Σάββατο 13 Απριλίου 2024  03:57:01

Αυθημερόν δικαιώθηκε στις επιφυλάξεις του ο Νίκος Δένδιας. «Ναι στην θετική ατζέντα, αλλά δεν ξεχνάμε τις διαφορές μας», λέει ο Τούρκος ΥΠΕΞ και ξαναθέτει θέμα κατά των ελληνικών νησιών. Κύριο

Θα πρέπει να βάλουμε «στεγανά» για το Κυπριακό, ώστε να μην επηρεάζει τη διαδικασία, είπε επιπλέον ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, αγνοώντας αυθαίρετα ότι η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη οποία θέλει να εισέλθει η Τουρκία.

Προώθηση της θετικής ατζέντας και αναζήτησης νέας «αντίληψης» για την αντιμετώπιση των «προβλημάτων» που αφορούν τις μονομερείς διεκδικήσεις της Τουρκίας εις βάρος της χώρας μας και, αφετέρου, να τεθούν «στεγανά» για το Κυπριακό ώστε να μην επηρεάζει την διαδικασία, είναι το πλαίσιο το οποίο παρουσίασε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μακρυά βέβαια από το κλίμα καλής φιλίας και ειλικρινούς συνεργασίας, που υποτίθεται ότι θέλει να υπηρετήσει ο Ταγίπ Ερντογκάν και το καθεστώς του.,. Δεν πρόκειται, ασφαλώς, για υπουργική παραφωνία αλλά για σκόπιμο παιχνίδι διπλής και υποκριτικής διπλωματίας από τους καιρούς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, πασίγνωστο και ευτελές πλέον.

Σε συνέντευξή του την Κυριακή (4/2) στο τηλεοπτικό κανάλι A Haber, ο Τούρκος υπουργός αναφέρθηκε σε όλο το φάσμα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και έδωσε το στίγμα της Άγκυρας για την διαδικασία της ελληνοτουρκικής προσέγγισης.

Ο Φιντάν αναφέρθηκε με θερμά λόγια στην διαδικασία αυτή που ξεκίνησε με πρωτοβουλία των δυο ηγετών και πήρε ιδιαίτερη ώθηση μετά την συνάντηση τους στην Αθήνα τονίζοντας όμως ότι υπάρχουν προβλήματα που δεν ανήκουν σε αυτή την γενιά αλλά τα κληρονομήσαμε από το παρελθόν τα οποία όπως ειπε πρέπει να διαχειριστούμε με υπεύθυνο τρόπο.

Ο Τούρκος υπουργός διαχωρίζει έτσι τη θετική ατζέντα η οποία προσφέρει δυνατότητες ενίσχυσης της συνεργασίας σε μια σειρά τομείς όπως η οικονομία, ο τουρισμός, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός , η διευκόλυνση των Τούρκων τουριστών στα ελληνικά νησιά , οι μεταφορές όπως και η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης .

Όμως σπεύδει να απαριθμήσει και τα «χρόνια προβλήματα» που αφορούν το «καθεστώς των νησιών του Αιγαίου , θέματα που αφορούν τον εξοπλισμό τους , τον καθορισμό του εναέριου χώρου και άλλα» για τα οποία όπως είπε οι δυο πλευρές αναζητούν τρόπους για την αντιμετώπιση τους με «νέα αντίληψη»..

Πάντως ο Τούρκος υπουργός επισημαίνει ότι υπάρχει συμφωνία για μείωση της στρατιωτικής έντασης κάτι που μέχρι στιγμής τηρείται και κάνει ειδική αναφορά στην καλή συνεργασία για το θέμα της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης

Σε μια στιγμή που ξεκινούν δειλά οι προσπάθειες για αναζήτηση κοινού εδάφους για την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό ο Χακάν Φιντάν δηλώνει ότι οι δυο πλευρές έχουν συμφωνήσει ότι από μόνο του είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα το οποίο δεν θα πρέπει να επικεντρώνονται τόσο πολύ και να δούμε πως μπορούμε να βελτιώσουμε τα θέματά μας ειδικά στο Αιγαίο και στη συνέχεια την κατάσταση των ομοεθνών μας...».

Σε ό,τι αφορά, τέλος, την αγορά των F-35 από την Ελλάδα ο Τούρκος υπουργός δήλωσε τι «θα δούμε πώς θα αλλάξουν οι ισορροπίες με την παράδοση των μαχητικών F-35 στην Ελλάδα, και αν θα αλλάξουν πρέπει να το εξετάσουμε» κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην έγκριση της πώλησης των F-16 στην Τουρκία ενώ επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα να αποδεχθεί όρους η Τουρκία για την επιστροφή της στο πρόγραμμα των F-16.

Ο Νίκος Δένδιας δεν έχει αυταπάτες με την Τουρκία και δεν το κρύβει: Eίμαστε σε μια εποχή ύφεσης με την Τουρκία. Αλλά μην ξεγελιέστε, η Τουρκία δεν έχει αλλάξει ούτε κεραία τις βασικές της θέσεις». 

Γράφτηκε από τον NonPaperNews
Δευτέρα, 05 Φεβρουαρίου 2024 00:26

«Μην ξεγελιέστε. Η Τουρκία δεν έχει αλλάξει ούτε κεραία τις βασικές της θέσεις. Συνεχίζει να πρεσβεύει τα ίδια πράγματα για τη Γαλάζια Πατρίδα, το Casus Belli, το ανύπαρκτο τουρκολυβικό μνημόνιο» ανέφερε ο Νίκος Δένδιας.
Διαυγές και διορατικό πιστεύει ότι είναι το μήνυμα του για τη σχέση προοπτικής με την Τουρκία, ένα απρόβλεπτο και συχνά δόλιο και μπαμπέση γείτονα. Συνεπές ήταν και πάλι ένα από τα βασικά μηνύματα που έστειλε από τη Βέροια, όπου ήταν ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση της ΔΕΕΠ της ΝΔ Ημαθίας, ο Νίκος Δένδιας.
Στην ομιλία του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αφού σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια «περίεργη περιοχή» και ότι οι παραβιάσεις στο Αιγαίο έχουν περιοριστεί όπως και η επιθετική ρητορική της γειτονικής χώρας, τόνισε με νόημα:

«Μη ξεγελιέστε. Η Τουρκία δεν έχει αλλάξει ούτε κεραία από τις βασικές της θέσεις. Συνεχίζει να πιστεύει τα ίδια πράγματα για τη γαλάζια πατρίδα, τα ίδια για το casus belli και συνεχίζει να αποκαλεί τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης ως εθνική. Όλα αυτά τα πράγματα που αποτελούν απειλή για τη χώρα μας είναι ακόμη επάνω στο τραπέζι και δεν έχουν φύγει. Έχουν αλλάξει τα λόγια, αλλά όχι η θεωρία πίσω από αυτά.
Γι' αυτό πρέπει να είμαστε πάντα έτοιμοι για να υπερασπιστούμε την πατρίδα», σημείωσε ο κ. Δένδιας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline