Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024  09:47:07

Ψυχρή εισβολή στην εικόνα Κυβέρνησης, μετά τη δημοσκόπηση της έγκυρης ΜRB. Πτώση ικανοποίησης, θυελλώδεις άνεμοι σε οικονομικά-κοινωνικά προβλήματα. Κύριο

Με κατάγματα τα μέτωπα της κυβέρνησης προς την κοινωνία, παρά την μέτρια θέση των κομμάτων της Αντιπολίτευσης.

Οι διαρροές προς τα δεξιά, η διάθεση για αποχή και από τις Ευρωεκλογές, οι εισηγήσεις για διαγραφές και η διαρκής ρευστότητα-αβεβαιότητα.

Επώδυνη για όλους ανησυχητική για μικροβεβαιότητες και συγκρίσεις ότι «οι άλλοι πάνε χειρότερα», αληθινό καμπανάκι η σφυγμομέτρηση της έγκυρης MRB. Με τηΝΔ κάτω από 30%, ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ ισόπαλοι κάτω από 10%, Βελόπουλος πάνω από το ΚΚΕ. Ισοπαλία απόλυτη και αληθινός διχασμός για τον «Γάμο», που απαιτούν και επιβάλλουν σύμβουλοι στο Μαξίμου.
Ψυχρή εισβολή στην εικόνα Κυβέρνησης, μετά τη δημοσκόπηση της έγκυρης ΜRB. Πτώση ικανοποίησης , θυελλώδεις άνεμοι σε οικονομικά-κοινωνικά προβλήματα.

Με κατάγματα τα μέτωπα της κυβέρνησης προς την κοινωνία, παρά την μέτρια θέση των κομμάτων της Αντιπολίτευσης. - Οι διαρροές προς τα δεξιά, η διάθεση για αποχή και από τις Ευρωεκλογές, οι εισηγήσεις για διαγραφές και η διαρκής ρευστότητα-αβεβαιότητα.

Ειδικότερα και από μια άλλη οπτικλη, οποως αθυτλή τλου Β ΗΜΣΤΟΣ, αντιμέτωπη με έναν πολιτικό γρίφο βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς για πρώτη φορά έπειτα από μια μακρά περίοδο καταγράφεται μια εμφανής πολιτική φθορά της στις έρευνες της κοινής γνώμης.
Η λύση που θα επιλέξει φαίνεται ότι μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για το κλίμα της προσεχούς περιόδου, με ορίζοντα τις ευρωεκλογές. Ζητούμενο είναι το κατά πόσο θα προχωρήσει δίχως δισταγμούς και καθυστερήσεις σε τολμηρές και δύσκολες παρεμβάσεις, είτε αυτές έχουν μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα είτε διαχειριστικό, ή αν θα προτιμήσει μια τακτική ελιγμών, συμβιβασμών και εξισορροπητικών κινήσεων, αποφεύγοντας να ανοίξει ταυτόχρονα μέτωπα.

Ο γάμος δεν σκεπάζει τη φθορά

Οπως μέχρι στιγμής διαπιστώνεται, η πρόσφατη επιστράτευση πολιτικών και επικοινωνιακών δυνάμεων για την εσπευσμένη προώθηση του γάμου των ομοφύλων είχε ασύμμετρο χαρακτήρα. Αυτό καταφαίνεται με εμφατικό τρόπο στις έρευνες της κοινής γνώμης. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega την Πέμπτη το θέμα του γάμου αξιολογείται ως το απολύτως λιγότερο σημαντικό μεταξύ των προβλημάτων που απασχολούν τους πολίτες, με ποσοστό μόλις 1%, έναντι ενός συνολικού 67% οι οποίοι προβληματίζοντα για την ακρίβεια και την οικονομία εν γένει.

Οι διαπιστώσεις αυτές διαμορφώνουν και το πλαίσιο των πολιτικών αποφάσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη για το προσεχές διάστημα. Δεδομένης της αναντιστοιχίας, η οποία αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, ανάμεσα στην πολιτική αναστάτωση με αφορμή τον γάμο των ομοφύλων και στην επίδρασή του στην κοινωνία, ο Πρωθυπουργός έχει μπροστά του το επόμενο κρίσιμο στάδιο. Είναι αυτό της ψήφισης του «επίμαχου» νομοσχεδίου και της εικόνας η οποία θα διαμορφωθεί στο εσωτερικό της ΚΟ της ΝΔ, αναλόγως της στάσης που θα επιλέξουν οι διαφωνούντες, βουλευτές και μέλη της κυβέρνησης.

Ο τρόπος με τον οποίο θα σταθεί απέναντι σε αυτά ο Πρωθυπουργός θεωρείται μια από τις παραμέτρους οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια πολιτική κινητικότητα, έστω και περιορισμένη.

Διαρροές προς τα δεξιά

Ενα αισθητό στοιχείο προβληματισμού είναι η πιθανή εμφάνιση «δεξιόστροφων» ομαδοποιήσεων στο εσωτερικό της ΝΔ, οι οποίες δεν είχαν εκδηλωθεί έως τώρα και ενώ την ίδια στιγμή γίνεται φανερό στις δημοσκοπήσεις ότι αυξάνονται οι διαρροές, κατά μείζονα λόγο προς τη λαϊκιστική Δεξιά (η Ελληνική Λύση συγκεντρώνει 8,2% στην εκτίμηση ψήφου της Metron Analysis, εισπράττοτας και το μεγαλύτερο τμήμα από τις απώλειες της ΝΔ).
Υπό αυτές τις συνθήκες, μελετώνται τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, εξετάζονται τα μέτωπα τα οποία θα ανοίξουν (είτε με δική της πρωτοβουλία είτε όχι) και επιχειρείται να αξιολογηθεί η πολιτική τους επίδραση.

Γιατί φέρνει τώρα τα δύσκολα νομοσχέδια

Στην τρέχουσα συγκυρία, κατά την οποία φαίνεται ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε ένα μεταίχμιο και αντιμέτωπη με τα πρώτα δείγματα της «κατάρας της δεύτερης τετραετίας», το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να μεταδώσει μία αίσθηση αποφασιστικότητας.
Η κυρίαρχη αντίληψη στο στενό επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι πρέπει τώρα να επισπευσθούν και να έρθουν προς ψήφιση δύσκολα νομοσχέδια, τα οποία προεξοφλείται ότι θα πυροδοτήσουν αντιδράσεις, ώστε να υπάρξει χρόνος για την απορρόφησή τους έως τις ευρωεκλογές.

Υπό αυτή την έννοια, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός θέλησε να τονίσει κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που είχε την Παρασκευή με τον διευθύνοντα σύμβουλο της JP Morgan Τζέιμι Ντάιμον ότι παραμένει «το ίδιο προσηλωμένος στις μεταρρυθμίσεις, όπως και το 2019», προσθέτοντας: «Αρα, η δέσμευσή μου είναι: «γκάζι» για τις μεταρρυθμίσεις, πάντα με έμφαση στη δημοσιονομική πειθαρχία».

Κατά τη διάρκεια της ίδιας συζήτησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε: «(...) Ο εφησυχασμός μπορεί να αποβεί καταστροφικός. Τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι πιο επικίνδυνο για εμάς από το να πούμε: «Εντάξει, εξασφαλίσαμε μία δεύτερη θητεία, εξακολουθούμε να έχουμε ένα μεγάλο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, ανακτήσαμε την επενδυτική βαθμίδα, άρα μπορούμε να κατεβάσουμε ρυθμούς». Κάνω ακριβώς το αντίθετο: Προχωρώ όλες τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις τώρα».

Κατά τα αναμενόμενα, η κυβέρνηση θα προχωρήσει εντός του Φεβρουαρίου στην ψήφιση του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια, όμως παράλληλα επιχειρείται ο προγραμματισμός για τα επόμενα νομοθετικά βήματα.

Β.Επώδυνη για όλους η σφυγμομέτρηση της έγκυρης MRB. ΝΔ κάτω από 30%, ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ ισόπαλοι κάτω από 10%, Βελόπουλος πάνω από το ΚΚΕ. Ισοπαλία απόλυτη για το «Γάμο».
Γράφτηκε από τον NonPaperNews
Σάββατο, 27 Ιανουαρίου 2024 00:17

Πρώτες ευθύνες στην Κυβέρνηση για την ακρίβεια. Παρηγορητικές επινοήσεις-προβλέψεις για την «εκτίμηση ψήφου» μελλοντικώς και αορίστως.

Δημοσκόπηση εκπλήξεων, πέρα από τους συνηθισμένους εξωραϊσμούς καταστάσεων και ποσοστών, από την έγκυρη και αξιόπιστη MRB.Ισόπαλοι εμφανίζονται το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου για τις Ευρωεκλογές, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που διενήργησε η εταιρεία MRB για το OPEN, σε πανελλαδικό δείγμα 1.000 ατόμων το διάστημα 22 – 24 Ιανουαρίου 2024. Το προβάδισμα της διατηρεί η Νέα Δημοκρατία, ενώ η Ελληνική Λύση εμφανίζεται ιδιαίτερα ενισχυμένη να ξεπερνά το ΚΚΕ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της MRB, στην πρόθεση ψήφου στις Ευρωεκλογές η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο 27,1% και ακολουθούν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ με 9,1%. Η Ελληνική Λύση εμφανίζεται στην τέταρτη θέση με 7,1% και ακολουθεί το ΚΚΕ με 7%.

Η Πλεύση Ελευθερίας καταγράφεται στο 3%, η Νίκη στο 2,8%, οι Σπαρτιάτες στο 2,1%, το ΜέΡΑ25 στο 2,1% και η Νέα Αριστερά στο 2%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 25%.
Στο όριο του στατιστικού λάθους καταγράφεται η διαφορά μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου για τις εθνικές εκλογές. Στην πρόθεση ψήφου της έρευνας, η Νέα Δημοκρατία καταγράφει 29,1%. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 10,7% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 10,5%. Το ΚΚΕ καταγράφει 7%, η Ελληνική Λύση 6,4%, η Πλεύση Ελευθερίας στο 3%, η Νίκη στο 2,7%, οι Σπαρτιάτες στο 2,5%, η Νέα Αριστερά στο 2%, το ΜέΡΑ25 στο 1,9% και η αδιευκρίνιστη ψήφος στο 22%.

Στην νεφελώδη επινόηση για γνωστές ισορροπίες και παρηγοριές των κομμάτων και των πολιτών, η φόρμουλα της «εκτίμησης ψήφου», τα αντίστοιχα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής: Νέα Δημοκρατία 37,3%, το ΠΑΣΟΚ στο 13,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 13,5%, το ΚΚΕ στο 9%, η Ελληνική Λύση στο 8,2%, η Πλεύση στο 3,8%, η Νίκη στο 3,5%.

Τι λένε οι πολίτες για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB το 48,7% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι συμφωνούν με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών ενώ το 48,2% δηλώνει ότι διαφωνεί. Πιο συγκεκριμένα το 27,8% δηλώνει ότι «συμφωνεί σίγουρα» και το 20,9% ότι «μάλλον συμφωνεί», ενώ την ίδια ώρα το 8,7% μάλλον διαφωνεί και το 39,5% «σίγουρα διαφωνεί».
Σε σχέση με τον Δεκέμβριο που πρωτομετρήθηκε από την MRB η αποδοχή για το συγκεκριμένα θέμα, υπάρχει σημαντική αύξηση στην αποδοχή των πολιτών που ξεπερνά το 8%. Σε κάθε περίπτωση η κοινωνία μοιάζει διχασμένη και δεν έχει αποδεχτεί πλήρως τον γάμο.

Ισχυρή διαφωνία για την υιοθεσία των παιδιών

Την ίδια στιγμή, πολύ μικρότερη είναι η αποδοχή των πολιτών αναφορικά με την υιοθεσία παιδιών από τα ομόφυλα ζευγάρια στο πλαίσιο ενός πολιτικού γάμου. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση το 54,6% των πολιτών «σίγουρα διαφωνεί» και το 10,2% μάλλον διαφωνεί (σύνολο διαφωνίας 64,8%).

Από την άλλη πλευρά μόλις το 30,1% των πολιτών δηλώνει ότι είναι υπέρ της υιοθεσίας παιδιών από τα ομόφυλα ζευγάρια. Αναλυτικότερα το 17,1% συμφωνεί σίγουρα και το 13% συμφωνεί. Είναι σαφές ότι η άρνηση αντιστρέφεται και η πτώση 4 μονάδων στην άρνηση από την προηγούμενη μέτρηση περισσότερο έχει να κάνει με την ερώτηση που δεν περιλαμβάνει το ζήτημα της παρένθετης μητέρας.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Μαύρο αντιστάσεις τόσο στον γάμο όσο και στην τεκνοθεσία υπάρχουν και εντός των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας. Το 53% των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος δηλώνει ότι διαφωνεί με τον γάμο ενώ αντίθετα το 67% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ ισχυρίζεται ότι «θέλει τον γάμο».
Την ίδια στιγμή, το 48,9% των συμμετεχόντων θεωρεί ότι το δικαίωμα της υιοθεσίας παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια υπονομεύει τον θεσμό της παραδοσιακής οικογένειας, ενώ το 46,4% διαφωνεί ή μάλλον διαφωνεί.

Τα σημαντικότερα προβλήματα των πολιτών

Από την δημοσκόπηση προκύπτει επίσης πως η ακρίβεια είναι μακράν του δευτέρου το μεγαλύτερο πρόβλημα των πολιτών καθώς το 60,3% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι είναι ένα από τα δύο σημαντικότερα ζητήματα που δυσκολεύουν την καθημερινότητά του.
Ακολουθούν σε απαντήσεις η υγεία (24,4%) το ύψος των εισοδημάτων (22,2%), η εγκληματικότητα (20,5%), η παιδεία (15,4%) και έπεται η οικονομική ανάπτυξη της χώρας (14,9%).

Μεγαλύτερη ευθύνη για την ακρίβεια

Οι πολίτες που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση θεωρούν σε ποσοστό 41% ότι την μεγαλύτερη ευθύνη για την ακρίβεια την έχει η κυβέρνηση και ακολουθούν πολυεθνικές εταιρείες (24,9%), supermarket και καταστήματα (13,3%), και διεθνές περιβάλλον (10,1).

Η αξιολόγηση των μέτρων στήριξης

Σε ερώτηση για την αξιολόγηση των μέτρων στήριξης της κυβέρνησης με βάση της δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, το 70,9% των πολιτών θεωρεί ότι η κυβέρνηση έχει λάβει λιγότερα μέτρα από αυτά που της επιτρέπει η κατάσταση της Οικονομίας της χώρας, ενώ 16,5% λένε ότι έχει πάρει όσα μέτρα της επιτρέπει και 7,6% λένε ότι έχει πάρει περισσότερα μέτρα από ότι της επιτρέπει η κρατική οικονομία.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline