Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024  11:39:20

Θρίαμβος του Γιώργου Λάνθιμου προς τα Οσκαρ, αλλά και του άλλου Έλληνα Αλέξανδρου Παίην- Παπαδόπουλου με πέντε υποψηφιότητες. Όσκαρ του 2024, με 11 υποψηφιότητες για το «Poor Things» του Λάνθιμου. Κύριο

Δεκατρείς υποψηφιότητες το «Oppenheimer» και ένδεκα για το «Poor Things» του Γιώργου Λάνθιμου.

Στις 5 υποψηφιότητες έφτασαν και τα "Παιδιά του Χειμώνα" του Αλεξάντερ Πέιν, αλλά και το "American Fiction" που φαίνεται πως κερδίζει έδαφος και αρέσει όλο και περισσότερο. Από τον βραβευμένο σκηνοθέτη Αλεξάντερ Πέιν, η ταινία "ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ" ακολουθεί ένα στριμμένο καθηγητή (Πολ Τζιαμάτι) σε ένα Αμερικανικό Κολέγιο υψηλού κύρους, ο οποίος υποχρεώνεται να παραμείνει στην πανεπιστημιούπολη κατά τη διάρκεια των Χριστουγεννιάτικων διακοπών του, για να προσέχει λίγους σπουδαστές του, οι οποίοι δεν έχουν πουθενά αλλού να πάνε.

Τελικά, αναπτύσσει μία απίθανη σχέση με έναν από αυτούς – έναν κατεστραμμένο, ιδιοφυή ταραχοποιό (ο πρωτοεμφανιζόμενος Ντόμινικ Σέσα) – και την αρχιμαγείρισσα του κολεγίου, η οποία έχασε μόλις τον γιο της στον πόλεμο του Βιετνάμ (ΝταΒάιν Τζόι Ράντολφ).

Αναλυτικά όλες οι υποψηφιότητες

Υποψήφια για 11 Όσκαρ, μεταξύ των οποίων καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, πρώτου γυναικείου ρόλου και δεύτερου αντρικού ρόλου είναι το Poor Things του Γιώργου Λάνθιμου.

Αναλυτικά οι υποψηφιότητες

Καλύτερη Ταινία: American Fiction, Anatomy of a Fall, Barbie, The Holdovers, Killers of the Flower Moon, Maestro, Oppenheimer, Past Lives, Poor Things, The Zone of Interest
Σκηνοθεσία: Κρίστοφερ Νόλαν, Γιώργος Λάνθιμος, Τζόναθαν Γκλέιζερ
Α' Γυναικείος Ρόλος: Ανέτ Μπένινγκ (Nyad), Λίλι Γλάντστόουν (Killers of the Flower Moon), Κάρεϊ Μάλιγκαν (Maestro), Εμα Στόουν (Poor Things), Σάντρα Χούλερ (Anatomy of a Fall)
Α' Ανδρικός Ρόλος: Μπράντλεϊ Κούπερ (Maestro), Πολ Τζιαμάτι (The Holdovers), Κίλιαν Μέρφι (Oppenheimer),
Διασκευασμένο Σενάριο: American Fiction, Barbie, Oppenheimer, Poor Things, The Zone of Interest

Πρωτότυπο Σενάριο: Anatomy of a Fall, The Holdovers, Maestro, May December, Past Lives
Β' Γυναικείος Ρόλος: Εμιλι Μπλαντ (Oppenheimer), Ντανιέλ Μπρους (The Color Purple), Αμέρικα Φερέρα (Barbie), Τζόντι Φόστερ (Nyad), Ντα' Βιν Τζόι Ράντολφ (The Holdovers)
Β' Ανδρικός Ρόλος: Μαρκ Ράφαλο (Poor Things), Ρόμπερτ Ντε Νίρο (Killers of the Flower Moon), Ρόμπερτ Ντάουνι Τζ. (Oppenheimer), Ράιαν Γκόσλινγκ (Barbie), Στέρλινγκ Κ. Μπράουν (American Fiction)
Μοντάζ: Anatomy of a Fall, The Holdovers, Killers of the Flower Moon, Poor Things, Oppenheimer
Φωτογραφία: El Conde, Killers of the Flower Moon, Maestro, Oppenheimer, Poor Things
Μουσική: American Fiction, Indiana Jones, Killers of the Flower Moon, Oppenheimer, Poor

Things

Κοστούμια: Barbie, Killers of the Flower Moon, Napoleon, Oppenheimer, Poor Things
Καλύτερο Τραγούδι: I'm Just Ken (Barbie), It Never Went Away (American Symphony)
Σκηνογραφία: Barbie, Killers of the Flower Moon, Napoleon, Oppenheimer, Poor Things
Διεθνής Ταινία: Io Capitano (Ιταλία), Perfect Days (Ιαπωνία), Society of the Snow (Ισπανία), The Teachers' Lounge (Γερμανία)

Animation: The Boy and the Heron, Elemental, Nimona, Robot Dreams, Spiderman: Across the Spider-Verse
Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους:
Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους: The ABCs of Book Banning, The Barber of Little Rock
Ηχος: The Creator, Maestro, Mission Impossible: Dead Reckoning Part 1, The Zone of Interest, Oppenheimer
Οπτικά Εφέ: The Creator, Godzilla: Minus One, Guardians of the Galaxy Vol. 3, Napoleon, Mission Impossible: Dead Reckoning Part 1

Κομμώσεις και Μακιγιάζ: Golda, Maestro, Oppenheimer, Poor Things, Society of the Snow
Μικρού Μήκους Ταινία – Animation: Letter to a Pig, Ninety-Five Senses, Our Uniform, Pachyderme, War is Over! Inspired by the Music of John & Yoko
Μικρού Μήκους Ταινία – Live Action: The After, Invincible, Night of Fortune, Red, White and Blue, The Wonderful Story of Henry Sugar
Αποκτήστε συνδρομή στην έντυπη Αυγή

Πολυβραβευμένος σκηνοθέτης και σεναριογράφος

Ο Αλέξανδρος – Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, γνωστός ως Αλεξάντερ Πέιν, είναι ο Έλληνας σκηνοθέτης, παραγωγός και σεναριογράφος που εντυπωσιάζει παγκοσμίως με το ταλέντο του.
Ο Αλεξάντερ Πέιν γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου του 1961 στην Ομάχα, Νεμπράσκα, στις ΗΠΑ)και είναι Ελληνικής καταγωγής, δεύτερης γενιάς. Με ρίζες από το Αίγιο, τη Σύρα και τη Λιβαδειά, ο Πέιν έχει καταφέρει πολλά στο χώρο του Χόλιγουντ. Οι γονείς του, η Πέγκυ και ο Γιώργος Πέιν, διατηρούν ελληνικό εστιατόριο. Ο πατέρας του έχει ελληνο-γερμανική καταγωγή και η μητέρα του ελληνική.

Ο Payne μεγάλωσε στην Ομάχα , όπου η μητέρα του ήταν καθηγητής των ρομαντικών γλωσσών και ο πατέρας του είχε ένα εστιατόριο. Ως παιδί, ενδιαφερόταν για τον προβολέα ταινιών 8 mm της οικογένειας και τελικά έκανε τις δικές του ερασιτεχνικές ταινίες. Μετά τη μελέτη της ιστορίας και της λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ (BA, 1984), ο Payne παρακολούθησε σχολή κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (MFA, 1990) Η διατριβική του ταινία, The Passion of Martin , για έναν φωτογράφο που έπληξε την αγάπη, τον κέρδισε την προσοχή από το Χόλιγουντ και προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Sundance . Μια συμφωνία ανάπτυξης με την Universal Pictures, ωστόσο, τελικά αποδείχθηκε άκαρδο.

Ως σεναριογράφος και σκηνοθέτης, καταφέρνει να ισορροπεί ανάμεσα στο καλλιτεχνικό και το εμπορικό, ενώ όλοι έχουν να λένε ότι έχει καταφέρει πολλά, χρησιμοποιώντας το ελάχιστο της παραγωγής, εξ ου και ο χαρακτηρισμός που του έχουν αποδώσει, ως «ο μικρός Μεγαλέξαντρος της Αμερικής»

Ο Πέιν έγραψε και σκηνοθέτησε την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του την "Citizen Ruth" το 1996. Τρία χρόνια μετά το 1999, έγραψε και σκηνοθέτησε την ταινία "Election". Η ταινία τράβηξε πολύ το ενδιαφέρον του κοινού όταν ο Νεουορκέζος κριτικός David Denby την χαρακτήρισε ως την καλύτερη ταινία της χρονιάς. Μάλιστα ο Πέιν για την ταινία του αυτή απέσπασε υποψηφιότητα για Όσκαρ.

.....Τελευταία του μεγάλη επιτυχία, το Όσκαρ διασκευασμένου σεναρίου, για την ταινία "Οι απόγονοι" (The Descendants), ταινία η οποία με πρωταγωνιστή τον Τζορτζ Κλούνεϊ, είχε προταθεί ακόμη για τα Όσκαρ καλύτερης ταινίας, ανδρικής ερμηνείας, σκηνοθεσίας, και μοντάζ. Στην ταινία ο Τζορτζ Κλούνεϊ υποδύεται έναν Χαβανέζο δικηγόρο ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με τον επικείμενο θάνατο της συζύγου του η οποία βρίσκεται σε κωματώδη κατάσταση, ενώ παράλληλα προσπαθεί να αντιμετωπίσει την απιστία της.

........Ο Πέιν παντρεύτηκε την Καναδή ηθοποιό Σάντρα Οχ την 1η Ιανουαρίου 2003, αφού έβγαινε μαζί της για τρία χρόνια ενώ συνεργαζόταν παράλληλα μαζί της στο Sideways. Στις 12 Μαρτίου 2005, ένας δημοσιογράφος ανακοίνωσε τον χωρισμό τους. Το διαζύγιο οριστικοποιήθηκε επίσημα στις 22 Δεκεμβρίου 2006, αν και το πρώην ζευγάρι χρειάστηκε περισσότερα από δύο χρόνια για να τακτοποιήσει τα οικονομικά του. Το 2015, ο Πέιν παντρεύτηκε τη Μαρία Κοντό, μια Ελληνίδα φιλόλογο που γνώρισε επισκεπτόμενος την περιοχή του Αιγίου, όπου κατάγονταν μερικοί από τους προγόνους του.

Η Κόντος είναι 27 χρόνια νεότερη του ενώ έγινε πατέρας για πρώτη φορά σε ηλικία 56 ετών το 2017. Το 2022 έλαβε τιμητική ελληνική υπηκοότητα, σε ανακοίνωσή του, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Λος Άντζελες ανέφερε: «Είμαστε υπερήφανοι που ξεκινήσαμε και ολοκληρώσαμε τη διαδικασία αίτησης για την ελληνική υπηκοότητα του Αλεξάντερ Πέιν Καλώς ήρθατε στην ελληνική μας οικογένεια!».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline