Σάββατο 13 Απριλίου 2024  03:03:33

ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ επαίρεται αλλά δεν ενθουσιάζει : «Έχουμε τα αυστηρότερα κριτήρια στην ΕΕ για τα ιδιωτικά ΑΕΙ». Έντονες διαφωνίες για τις Πανελλαδικές και τις Βαθμολογίες Βάσης για την ......εγγραφή στα μη κρατικά ΑΕΙ. Κύριο

Τα κριτήρια για τα μη κρατικά πανεπιστήμια είναι πολύ αυστηρά, είναι τα αυστηρότερα στην ΕΕ, καλώ τους πάντες να τα δουν, επισήμανε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή "Σήμερα" ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης μετά τη χθεσινή παρουσίαση του σχετικού νομοσχεδίου.

Έχουμε, εξήγησε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, μια Ειδική Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής η οποία θα προκύπτει πώς; Έχουμε τέσσερα επιστημονικά πεδία σαν τις παλιές δέσμες. Στο καθένα από αυτά υπάρχει ένας μέσος όρος επιδόσεων των μαθητών. Από αυτούς τους τέσσερις μέσους όρους παίρνουμε τον μικρότερο και τον πολλαπλασιάζουμε με τον συντελεστή 0,8 (αντίστοιχος και της ΕΒΕ) και βγαίνει ένας και μόνο βαθμός... Αντιστοιχεί σε ένα πλαφόν ουσιαστικά, που κάτω από αυτό δεν υπάρχει είσοδος.

Κάποιος ο οποίος μέσω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, όπως έχει προκύψει στις Πανελλήνιες, δεν μπορεί να μπει στα τμήματα του ελληνικού δημοσίου πανεπιστημίου ουσιαστικά δεν θα μπορεί να μπει και στα μη κρατικά. Ο γενικός «κόφτης» δηλαδή, αυτή είναι η σύλληψη, ξεκαθάρισε ο υπουργός Παιδείας.
«Τα Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης αφορούν μόνο στρατηγικές συνεργασίες και παρουσίες στη χώρα μας, υπάρχουν ποιοτικές προϋποθέσεις. Αυτοί που θα έρθουν θα είναι μόνο σοβαροί, και υπάρχει ενδιαφέρον από σοβαρά πανεπιστήμια. Θα είναι παραρτήματα με μίνιμουμ 30 καθηγητές, μίνιμουμ, για να εξετάσει την αίτηση η ΕΘΑΕΕ (Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης).

Δεύτερον, μίνιμουμ τρεις σχολές όπως στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, με εξαίρεση αν κάποιο πανεπιστήμιο είναι στα Top 20 πανεπιστήμια του πλανήτη. Αυτά είναι μόνο κάποια από τα κριτήρια, πρέπει να κάνουν έρευνα, και οι καθηγητές θα εξελίσσονται με αντίστοιχο τρόπο με τα δημόσια» εξήγησε.

Πρόκειται, εξήγησε, για παραρτήματα μη κερδοσκοπικά των ξένων πανεπιστημίων. «Υπάρχουν και κάποιοι κανόνες που πρέπει να τηρήσουμε σε σχέση και με όλη την υφιστάμενη συνταγματική αποτύπωση του πώς λειτουργεί η ανώτατη παιδεία στη χώρα μας. Αυτά που δημοσιεύτηκαν είναι οι "κόφτες", είναι τα ελάχιστα, γιατί πρώτον κάθε σχολή θα βάζει τα δικά της κριτήρια, τα οποία δεύτερον θα πρέπει να είναι αντίστοιχα του μητρικού πανεπιστημίου, και τρίτον τα κριτήρια αυτά θα πρέπει να τα εγκρίνουμε και εμείς. Η ΕΘΑΑΕ θα λαμβάνει στο φάκελο και τα κριτήρια».
«Αυτή τη στιγμή έχουμε 40.000 Έλληνες που σπουδάζουν στο εξωτερικό με κριτήρια των ξένων πανεπιστημίων. Εφόσον υπάρχει αναγνώριση από το ΔΟΑΤΑΠ αυτόματα υπάρχει ισοδυναμία και τα επαγγελματικά προσόντα. Έχουμε πάνω από 30 κολέγια στη χώρα μας. Η Ελλάδα έχει συρθεί με ενωσιακή νομολογία να αναγνωρίσει τα επαγγελματικά δικαιώματα αυτών των κολεγίων. Το μείζον έχει ήδη αναγνωριστεί χωρίς ισχυρούς κανόνες επειδή επί δεκαετίες αντιμετωπίζουμε το θέμα αυτό ως ταμπού και κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας» επισήμανε.

2.ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙς ΚΑΙ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ-ΕΠΙΝΟΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΛΗ ΕΓΓΡΦΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ

-Το νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση προβλέπει ότι «δικαίωμα έγγραφής στα προγράμματα πρώτου κύκλου σπουδών των αναγνωρισμένων των Ν.Π.Π.Ε. έχουν:
• οι Έλληνες ή αλλοδαποί πολίτες κάτοχοι απολυτηρίου Γενικού Λυκείου (ΓΕ.Λ.) ή Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.) με ελάχιστη βάση εισαγωγής (ΕΒΕ), η οποία προκύπτει από τον μικρότερο εκ των μέσων όρων των βαθμολογιών του συνόλου των εξεταζομένων μαθημάτων ανά επιστημονικό πεδίο, πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή 0,8,
• οι κάτοχοι ισότιμων απολυτηρίων τίτλων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Δ.Ε.) αναγνωρισμένων Ξένων σχολείων της ημεδαπής (επιπέδου 4 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων),
• οι κάτοχοι διεθνών απολυτήριων τίτλων Δ.Ε. που χορηγούνται από σχολεία της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, οι αλλοδαποί πολίτες κάτοχοι ισοδύναμου του Λυκείου απολυτήριου τίτλου Δ.Ε. ή ισοδύναμου τίτλου επαγγελματικής εκπαίδευσης που τους παρέχει δικαίωμα εισαγωγής στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας στην οποία φοιτούν».

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, έκανε λόγο για «μια ειδική ελάχιστη βάση, η οποία θα προκύπτει από τον μέσο όρο των επιδόσεων στο κάθε επιστημονικό πεδίο (και όχι στο Τμήμα), η μικρότερη τιμή του οποίου θα πολλαπλασιάζεται επί 0,8 και προκύπτει ένας βαθμός. Αυτός ο βαθμός είναι το πλαφόν κάτω από το οποίο κανείς δεν μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στα μη κρατικά πανεπιστήμια. Συνεπώς, κάποιος που δεν έχει πρόσβαση στο δημόσιο πανεπιστήμιο κάτω από ένα όριο δεν μπορεί να εισαχθεί ούτε στα μη κρατικά».

Εξήγησε, δε, ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να θέσει αυτό το κατώτατο όριο διότι «έχουμε ένα κεκτημένο κι ένα υφιστάμενο εθνικό σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Κρίναμε πως αυτή η διασύνδεση πρέπει να γίνει, αλλά δεν αποτελεί το μόνο κριτήριο για την πρόσβαση στα μη κρατικά πανεπιστήμια. Ο συντελεστής που εμείς αποφασίσαμε και καταθέτουμε με το νομοσχέδιο είναι το ελάχιστο κριτήριο, όπως άλλωστε και τα υπόλοιπα του νόμου. Κάθε σχολή που θα ιδρυθεί έχει το δικαίωμα να θέτει δικά της κριτήρια, τα ποια θα πρέπει να είναι τα ίδια που ισχύουν στο μητρικό πανεπιστήμιο».

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται από εκπαιδευτικούς, αλλά και από την αντιπολίτευση, αυτό το ελάχιστο κριτήριο είναι... πολύ ελάχιστο: για παράδειγμα, με βάση τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων του 2023 στα τέσσερα πεδία, η ειδική ΕΒΕ για τη δυνατότητα εγγραφής σε σχολές μη κρατικού ΑΕΙ διαμορφώνεται γύρω από το 9 συν/πλην 10%. Όπερ σημαίνει ότι για σχολές-«φιλέτα» των δημοσίων ΑΕΙ που συνήθως απαιτούν πολύ υψηλές επιδόσεις από τους υποψηφίους (Νομικές, Ιατρικές, Πληροφορικής, Οικονομικές, κ.λπ.) η πρόσβαση στα μη κρατικά ΑΕΙ θα γίνεται με πολύ χαμηλότερες βαθμολογίες. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, η ειδική ΕΒΕ αφορά γενικά στο Πεδίο και όχι την ΕΒΕ που θέτει η κάθε σχολή ξεχωριστά.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline