Τρίτη 23 Ιουλίου 2024  17:33:41

Υπάρχει τρομοκρατία νεότερης γενιάς. Χρυσοχοϊδης: «Να μην ξαναζήσουμε τα ίδια, τα παλιά. Δεν πρέπει η τρομοκρατία να αναβιώσει». Κύριο

«Θα κάνουμε οτι είναι δυνατόν ώστε οι δράστες τέτοιων εγκληματικών ενεργειών να οδηγούνται στην Δικαιοσύνη και να τιμωρούνται» τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

1. «Δεν πρόκειται να αφήσουμε αυτή την υπόθεση (της τρομοκρατίας) να αναβιώσει , δεν θα το επιτρέψουμε» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναφερόμενος στην έκρηξη βόμβας χθες τα ξημερώματα απέναντι από το υπουργείο Εργασίας.
Ο υπουργός μίλησε για σοβαρή και βαριά εγκληματική ενέργεια στο κέντρο της πόλης, την ώρα που κυκλοφορούσαν παιδιά για διασκέδαση.

«Κάποιοι θρασείς και επικίνδυνοι προχωρήσαν σε μια ενέργεια που θα μπορούσε να βάλει σε κίνδυνο ζωές συμπολιτών μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Θα κάνουμε οτι είναι δυνατόν ώστε οι δράστες τέτοιων εγκληματικών ενεργειών να οδηγούνται στην Δικαιοσύνη και να τιμωρούνται» τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης

2.Δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα

Στις 00:48 του Σαββάτου άγνωστος τηλεφώνησε σε εφημερίδα και προειδοποίησε ότι είχε τοποθετηθεί βόμβα. Ένα δεύτερο τηλεφώνημα ακολούθησε σε τηλεοπτικό σταθμό στη 01:03. Ο άγνωστος έδωσε διορία 40 λεπτά μέχρι να εκραγεί η βόμβα και ανέφερε πως την ευθύνη αναλαμβάνει η «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα».

Η περιοχή αποκλείστηκε άμεσα από ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας.
Από την έκρηξη προκλήθηκε ένας μικρός κρατήρας στο σημείο, ενώ ο μηχανισμός εξαϋλώθηκε και οι αστυνομικοί των Εγκληματολογικών Ερευνών συλλέγουν και τα μικρότερα θραύσματα που βρίσκουν για να ανασυνθέσουν την πιθανή συνδεσμολογία και να βρουν τυχόν χρήσιμα στοιχεία για την έρευνα της Αντιτρομοκρατικής.

3.Τα ερωτήματα μετά την έκρηξη της βόμβας στη Σταδίου: Προς τα πού κοιτάει η ΕΛ.ΑΣ

Βασίλης Λαμπρόπουλος

Οι στόχοι της βόμβας - Συνδέεται η «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα» με την οργάνωση «Επαναστατική Αυτοάμυνα»;

Πρόκειται για μία βομβιστική επίθεση που δείχνει σημαντική προεργασία και εμπειρία των δραστών που φρόντισαν ώστε το ωστικό κύμα να εκτονωθεί και να προκαλέσει ζημιές στο υπουργείο Εργασίας και όχι σε γύρω κτίρια, ενώ υπήρχαν κι άλλες καλά μελετημένες ενέργειες.
Η βομβιστική επίθεση τα ξημερώματα του Σαββάτου στην οδό Σταδίου ίσως να προέρχεται από την ίδια ομάδα οργανωτών που είχε προχωρήσει τον Δεκέμβριο στην τοποθέτηση βόμβας που δεν είχε εκραγεί στην έδρα των ΜΑΤ στο Γουδί και την ευθύνη της οποίας είχε αναλάβει τότε η «Ένοπλη Προλεταριακή Δικαιοσύνη». Επιπλέον έχει εντυπωσιακές ομοιότητες με επίθεση, με τον ίδιο στόχο, τον Δεκέμβριο του 2016.

Η «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα» που ανέλαβε τώρα την ευθύνη τηλεφωνικά για την έκρηξη στην οδό Σταδίου, δεν φαίνεται να έχει καμία σχέση με την οργάνωση «Επαναστατική Αυτοάμυνα» που είχε προχωρήσει προ 8-10 ετών σε επιθέσεις με όπλα και χειροβομβίδες εναντίον διμοιριών των ΜΑΤ, της πρεσβείας της Γαλλίας και άλλες αλλά έχει εξαρθρωθεί πλήρως. Ωστόσο προς το παρόν δεν μπορεί να υπάρξει καταγραφή και σύγκριση της εκρηκτικής ύλης της βόμβας στην Τράπεζα Εργασίας αφού υπήρξε πλήρης διάλυση και εξαΰλωσή της.

Αυτά είναι τα πρώτα κύρια συμπεράσματα επιτελών της λεωφόρου Κατεχάκη για την έκρηξη που σημειώθηκε στις 01.29 π.μ. απέναντι από το υπουργείο Εργασίας και δίπλα σε τράπεζα, στη συμβολή των οδών Σταδίου και Πεσμαζόγλου. Σημειώνεται ότι από την έκρηξη σημειώθηκαν εκτεταμένες υλικές ζημιές στην είσοδο των κτιρίων ενώ από το ωστικό κύμα έσπασαν τα τζάμια μέχρι και τον 6ο όροφο.

Οι ίδιοι επιτελείς μιλούν για μία ακόμη προσπάθεια -την έβδομη συνολικά μετά τη μεταπολίτευση- αναβίωσης του εγχώριου «αντάρτικου πόλης» μετά από μία πενταετία σιγής.
Σημειώνεται ότι στις 12 Δεκεμβρίου 2016 το υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου είχε γίνει πάλι στόχος απόπειρας βομβιστικής επίθεσης, την ευθύνη της οποία ανέλαβε η οργάνωση «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» που σταμάτησε τη δράση της το 2018. Ομως τότε ο εκρηκτικός μηχανισμός ο οποίος βρισκόταν σε σακίδιο πλάτης που ήταν κρεμασμένο στην είσοδο του υπουργείου, δεν εξερράγη. Στην προκήρυξή της τότε η ΟΛΑ (είχε αναλάβει την ευθύνη και για βομβιστική επίθεση τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου σε υποκατάστημα της Eurobank στην οδό Σανταρόζα) είχε αναφερθεί στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης Τσίπρα, στα μνημόνια, στις περικοπές συντάξεων και μισθών αλλά και στην «καπιταλιστική κρίση», όπως ανέφεραν, που επικρατεί σε όλες τις χώρες.

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εντοπίζουν αρκετές ομοιότητες στα δύο κτυπήματα του 2016 και το προχθεσινό εναντίον του ίδιου στόχου. Στο μικροσκόπιο των ερευνών βρίσκεται το υλικό από κάμερες ασφαλείας από τις γύρω επιχειρήσεις προκειμένου οι Αρχές να καταφέρουν να εντοπίσουν τους δράστες ενώ αναμένεται να «σαρώσουν» τηλεφωνικές επικοινωνίες κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα.

Τα «συγκοινωνούντα δοχεία» της τρομοκρατίας

Η οργάνωση «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα», που ανέλαβε την ευθύνη, με τη συγκεκριμένη ονομασία είναι πρωτοεμφανιζόμενη. Η ονομασία της ωστόσο παραπέμπει στην παλιότερη οργάνωση «Επαναστατική Αυτοάμυνα». Στην αντιτρομοκρατική στην παρούσα φάση δεν μπορούν να συνδέσουν τις δύο οργανώσεις άμεσα, καθώς η παλιά οργάνωση έκανε ένοπλες επιθέσεις με Καλάσνικοφ και όχι βομβιστικές.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι αστυνομικοί εξετάζουν και το ενδεχόμενο η πρωτοεμφανιζόμενη αυτή οργάνωση να αποτελείται από παλιούς καθοδηγητές που έχουν στρατολογήσει νέα μέλη. Το ίδιο σενάριο ισχύει και για την τοποθέτηση βόμβας που εξουδετερώθηκε στο Γουδή έξω από τα ΜΑΤ τον περασμένο Δεκέμβριο από οργάνωση που εμφανίστηκε για πρώτη φορά με την ονομασία «Ένοπλη Προλεταριακή Δικαιοσύνη».

Η βομβιστική επίθεση στη Σταδίου τα ξημερώματα του Σαββάτου ήταν η τρίτη που σημειώθηκε το τελευταίο δίμηνο, μετά από αρκετά μεγάλο διάστημα χωρίς τρομοκρατικές ενέργειες. Πριν από λίγες ημέρες είχε γίνει έκρηξη βόμβας, όχι ωρολογιακής, σε υποκατάστημα τράπεζας στα Πετράλωνα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline