Σάββατο 27 Ιουλίου 2024  06:34:00

Aγρότες: «Δεν γυρίζουμε με άδεια χέρια στα χωράφια.. »- Μαξίμου: «Συνάντηση χωρίς νέες παροχές. Μόνο κάποιες ταμειακές διευκολύνσεις». Αγωνία και απαισιοδοξία στις δύο όχθες της σύσκεψης με τον Πρωθυπουργό την Τρίτη το μεσημέρι. Κύριο

Απαισιόδοξοι οι περισσότεροι κινητοποιημένοι αγρότες, σε πανελλήνια κλίματα, δεν πιστεύουν ότι θα υπάρξουν κοινά αποδεκτές λύσεις με ικανοποίηση ορισμένων, έστω, βασικών οικονομικών τους αν αναγκών-αιτημάτων.

Θεωρούν πολύ περιορισμένες («ψίχουλα» κατά τα κόμματα της αντιπολίτευσης) τις έως τώρα παροχές , που εξήγγειλε η Κυβέρνηση τονίζοντας ότι δεν υπάρχει δημοσιονομική δυνατότητα για περισσότερες. Μέσα στο κλίμα αυτό οι αγρότες συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, τα μπλόκα δίπλα στις εθνικές οδούς, τις εισόδους στις πόλεις και τους μικρούς περιορισμούς ,που άρχισαν νε εφαρμόζουν στην κυκλοφορία των οχημάτων για μισή –μία ώρα την ημέρα. Προετοιμάζονται...

Σχετικά με το περιθώριο που έχει ο πρωθυπουργός να πει κάτι καινούργιο στους αγρότες, ο κ. Μαρινάκης τόνισε: «Είπαμε και το εννοούμε αυτό, ότι εξαντλούνται τα δημοσιονομικά περιθώρια και αυτό είναι κάτι το οποίο προκύπτει από όλα όσα φέρνει ως στοιχεία το υπουργείο Οικονομικών. Και αυτό που λέτε για τον κ. Χατζηδάκη και συνολικά για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, το θεωρώ μία κατάκτηση, γιατί;

Γιατί ειδικά η δική μου η γενιά και οι μικρότεροι από εμάς πλήρωσαν πάρα πολύ τις λογικές τις μαξιμαλιστικές των προηγούμενων δεκαετιών που κάποιοι έταζαν, έδιναν χωρίς να ξέρουν, αν αυτό μπορεί πραγματικά να το υποστηρίξει η χώρα μας. Το γεγονός, λοιπόν, κ. Αυτιά, ότι αυξάνουμε τα εισοδήματα με ρυθμούς οι οποίοι επιτρέπουν στη χώρα μας να μειώνει και το χρέος της ως προς το ΑΕΠ, είναι σημαντικό. Δεν θέλουμε να είμαστε προσωρινά ευχάριστοι. Θέλουμε οι πολιτικές μας να αποδώσουνε και σε βάθος».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, οι αγρότες αναγνωρίζουν ότι «η κυβέρνηση αυτή κάνει μία προσπάθεια να τους βοηθήσει, ζητάνε ουσιαστικά να καταβληθεί νωρίτερα για λόγους ρευστότητας, γιατί είναι αυξημένες οι ανάγκες και ειδικά οι αγρότες οι οποίοι βρίσκονται στη Θεσσαλία λόγω του πολύ έντονου φυσικού φαινομένου».

«Το υπουργείο Οικονομικών είναι το καθ' ύλην αρμόδιο για να δώσει με καλύτερο τρόπο τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, εξετάζουμε να δοθεί με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο, ώστε να διευκολυνθούν οι αγρότες μας σε μία σεζόν η οποία ξεκινάει, πολύ σημαντική. Αυτό, λοιπόν, είναι κάτι το οποίο το εξετάζουμε πράγματι και μετά και τη συζήτηση που θα γίνει με τον πρωθυπουργό και με βάση τα δημοσιονομικά δεδομένα – ούτως ή άλλως το κόστος είναι το ίδιο, είναι 82 εκατ. ευρώ – θα δοθεί με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο, όσο γίνεται πιο εμπροσθοβαρές, ούτως ώστε να μπορέσουνε να έχουνε μία ρευστότητα και μία διευκόλυνση», ανέφερε.

Μπλόκα από αγρότες

Στην Καρδίτσα οι αγρότες μπήκαν με τα τρακτέρ τους στην καρδιά της πόλης και στην κεντρική πλατεία, ενώ κάτι παρόμοιο συνέβη και στη Λάρισα. Εκεί οι αγρότες μπήκα με τα τρακτέρ στο κέντρο της πόλης στις 7 το απόγευμα στην Κεντρική πλατεία. Μάλιστα αναμένεται να διανυκτερεύσουν εκεί.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline