Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024  00:44:36

Ψηφίστηκε στις 19/12 και χρειάστηκε δύο μήνες να εφαρμοσθεί η μισή: «Μέχρι την Τετάρτη ανοίγει η πλατφόρμα για την εργασία των συνταξιούχων». Η ρύθμιση για τους αναπήρους θα αργήσει. Κύριο

Εκτιμάται ότι πάνω από 50 χιλιάδες συνταξιούχοι θα δηλώσουν στην πλατφόρμα την εργασία τους, στους ήδη υπάρχοντες 40.000.

Επιτέλους το πολυδιαφημισμένο μέτρο , πολυαναμενόμενο μέχρι αγανάκτησης έως σήμερα, πράγματι μέτρο γενναίο και κοινωνικό , αρχίζει να γίνεται πράξη γραφειοκρατική. Μέχρι την Τετάρτη αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τους συνταξιούχους που εργάζονται, ενώ μέσα στην εβδομάδα θα εκδοθεί και η υπουργική απόφαση.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας, Βασίλη Σπανάκη, «μέχρι σήμερα εργάζονταν περίπου 40 χιλιάδες συνταξιούχοι» και εκτίμησε ότι «πάνω από 50 χιλιάδες συνταξιούχοι θα δηλώσουν στην πλατφόρμα την εργασία τους».

Όπως είπε ο υφυπουργός Εργασίας στον ΣΚΑΪ, «είναι πάρα πολύς ο κόσμος που θέλει να εργαστεί». Και με τον τρόπο αυτό «λύνεται ένα θέμα που απασχολούσε τους συνταξιούχους πολλά χρόνια», πρόσθεσε.
Ωστόσο, ο κ. Σπανάκης υπογράμμισε ότι «θα λυθεί το θέμα με τις αναπηρικές συντάξεις. Όσοι εργάζονται και έχει κοπεί η αναπηρική τους σύνταξη, στο επόμενο διάστημα θα λυθεί ώστε να μην χρειάζεται να διακόψουν την εργασία τους».

Το ποσό της προσαύξησης για την κύρια σύνταξη υπολογίζεται με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης και τις συντάξιμες αποδοχές και μόνο για το χρονικό διάστημα της απασχόλησης. Ο πόρος υπέρ e-ΕΦΚΑ, όπου καταβάλλεται σύμφωνα με τις κοινοποιούμενες διατάξεις, δεν είναι ανταποδοτικός και δεν αξιοποιείται για την προσαύξηση της ήδη καταβαλλόμενης σύνταξης ή για τη χορήγηση δεύτερης σύνταξης. Με τον ίδιο τρόπο αξιοποιείται ο χρόνος εργασίας ή η αυτοαπασχόληση ή μέρος αυτών, οποτεδήποτε και εάν διανύθηκε από τους απασχολούμενους συνταξιούχους κατά την 12η.5.2016 που συνέχισαν ανελλιπώς την εργασία ή την αυτοαπασχόλησή τους κατά την έναρξη ισχύος του ν.4387/16.

Αναφορικά με το επίδομα γέννησης και το επίδομα μητρότητας, ο υφυπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι «τα αναδρομικά για το επίδομα γέννησης είναι από την 1/1/2023, ενώ τα αναδρομικά για το επίδομα μητρότητας είναι από τις 24/9/2023».
Για τον κατώτατο μισθό, ο κ. Σπανάκης τόνισε ότι «μέχρι την 22η Μαρτίου θα γίνει η εισήγηση της υπουργού Εργασίας στο υπουργικό συμβούλιο, με εφαρμογή την 1η Απριλίου».
«Εάν κάποιοι εργοδότες δεν καταβάλουν τις τριετίες είναι ποινικό αδίκημα και έχει διοικητικές κυρώσεις», πρόσθεσε.

Η ΝΕΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙσ ΑΜΟΙΒΕΣ ΤΟΥ

Με τις διατάξεις του ν. 5078/2023, τροποποιήθηκε το πλαίσιο[2] για την απασχόληση των εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχων λόγω γήρατος και αναπηρίας, αποσκοπώντας στην ενθάρρυνση των συνταξιούχων για επανένταξη στην αγορά εργασίας και στην αύξηση του εισοδήματός τους, χωρίς τη δημιουργία αντικινήτρων για τους νέους συνταξιούχους. Το ως άνω νομικό πλαίσιο, εξειδικεύθηκε με την εκδοθείσα υπ' αριθμ. 1/15.01.2024 Εγκύκλιο του e– ΕΦΚΑ, με τίτλο «Νέο νομικό πλαίσιο για την απασχόληση συνταξιούχων εξ ιδίου δικαιώματος (λόγω γήρατος/αναπηρίας), με την αντικατάσταση του άρθρου 20 του ν. 4387/2016. Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 114 του ν. 5078/2023 με παροχή οδηγιών». Τα κυριότερα σημεία των νέων ρυθμίσεων, είναι τα εξής:

• Καταβολή του συνόλου της κύριας και επικουρικής σύνταξης, για τους εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχους του e- ΕΦΚΑ, λόγω γήρατος και αναπηρίας, οι οποίοι αναλαμβάνουν υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλισή του, απασχόληση. Με τη νέα διάταξη, καταργήθηκε η μείωση κατά 30% της σύνταξης που ελάμβαναν, όσο διαρκούσε η απασχόληση αυτή. Εξαίρεση προβλέπεται για την περίπτωση των συνταξιούχων που απασχολούνται σε φορέα της Γενικής Κυβέρνησης και δεν έχουν συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας τους, για τους οποίους αναστέλλεται η καταβολή της εξ ιδίου δικαιώματος κύριας και επικουρικής σύνταξης λόγω γήρατος, για όσο διάστημα παρέχεται η απασχόληση αυτή.

• Ρύθμιση για τους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας (από κοινή νόσο, εργατικό ατύχημα, ατύχημα εκτός εργασίας και επαγγελματική νόσο). Ειδικότερα, καταργήθηκε προηγούμενη διάταξη[3], που όριζε ότι «Εάν οι συνταξιούχοι αναπηρίας φορέων κύριας ασφάλισης, αναλάβουν εργασία ή αυτοαπασχολούνται, και κερδίζουν, ανάλογα με το βαθμό της αναπηρίας τους, περισσότερα από όσα κερδίζει υγιής απασχολούμενος, σύμφωνα με τους γενικούς όρους αμοιβής, διακόπτεται η σύνταξή τους ή οι συντάξεις τους, κύριες και επικουρικές». Η νέα αυτή ρύθμιση, συνεπάγεται ότι από 1.1.2024 παύει πλέον ο έλεγχος των ασφαλιστικών οργάνων[4] σχετικά με το ύψος αποδοχών/ εισοδήματος από την εργασία/ αυτοαπασχόληση των συνταξιούχων λόγω αναπηρίας και οι συντάξεις αναπηρίας καταβάλλονται ανεξάρτητα του ύψους του εισοδήματος/αποδοχών και της περιστασιακής ή μη μόνιμης εργασίας υποχρεωτικώς υπακτέας στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ.

• Αξιοποίηση του χρόνου ασφάλισης που δημιουργείται από την απασχόληση του συνταξιούχου, με την προσαύξηση της ήδη καταβαλλόμενης σύνταξης (κύριας ή επικουρικής) και την χορήγηση συμπληρωματικής εφάπαξ παροχής, κατόπιν αιτήσεως του απασχολούμενου συνταξιούχου, μετά τη διακοπή της απασχόλησης. Τα οικονομικά αποτελέσματα της προσαύξησης, εκκινούν από την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα υποβολής της σχετικής αίτησης του συνταξιούχου. Η διάταξη αυτή, ισχύει και για τους απασχολούμενους συνταξιούχους κατά την 12η.05.2016, οι οποίοι συνέχισαν ανελλιπώς την εργασία ή αυτοαπασχόλησή τους, κατά την έναρξη ισχύος του ν. 4387/2016[5].

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline