Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024  22:34:01

Εύχαρις και γαλαντόμος η υπουργός Εργασίας Δ. Μιχαηλίδου βιάστηκε να εξαγγείλει στη Βουλή, πολύ πριν την ψηφοφορία όλα τα επιδόματα στα ζευγάρια ΛΟΑΤΚΙ και τα παιδιά τους (οικογενειακά, γονεϊκά κ.α.). Κύριο

Παράλληλα έψαλε ένα ασυλλόγιστο δοξαστικό ύμνο σε όλες αλλαγές του ΠΑΣΟΚ 1982, που δεν είχε ψηφίσει η Νέα Δημοκρατία.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Όλγα Γεροβασίλη): Επόμενη ομιλήτρια η κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, Υπουργός Εργασίας.
ΔΟΜΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, όσοι από εμάς ανατρέξαμε τις ημέρες αυτές στην ιστορία του οικογενειακού δικαίου είμαι σίγουρη ότι σταθήκαμε σε μεταρρυθμίσεις που σήμερα προβάλλουν ως ορόσημα υπέρ της ισότητας, υπέρ της ελευθερίας και των δικαιωμάτων για τις Ελληνίδες και για τους Έλληνες.

Σήμερα, έχοντας το προνόμιο της χρονικής απόστασης, μιλάμε για τη θεσμοθέτηση του αυτονόητου. Η καθολικότητα της ψήφου, η αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας, ακόμα και η αποποινικοποίηση της μοιχείας, η κατάργηση των διακρίσεων λόγω φύλου, θρησκείας, καταγωγής και σεξουαλικού προσανατολισμού, είναι κανόνες που σήμερα θεωρούμε αυτονόητους και δίκαιους. Ωστόσο, δεν είναι πάντα έτσι. Η ιστορία του κοινοβουλευτισμού δείχνει ότι πολλές από τις αλλαγές αυτές θεωρήθηκαν από μερίδα του πολιτικού κόσμου, αλλά και της κοινωνίας, επικίνδυνες για την κοινωνική συνοχή, ακόμη και εκφυλιστικές για τον θεσμό της ίδιας της οικογένειας και της εθνικής μας ταυτότητας.

Φυσικά, τίποτα τέτοιο δεν συνέβη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι μεγάλες αλλαγές της δεκαετίας του 1980. Θα έχει πάντα ενδιαφέρον να συγκρίνουμε τις αντιλήψεις του νομοθέτη πριν και μετά τις μεγάλες αυτές μεταρρυθμίσεις. Η οικογένεια από ανδροκρατούμενος πυρήνας που διέπεται από σχέσεις υποταγής, εξελίσσεται σε πυρήνα συνεργασίας, αγάπης και αμοιβαίας φροντίδας των μελών της. Ο άνδρας από κεφαλή της οικογένειας, γίνεται ισότιμος σύζυγος. Η πατρική εξουσία, γίνεται γονική μέριμνα. Οι διακριτοί ρόλοι καταργούνται. Οι σύζυγοι συμβάλλουν στην οικογένεια, ο καθένας και η καθεμία ανάλογα με τις δυνάμεις του.

Σήμερα η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας νομοθετεί την ισότητα στον πολιτικό γάμο. Ναι, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, η Νέα Δημοκρατία είναι, είμαστε ένα συντηρητικό κόμμα. Τι συντηρούμε; Συντηρούμε τις αξίες μας. Συντηρούμε και προστατεύουμε τις αξίες μας και μία από αυτές, κύρια σε αυτές, είναι η αξία της οικογένειας. Όμως, για να τη συντηρήσουμε, να την προστατεύσουμε, πρέπει να κρατήσουμε τα μάτια, το μυαλό μας και τα αυτιά μας ανοιχτά. Προστατεύουμε αυτό που πιστεύουμε, αναγνωρίζοντας τη σημερινή πραγματικότητα, όχι κλείνοντας τα μάτια μας σε αυτή.

Η δύναμη της συντήρησης δεν βρίσκεται στην ακινησία. Βρίσκεται στην ικανότητα προσαρμογής. Οι κοινωνίες μας εξελίσσονται κι ένα από τα επιτεύγματα του πολιτισμού μας είναι η ελευθερία μας να αποφασίζουμε πώς και με ποιον θα ζήσουμε, ποιον αγαπούμε, ποιον εν τέλει θα παντρευτούμε. Όλοι το κάνουμε αυτό σήμερα. Όλοι εκτός από τους ομόφυλους συμπολίτες μας. Αυτή η διάκριση δεν ποιεί τιμή για καμία φιλελεύθερη αστική δημοκρατία, για την οποία στη δική μας την περίπτωση μάτωσε ο ελληνικός λαός.
Από την υπερψήφιση του νόμου αυτού δεν κινδυνεύει ο θεσμός του γάμου και της οικογένειας. Αντίθετα, τα αντανακλαστικά μιας συντηρητικής κυβέρνησης υπαγορεύουν την ανανέωση του θεσμού, την προσαρμογή του και την επέκτασή του πέρα και πάνω από διάφορες, ενάντια σε διακρίσεις.

Ζήτημά μας, κυρίες και κύριοι, δεν είναι αν διαφωνούμε, αν συμφωνούμε λίγο ή αν συμφωνούμε πολύ με την απόφαση ενός συνανθρώπου μας να αγαπήσει, να παντρευτεί κάποιον του ιδίου φύλου. Ζήτημα μας είναι σαν πολιτεία να του παρέχουμε ίσα δικαιώματα στις επιλογές του. Δεν υπάρχει θεμιτός λόγος να στερούμε από τα ομόφυλα ζευγάρια το δικαίωμα στις γονικές άδειες όταν αποκτήσουν παιδί ή στις ειδικές παροχές μητρότητας, όπως αντίστοιχα προσφάτως νομοθετήσουμε από το Κοινοβούλιο άρθρο για τις ελεύθερες επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενες, έτσι ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν το εννεάμηνο όπως οι μισθωτές γυναίκες.

Ούτε υπάρχει θεμιτός λόγος να μην προστατεύονται ισότιμα από απολύσεις τα ομόφυλα ζευγάρια τα οποία έχουν παιδιά. Διότι υπάρχουν, κυρίες και κύριοι Βουλευτές. Υπάρχουν γύρω μας ομόφυλα ζευγάρια που ζουν και μεγαλώνουν παιδιά, χωρίς όμως σήμερα να έχουν το δικαίωμα να αναγνωριστούν ως οικογένεια και να απολαμβάνουν παροχές και προνόμια που η πολιτεία αναγνωρίζει στις ετερόφυλες οικογένειες.

Σήμερα βρισκόμαστε ενώπιον μιας ιστορικής στιγμής. Συζητάμε ένα νομοσχέδιο που αγγίζει ζητήματα ισότητας, δικαιοσύνης και αξιοπρέπειας. Κάποιοι εργάστηκαν με μεθοδικότητα και πολλή δουλειά για τη στιγμή αυτή, χάρη στη διορατικότητα του Υπουργού του Άκη Σκέρτσου και της ομάδας του, της ομάδας του Μεγάρου Μαξίμου, κύριε Πατέλη. Χάρη στην οραματική τους αντίληψη για το μέλλον και τη βαθιά πίστη του ίδιου του Πρωθυπουργού στους θεσμούς του κράτους δικαίου είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ένα σημαντικό βήμα υπέρ της συμπεριληπτικής και της δίκαιης κοινωνίας.

Οφείλουμε να αφήσουμε πίσω μας τα στερεότυπα και να αγκαλιάσουμε την αλλαγή αυτή και αν θέλουμε να αλλάξουμε και οι ίδιοι εμείς, πάντα μαθαίνοντας από το παρελθόν μας. Άλλωστε, όσοι ποτέ δεν άλλαξαν τις αντιλήψεις τους δεν κατάφεραν ποτέ να αλλάξουν τίποτα. Είμαι σίγουρη ότι και η σημερινή ημέρα θα προστεθεί ως ένα ακόμα μεταρρυθμιστικό ορόσημο στην ιστορία του οικογενειακού δικαίου.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κανείς δεν κερδίζει από την καταπίεση. Όλοι και όλες κερδίζουμε από την ελευθερία.
Σας ευχαριστώ πολύ.
)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline