Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024  09:24:28

Επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ.(μετά το ΕΜΠ και το ΑΠΘ) και στο Δημοκρίτειο σε απόπειρα κατάληψης ολίγων φοιτητών της ΚΝΕ.. Μετά από αίτημα της πρυτανείας και της πλειοψηφίας των φοιτητών. Κύριο

«Ομάδα ατόμων»,που ανηκαν στην ΚΝΕ, αποπειράθηκε να παρεμποδίσει την προσέλευση των υπαλλήλων στην εργασία τους καθώς και περίπου 400 φοιτητές, οι οποίοι σκόπευαν να δώσουν γραπτές εξετάσεις.

Στην προσαγωγή 18 ατόμων που επιχείρησαν να καταλάβουν το κτίριο της Νομικής Σχολής, προχώρησαν τη Δευτέρα οι αστυνομικές Αρχές στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., η ομάδα ατόμων αποπειράθηκε να παρεμποδίσει την προσέλευση των υπαλλήλων στην εργασία τους καθώς και περίπου 400 φοιτητές, οι οποίοι σκόπευαν να δώσουν γραπτές εξετάσεις.
«Υπέβαλαν σχετικό αίτημα οι πρυτανικές Αρχές»
Στην επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρεται ότι η επιχείρηση για την απομάκρυνση των ατόμων από αστυνομικούς της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης πραγματοποιήθηκε μετά από σχετικό αίτημα των πρυτανικών Αρχών. Προανάκριση για το περιστατικό διενεργεί το Τ.Α. Κομοτηνής.

Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή του ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής, καθηγητής Μιχάλης Δ. Χρυσομάλλης, είχε σημειώσει πως «λόγω κατάληψης του κτηρίου της Νομικής Σχολής από φοιτητές, αναστέλλεται η εξεταστική περίοδος Φεβρουαρίου για το υπόλοιπό της. Θα κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τη μετάβαση σε καθεστώς εξετάσεων εξ αποστάσεως για τα υπολοιπόμενα μαθήματα προς εξέταση».
Ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.
«Μεσημβρινές ώρες σήμερα, Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, για την απομάκρυνση ομάδας ατόμων που εισέβαλε σε αυτό τις πρωινές ώρες σήμερα.

Ειδικότερα, ομάδα νεαρών ατόμων επιχείρησε να καταλάβει το κτίριο της Νομικής Σχολής παρεμποδίζοντας τους υπαλλήλους να προσέλθουν στην εργασία τους και περίπου 400 φοιτητές να προσέλθουν για γραπτή εξέταση, με αποτέλεσμα οι πρυτανικές Αρχές να ζητήσουν τη συνδρομή της Αστυνομίας.
Με άμεση και συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών από Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η απομάκρυνση των ατόμων. Στη διάρκεια της επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν 18 προσαγωγές και ο χώρος αποδόθηκε στις Πρυτανικές Αρχές».

Παρεμπόδιζαν τους υπαλλήλους να προσέλθουν στην εργασία τους και 400 φοιτητές να προσέλθουν στη γραπτή τους εξέταση, ανέφερε η ανακοίνωση της Αστυνομίας - Στη διάρκεια της επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν 18 προσαγωγές και ο χώρος αποδόθηκε στις Πρυτανικές Αρχές, αναφέρει η ΕΛΑΣ

Καταγγελίες για βίαιες προσαγωγές από την ΚΝΕ

Από την πλευρά της η ΚΝΕ «καταγγέλλει την πρωτοφανή εισβολή των ΜΑΤ και την βίαιη προσαγωγή δεκάδων φοιτητών στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, στην Κομοτηνή, μεταξύ των οποίων αρκετά μέλη της ΚΝΕ, σήμερα, Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου».

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της «το "έγκλημα" των φοιτητών ήταν ότι υλοποιούσαν τη συλλογική απόφαση του Φοιτητικού τους Συλλόγου για συμμετοχή στις φοιτητικές κινητοποιήσεις, με κλειστή σχολή, ενάντια στο νομοσχέδιο-έκτρωμα για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, που κάνει την αδικία νόμο και διαλύει τα πτυχία και το μέλλον τους.

Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για αυτή την απαράδεκτη ενέργεια. Οι απειλές, ο αυταρχισμός, η καταστολή της κυβέρνησης, με στόχο να εκφοβίσει και να τρομοκρατήσει τη νέα γενιά, θα πέσει στο κενό! Αντί να υλοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των φοιτητών και να αποσύρει το απαράδεκτο πολυνομοσχέδιο, απαντά με ΜΑΤ, καταστολή και βία».
«Είναι βαθιά γελασμένοι αν νομίζουν ότι με την ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού μπορούν να φοβίσουν τους φοιτητές, να τους αποτρέψουν από τη συλλογική διεκδίκηση και δράση.

Η μαζική συμμετοχή χιλιάδων φοιτητών στο μεγάλο πανελλαδικό φοιτητικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου στις 12:00 στα Προπύλαια θα είναι η καλύτερη απάντηση! Η πλειοψηφία δε φιμώνεται! Το δίκιο θα νικήσει! Εδώ και τώρα να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι φοιτητές χωρίς να τους απαγγελθεί καμία κατηγορία!» τονίζει, καταλήγοντας στην ανακοίνωσή της, η ΚΝΕ.

2.Πανεπιστήμια: Τελεσίγραφο για την τηλεξεταστική

Το υπουργείο Παιδείας καθιστά υπεύθυνες τις ηγεσίες των υπό κατάληψη πανεπιστημίων για τυχόν απώλειά της

Τελεσίγραφο στέλνει το υπουργείο Παιδείας στα ΑΕΙ, καθώς ξεκαθαρίζει ότι η εξ αποστάσεως διενέργεια των εξετάσεων του τρέχοντος, χειμερινού εξαμήνου για όσα τμήματα και σχολές τελούν υπό κατάληψη είναι υποχρεωτική. Με αυτόν τον τρόπο το υπουργείο θέτει προ των ευθυνών τους τις ηγεσίες των ιδρυμάτων και τους πανεπιστημιακούς για την τυχόν απώλεια της εξεταστικής περιόδου για τους φοιτητές.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Παιδείας την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου είχε εκδώσει εγκύκλιο προς τα ΑΕΙ στην οποία ανέφερε ότι, με βάση τον νόμο 4957/2022, «η διεξαγωγή των φοιτητικών εξετάσεων, γραπτών και προφορικών, είναι επιτρεπτή και μέσω ηλεκτρονικών μέσων (ψηφιακή εξεταστική) δυνάμει ρητής διάταξης νόμου, όπου δεν καθίσταται δυνατή η διά ζώσης διεξαγωγή της αξιολόγησης των φοιτητών ή η χρήση των υποδομών του ΑΕΙ για τη διεξαγωγή της εξεταστικής διαδικασίας». Ακολούθησε, τη Δευτέρα 29/1, η έκτακτη συνεδρίαση της Συνόδου Πρυτάνεων, η οποία ανέφερε ότι «προτεραιότητα αποτελεί η ομαλή ολοκλήρωση των εκπαιδευτικών διαδικασιών με την αξιοποίηση και των εξ αποστάσεως μεθόδων, εφόσον αυτές απαιτηθούν. Για τον σκοπό αυτό τα ΑΕΙ με αποφάσεις των Συγκλήτων τους θα καθορίσουν τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα και το βέλτιστο χρονικό πλαίσιο».

Οι Σύγκλητοι –πρόκειται για το ανώτατο ακαδημαϊκό όργανο κάθε ΑΕΙ– υιοθέτησαν την πρόταση της Συνόδου Πρυτάνεων, έστω και με αστερίσκους, όπως συνέβη στη Σύγκλητο του ΕΜΠ. Χαρακτηριστικά, στην απόφασή της συνιστούσε «να διενεργηθούν οι εξετάσεις εξ αποστάσεως σε όσες περιπτώσεις, σύμφωνα με τους διδάσκοντες, διασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας». Η μόνη Σύγκλητος που διαφοροποιήθηκε από το ψήφισμα της Συνόδου Πρυτάνεων είναι του Πανεπιστημίου Πατρών, που αποφάσισε η εξεταστική του χειμερινού εξαμήνου να μη γίνει τώρα ψηφιακά, αλλά διά ζώσης στο τέλος του θερινού εξαμήνου (Ιούνιο και Ιούλιο). Βεβαίως έχει αυτό το δικαίωμα, καθώς, όπως τόνισε χθες στην «Κ» ο αντιπρύτανης του ΑΕΙ Δημήτρης Μαντζαβίνος, «το ίδρυμα διαθέτει εσωτερικό κανονισμό ο οποίος ορίζει πώς γίνεται η αναπλήρωση εξετάσεων».
Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών αποφάσισε η εξεταστική να μη γίνει τώρα ψηφιακά, αλλά διά ζώσης στο τέλος του θερινού εξαμήνου.

Ωστόσο, τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν σχολές και τμήματα που αποφάσισαν να μην προχωρήσουν σε ψηφιακή εξεταστική, λέγοντας ότι με τον τρόπο αυτό δεν διασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας. Ετσι, χθες ο γενικός γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης Οδυσσέας Ζώρας εξέδωσε νέα, διευκρινιστική της πρώτης, εγκύκλιο, η οποία λέει ότι τα ΑΕΙ είναι υποχρεωμένα να ακολουθούν τις οδηγίες του υπ. Παιδείας. Η συγκεκριμένη αναφορά, κρίσιμη, καθώς πολλοί πανεπιστημιακοί δεν την υιοθετούν, είναι η εξής: «Η έκδοση εγκυκλίων, κατευθυντηρίων γραμμών και οδηγιών από διοικητικές αρχές (σ.σ. υπ. Παιδείας) στο πλαίσιο άσκησης διοικητικής εποπτείας προς τα εποπτευόμενα νομικά τους πρόσωπα (σ.σ. ΑΕΙ) έχει ως συνέπεια τα τελευταία να οφείλουν να προβούν στην εκπλήρωση της απαιτούμενης ενέργειας ή στην έκδοση της εκτελεστής πράξης σύμφωνα με το περιεχόμενο αυτών».

Εν κατακλείδι, το υπουργείο λέει ότι είναι υποχρέωση της Συγκλήτου των ΑΕΙ να διενεργήσει τώρα ψηφιακές εξετάσεις για τα μαθήματα του χειμερινού εξαμήνου, λαμβάνοντας «τα απαραίτητα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα εφαρμογής της εξεταστικής διαδικασίας με μεθόδους σύγχρονης εξ αποστάσεως αξιολόγησης με γνώμονα το αδιάβλητο της διαδικασίας».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline