στρατιωτικών Σχολών με τους ομολόγους τους των Σωμάτων Ασφαλείας και η επίλυση του στεγαστικού προβλήματος

1. Ανησυχεί το Πεντάγωνο η μεγάλη φυγή για τα εμπορικά πλοία για τις πολύ καλύτερες αμοιβές από τους μισθούς 1500-2000 ευρώ τον μήνα για τους αξιωματικούς και τους διοικητές πολεμικών πλοίων. Στην κατάσταση αυτή, κατάλογο αναγκαίων μέτρων για την ανάσχεση των παραιτήσεων και την ανάταξη του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και κυρίως του Πολεμικού Ναυτικού όπου το πρόβλημα αποχωρήσεων γίνεται οξύ, έχει καταρτίσει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας έπειτα από σχετικές εισηγήσεις των Επιτελείων.

Προβληματισμένος σχετικά κατά την επίσημη τελετή παράδοσης – παραλαβής του Αρχηγείου Στόλου, ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε σε διορθωτικές κινήσεις που αφορούν στο επίδομα στόλου ώστε να αποδίδει τη «δίκαιη ευγνωμοσύνη» της πατρίδας, όπως είπε χαρακτηριστικά. Τις ανακοινώσεις, μάλιστα, έκανε από το κατάστρωμα της φρεγάτας «ΥΔΡΑ», κίνηση με ιδιαίτερο συμβολισμό καθώς πρόκειται για μία από τις δύο υποψήφιες μονάδες για ανάπτυξη στην Ερυθρά Θάλασσα αλλά και ένα από τα πολεμικά πλοία που απώλεσε μέρος του πληρώματός του εξαιτίας των εθελοντικών αποστρατειών κατά το 2023.

Αποφορολόγηση του επιδόματος στόλου

Αρμόδιες πηγές επισημαίνουν ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας βρίσκεται σε επικοινωνία με το υπουργείο Οικονομικών για μια σειρά από θέματα που αφορούν στις απολαβές των στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού, με τις βελτιωτικές ενέργειες του επιδόματος στόλου να βρίσκονται στην κορυφή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η λίστα που επεξεργάζεται το υπουργείο Εθνικής Αμυνας περιλαμβάνει μέτρα οικονομικού και κοινωνικού χαρακτήρα. Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζει η πρόταση που κατέθεσε η ηγεσία του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού σχετικά με την αποφορολόγηση του επιδόματος στόλου, της αποζημίωσης δηλαδή που λαμβάνουν τα μάχιμα στελέχη που υπηρετούν στα πλοία. Η εισήγηση του ναυτικού επιτελείου προβλέπει το επίδομα να ανταποκρίνεται στις ευθύνες που έχει κάθε μέλος του πληρώματος, ενώ για κάθε χρόνο υπηρεσίας στη θάλασσα να δίδεται ένα συντάξιμο εξάμηνο.

gy7Παράλληλα, εξετάζεται και μια δέσμη μέτρων την οποία προτείνουν οι Κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτή περιλαμβάνει οικονομικά μέτρα, όπως η εναρμόνιση του μισθολογίου των σπουδαστών των Στρατιωτικών Σχολών με τους ομολόγους τους των Σωμάτων Ασφαλείας, η επίλυση του στεγαστικού προβλήματος των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων με στρατιωτικές οικίες ή χορήγηση στεγαστικού επιδόματος και η παροχή εκπτώσεων από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

Ταυτόχρονα, προκρίνεται και μια σειρά από ενέργειες με στόχο την προσέλκυση νέων στις Ενοπλες Δυνάμεις, όπως η προβολή στα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επισκέψεις μαθητών σε Στρατιωτικές Σχολές, ένταξη της στρατιωτικής καριέρας στον επαγγελματικό προσανατολισμό των σχολείων και ενημερωτικές διαλέξεις σε μαθητές λυκείου.

Το μισθολόγιο του Π.Ν.

Οι παραιτήσεις στο Πολεμικό Ναυτικό εμφανίζουν αυξητικές τάσεις από την περίοδο της κρίσης μέχρι σήμερα. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της τάξης του 2014, από την οποία έχουν παραμείνει στο Πολεμικό Ναυτικό μόλις 12 μάχιμοι αξιωματικοί και 4 μηχανικοί. Ο βασικός λόγος, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, είναι οι απολαβές.

Οπως φαίνεται στο σχετικό διάγραμμα (αριστερά), ένας σημαιοφόρος, νούμερα 35 έως 31 της λίστας (ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας), δηλαδή αξιωματικός στην αρχή της καριέρας του, αμείβεται με 1.155 ευρώ μεικτά ή λίγο παραπάνω από 800 ευρώ καθαρά. Αντίστοιχα, ένας ανθυποπλοίαρχος, νούμερα 30-24 της λίστας, λαμβάνει κατά μέσο όρο 1.475 ευρώ μεικτά ή 1.000 ευρώ καθαρά. Ενδεικτικό είναι ότι ο κυβερνήτης ενός πολεμικού πλοίου χωρίς το επίδομα τέκνων, δεν ξεπερνά τις 2.000 ευρώ, ενώ ο μισθός του ναυάρχου, νούμερο 1 της λίστας, φτάνει τις 4.200 ευρώ μεικτά και κάτι λιγότερο από 3.000 ευρώ καθαρά, χωρίς φυσικά να υπολογίζονται τα επιδόματα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline