Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024  00:46:15

Μητσοτάκης σε αγρότες της Βόνιτσας: Ούτε γκαρσόνια θα γίνετε, ούτε στη Γερμανία θα πάτε

Για μένα η στήριξη του πρωτογενούς τομέα είναι πρώτη πολιτική προτεραιότητα, είπε ο πρωθυπουργός.

Στο αγροτικό μπλόκο της Βόνιτσας βρέθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τα εγκαίνια του νέου αυτοκινητόδρομου Ακτίο - Αμβρακία.

Συνομιλώντας με αγρότες και αφού άκουσε τα αιτήματά τους ο πρωθυπουργός τους είπε: «Ούτε γκαρσόνια θα γίνετε, ούτε θα φύγετε στη Γερμανία. Για μένα η στήριξη του πρωτογενούς τομέα είναι πρώτη πολιτική προτεραιότητα. Ξέρω τα προβλήματα από πρώτο χέρι. Αυτά τα δύσκολα 4 χρόνια η κυβέρνηση στάθηκε στο μέτρο του δυνατού κοντά στους αγρότες με στήριξη του ΕΛΓΑ με αποζημιώσεις 1 δισ. ευρώ, με μείωση του ΦΠΑ σε λιπάσματα και ζωοτροφές. Είμαστε ανοιχτοί στη συζήτηση να δούμε τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε. Ξέρουμε τις εκκρεμότητες στο μέτρο του εφικτού θα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε γιατί οι δημοσιονομικές δυνατότητες δεν είναι απεριόριστες».

Ο εκπρόσωπος των αγροτών απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ζήτησε μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα.
Μεταξύ άλλων του ζήτησε να οριστούν κατώτατες τιμές στα προϊόντα, να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, να μειωθεί το κόστος παραγωγής και να δημιουργηθούν έργα υποδομής στην ύπαιθρο. «Δίνουμε αγώνα επιβίωσης, η χώρα χωρίς πρωτογενή τομέα δεν θα λέγεται χώρα», είπε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, ο Πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με αγρότες και κτηνοτρόφους στα περίχωρα της Βόνιτσας συζήτησε μαζί τους τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τις πολιτικές που έχει υλοποιήσει η κυβέρνηση για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία του κλάδου σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Ξέρετε πολύ καλά ότι η στήριξη του πρωτογενούς τομέα είναι για εμάς και για εμένα προσωπικά πρώτη πολιτική προτεραιότητα. Ξέρω τα προβλήματα και τα γνωρίζω από πρώτο χέρι. Γνωρίζετε επίσης, όμως, ότι αυτά τα τέσσερα δύσκολα χρόνια η κυβέρνηση στάθηκε, στο μέτρο του εφικτού, κοντά στους αγρότες. Και με μείωση της φορολόγησης και με αύξηση της οικονομικής στήριξης που δώσαμε στον ΕΛΓΑ.

Δώσαμε παραπάνω από 1 δισ. ευρώ σε αποζημιώσεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια, μόνο τα 500 εκατομμύρια προέρχονταν από τις εισφορές των αγροτών, και με μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές και στα λιπάσματα όπου μπορούσαμε να παρέμβουμε. Και είμαστε πάντα ανοιχτοί να δούμε τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε, και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να μειώσουμε το κόστος παραγωγής, να μειώσουμε το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Ήδη καταφέραμε και εξασφαλίσαμε σχετικά λογικές τιμές πάνω στην κρίση αλλά θέλουμε να το μειώσουμε περισσότερο. Ξέρουμε τις εκκρεμότητες και με τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το κόστος της κίνησης και το ντίζελ.

Εδώ, λοιπόν, είμαστε και να τα συζητήσουμε και στο μέτρο του εφικτού, θέλω να το τονίσω αυτό, διότι οι δημοσιονομικές δυνατότητες δεν είναι ατελείωτες -νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο το αναγνωρίζετε-, να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για τον πρωτογενή τομέα», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού άκουσε τους εκπροσώπους των αγροτών.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline