Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024  12:38:20

Ψυχρολουσία από τη δήλωση της Βικτ. Νούλαντ να δοθούν στην Τουρκία και τα F-35. Παπαχελάς: «Oι σχέσεις Ελλάδος- ΗΠΑ περνούσαν και θα περνούν πάντοτε μέσα από την Τουρκία». Κύριο

ΗΠΑ: «F-35 στην Τουρκία αν εγκαταλείψει τους S-400».

Θα πρέπει να εξασφαλισθεί η αποτελεσματική αντιαεροπορική άμυνα της Τουρκίας, είπε επίσης η αναπληρώτρια ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

1.Πανηγυρισμοί πρόωροι και επιπόλαιοι έως ένα βαθμό από Κυβέρνηση και ΝΔ για την ( μελλοντική) υπεροπλία στον αέρα της Ελλάδος με τα σύγχρονα «αόρατα αεροπλάνα» F-35, σε πέντε χρόνια βεβαίως και με υψηλό κόστος αγοράς πολλών δις δολαρίων , για να ακολουθήσει την επομένη ημέρα ψυχρολουσία και απογοήτευση, Δυσάρεστη εξέλιξη, για την οποία θύμισε σε χθεσινό του άρθρο ο διευθυντής της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ Αλέξης Παπαχελάς με μια ρεαλιστική του ανάλυση, ως συνήθως, Συνοπτικά ότι «οι σχέσεις Ελλάδος- ΗΠΑ περνούσαν και θα περνούν ,πάντοτε, μέσα από την Άγκυρα. Όσο και εάν κάποιοι θέλουν να εξωραΐσουν την πραγματικότητα, αυτή είναι η αλήθεια».

Για να καταλήξει την διαφωτιστικη-αφυπνιστική ανάλυσή του : "Οι χειρισμοί της Κυβέρνησης Μπάιντεν έναντι της Ελλάδος και της Τουρκίας δημιουργούν αμφιβολίες σε έμπειρους διπλωμάτες και αναλυτές. Για το εάν ο «πιστός» σύμμαχος διατρέχει τον κίνδυνο να θεωρηθεί «αγκιστρωμένο ψάρι». Και για το ποιά θα είναι η στάση της Ουάσιγκτον εάν Ελλάδα και Τουρκία βρεθούν ξανά στο οριακό σημείο στο ποίο βρέθηκαν στα Ίμια ή το 2020. Εύλογες αμφιβολίες».

2.Την προοπτική επανόδου της Τουρκίας στο πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών F-35 επικαλείται η Ουάσιγκτον, για να πείσει την Άγκυρα να εγκαταλείψει τους ρωσικούς αμυντικούς πυραύλους S-400, σύμφωνα με δηλώσεις της Αμερικανίδας αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ σήμερα, Τρίτη, στην τουρκική τηλεόραση.

Όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό δίκτυο CNN Turk, η Β. Νούλαντ ανέφερε ότι εφόσον η Αγκυρα αλλάξει κατεύθυνση και αποποιηθεί τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα, ο δρόμος για τα αεροσκάφη που πρόκειται να παραλάβει και η Ελλάδα θα είναι ανοικτός.
«Αν λύσουμε το θέμα των S-400, θα χαρούμε να επαναφέρουμε την Τουρκία στο πρόγραμμα των F-35», δήλωσε η Αμερικανίδα διπλωμάτης στο τουρκικό κανάλι.

«Μόλις το λύσουμε το θέμα αυτό», πρόσθεσε αναφερόμενη στην εγκατάλειψη των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας, «θα πρέπει να μεριμνήσουμε ώστε η Τουρκία να διαθέτει ισχυρή αντιαεροπορική άμυνα».
«Ημασταν στη διαδικασία διαπραγματεύσεων για την πώληση Patriot και, ενώ αυτές οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν, η Τουρκία πήγε σε άλλη κατεύθυνση», είπε αναφερόμενη στην επιλογή της Αγκυρας να προμηθευθεί τα ρωσικά συστήματα S-400. «Γι' αυτό είχαμε κάποιες συζητήσεις σήμερα», επισήμανε η Β. Νούλαντ, που συναντήθηκε την Κυριακή στην Αγκυρα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.

«Προσφερόμαστε να μιλήσουμε για την ενίσχυση της αεράμυνας εδώ και πολλά χρόνια, τόσο πριν από την αγορά των S-400 όσο και αργότερα. Οπως γνωρίζετε, αυτό είναι ένα περίπλοκο ζήτημα. Ολοι χρειάζονται αεράμυνα αυτές τις μέρες. Αυτό το βλέπουμε σε όλο τον κόσμο. Αλλά, αν μπορούμε ακόμα να ξεπεράσουμε αυτό το ζήτημα, το θέμα των κυρώσεων CAATSA θα εξαφανιστεί και μπορούμε να επιστρέψουμε στις συνομιλίες για τα F-35», δήλωσε η υπ' αριθμόν 2 αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στην ίδια συνέντευξη η κ. Νούλαντ επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία πρόθεση απεμπλοκής από τη Συρία και τόνισε ότι απόλυτη προτεραιότητα στη Γάζα είναι η απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων.
Πηγή: CNN Turk

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις περνούν και θα περνούν πάντοτε μέσα από την Άγκυρα. Όσο κι αν κάποιοι θέλουν να εξωραΐσουν την πραγματικότητα αυτή είναι η αλήθεια. Τελευταίο παράδειγμα το πως η Ουάσινγκτον καθυστερούσε την αποδοχή του ελληνικού αιτήματος για την αγορά των F – 35 μέχρι την τελευταία στιγμή, γιατί ήθελε να γίνει μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας για τα F – 16 με την Τουρκία.

Πρέπει όμως να έχουμε στο μυαλό μας και κάτι ακόμη. Μια σημαντική μερίδα των ανθρώπων που λαμβάνουν τις αποφάσεις στην αμερικανική πρωτεύουσα είναι φανατικοί οπαδοί της άποψης ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να κάνουν τίποτα που να μπορεί να κλονίσει την σχέση τους με την Άγκυρα. Είναι εντυπωσιακό. Αγνοούν τις σχέσεις της τουρκικής ηγεσίας με την Χαμάς και το Ιράν. Δεν επιβάλουν κυρώσεις σε τουρκικές εταιρείες, ενώ γνωρίζουν ότι έτσι παραβιάζεται μαζικά το Εμπάργκο κατά της Ρωσίας.

Ξεπερνούν με ιώβειο υπομονή την μεθόδευση για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Και γενικά είναι έτοιμοι να δικαιολογήσουν την Τουρκία ότι κι αν κάνει. Προσέχουν απίστευτα μήπως κάνουμε κάποια ενέργεια που θα την ενοχλήσει όπως για παράδειγμα με την επιστολή για τους όρους που δίνονται τα τουρκικά F – 16 η οποία παραμένει μυστική! Και για να είμαστε ρεαλιστές, αν δεν υπήρχαν ο γερουσιαστής Μενέντεζ με λίγους βουλευτές και τον γερουσιαστή Βαν Χόλεν και τους ομογενείς της HALC, δεν θα γινόταν καν συζήτηση για όρους.

Όλα αυτά προκαλούν εύλογη ανησυχία σε όσους παρακολουθούν από κοντά τις διπλωματικές εξελίξεις. Η ελληνική κυβέρνηση πήρε ένα σοβαρό, πιθανώς και υπερβολικό ρίσκο στηρίζοντας την Ουκρανία απέναντι στη Ρωσία με κάθε τρόπο. Πουθενά δε στέκεται σε δυο βάρκες. Ούτε στη μέση Ανατολή, ούτε αλλού. Έδωσε επίσης το δικαίωμα στις ΗΠΑ να δημιουργήσουν στρατιωτικές βάσεις ελληνικό έδαφος.

Η Ελλάδα πήρε ασφαλώς κάποια ανταλλάγματα με τη μορφή πλεονάζοντος υλικού, αλλά τα F–35 δεν μπορούν να θεωρηθούν αντάλλαγμα γιατί θα πληρωθούν ακριβά. Οι χειρισμοί της κυβέρνησης Μπάιντεν έναντι της Ελλάδας και της Τουρκίας δημιουργούν αμφιβολίες σε έμπειρους διπλωμάτες και αναλυτές. Για το αν ο πιστός σύμμαχος διατρέχει τον κίνδυνο να θεωρηθεί «αγκιστρωμένο ψάρι».
Και για το ποια θα είναι η στάση της Ουάσινγκτον εάν Ελλάδα και Τουρκία βρεθούμε ξανά στο οριακό σημείο στο οποίο βρέθηκαν στα Ίμια η το 2020.
Εύλογες αμφιβολίες.

2.Στην Τουρκία στις 12 Φεβρουαρίου ο Πούτιν για να συναντηθεί με τον Ερντογάν
Ο Τούρκος πρόεδρος θα επισκεφθεί την Αίγυπτο στις 14 Φεβρουαρίου - Ο καθορισμός των ορίων θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι στην ατζέντα

O Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα επισκεφτεί την Τουρκία στις 12 Φεβρουαρίου για να συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος, σύμφωνα με το Reuters.

Επίσης ο Τούρκος πρόεδρος θα επισκεφθεί την Αίγυπτο στις 14 Φεβρουαρίου, μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο Τούρκους αξιωματούχους. Θα είναι η πρώτη του επίσκεψη στην Αίγυπτο από το 2013.

Στη συνάντηση μεταξύ του Ερντογάν και του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι αναμένεται να συζητηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα και τα βήματα για τον τερματισμό του πολέμου, δήλωσαν οι ίδιοι αξιωματούχοι, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία τους επειδή η επίσκεψη δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.

Η ενίσχυση του εμπορίου και ο καθορισμός των ορίων θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι επίσης στην ατζέντα, δήλωσαν οι αξιωματούχοι. Σημαντικό βήμα για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων έγινε πέρυσι τον Ιούλιο, όταν τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών ανακοίνωσαν ότι οι διπλωματικές σχέσεις αναβαθμίστηκαν και πάλι στο επίπεδο του πρεσβευτή.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline