Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024  07:00:04

Αναρχικοί, ποινικοί και περιθώριο επιστρέφουν στα Εξάρχεια. Τα σημάδια βίας του τελευταίου καιρού, που προκαλούν πάλι ΕΛΑΣ-Χρυσοχοϊδη. Κύριο

Οι βανδαλισμοί ενός ανθοπωλείου και ενός εστιατορίου δείχνουν ότι η ένταση επιστρέφει στα Εξάρχεια.

Αυτή τη φορά, «εχθροί» είναι εκείνοι που θεωρούνταν μέρος της λύσης: οι μικροκαταστηματάρχες. Κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής μίλησαν και αποκάλυψαν πολλά στην «Κ».

«Η βία φέρνει βία και όσο κι αν δεν θέλετε διάφορα αφεντικά να αποδεχτείτε δημόσια, η επέλαση των χιπστερομάγαζών σας είναι βίαιη και μάλιστα περισσότερο από το σπασμένο σου τζάμι. Το μέρος που έχεις ανοίξει και με τέτοια αθωότητα προμοτάρεις είναι σάπιο. (...) Το ανθοπωλείο σου είναι ένα ακόμα μαγαζί όπως πολλά ακόμη που έχουν σκορπίσει σε κάθε γωνιά της πόλης και μας πουλάνε συμπερίληψη, λουλούδια και αγάπη. (...) Δεν πείθει ούτε το πιασάρικο όνομα, η «καλή» αισθητική και τα πολλά φυτά. Δεν πείθει γιατί τρώμε χρόνια τώρα και με το κουτάλι αφεντικά και μαγαζιά που προσπαθούν να βγάλουν φράγκα επειδή είναι "κουλ". (...) Δυστυχώς για σένα, δεν έχουμε ακόμα αφομοιωθεί όλοι, ούτε έχουμε πάρει όλοι το χάπι του χιπστερο-χιπισμού.

Εχουμε λόγους να χαιρόμαστε όταν σπάει κάθε τέτοια μαλακία –όπως το μαγαζί σου– που έρχεται και πετάει όλους εμάς έξω από τη γειτονιά». Ανάμεσα στα δεκάδες σχόλια κάτω από την ανάρτηση του Αλέξανδρου Γκικόπουλου με τις φωτογραφίες από το διαλυμένο κατάστημά του στα Εξάρχεια, θα διαβάσεις και το παραπάνω. Μοιάζει τόσο παράταιρο στο θερμό κλίμα συμπαράστασης –η ζημιά φτάνει τις πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ, στα «τζάμια» προσμετρώνται και οι πόρτες των πανάκριβων ψυγείων–, που το διαβάζεις και το ξαναδιαβάζεις για να πειστείς ότι είναι αληθινό, ότι κάποιος μπήκε πράγματι στον ελεύθερο τοίχο ενός ανθρώπου και το έγραψε. Αν και στα Εξάρχεια οι ελεύθεροι τοίχοι αποτελούσαν πάντα πεδίο εκτόνωσης.

Βανδάλισαν το κατάστημα Polyamorous στα Εξάρχεια

Παράταιροι είναι όμως και οι αστεϊσμοί. Το τελευταίο διάστημα, με αποκορύφωμα τα τελευταία 24ωρα, ο φόβος έχει επιστρέψει στα Εξάρχεια. Μετά την καταδρομική επίθεση στο Polyamorous, το ανθοπωλείο-κάβα της οδού Μαυρομιχάλη, ακολούθησαν και άλλες, το βράδυ της Πέμπτης, λιγότερο «επεμβατικές», αλλά εξίσου τρομοκρατικές, όπως περιγράφουν στην «Κ» αυτόπτες μάρτυρες. Στόχος και πάλι κάποια από τα νέα καταστήματα της περιοχής, που, σύμφωνα με τους ίδιους τους δράστες, συμβάλλουν στον «εξευγενισμό» της.

Η ομάδα ή οι ομάδες των δραστών (οι ίδιοι μάρτυρες αναφέρουν ότι πρόκειται συνολικά για 10-15 άτομα, μέσου όρου ηλικίας κάτω των 20) έχουν καταφέρει να επιβάλουν τον νόμο της σιωπής στην πόλη της ελεύθερης έκφρασης. Οι επαγγελματίες διστάζουν να μιλήσουν επώνυμα για όλα αυτά που συμβαίνουν στη γειτονιά, πολλοί κλείνουν το τηλέφωνο τρομοκρατημένοι («όχι δεν θέλουμε, ευχαριστώ»), ενώ κάποιοι που αρχικά μίλησαν ανοιχτά, αργότερα ζήτησαν να αφαιρεθεί το όνομά τους. «Λυπάμαι πολύ, αλλά δεν θέλω να μου συμβεί το ίδιο».

«Θα φοβόμαστε πέντε τσογλάνια;» αναρωτιόταν την Παρασκευή σε πηγαδάκι επιχειρηματίας. «Θα περιμένουμε άπραγοι μέχρι να μας ξεχάσουν; Είναι αυτό λύση;». Μιλώντας στην «Κ», φυσικά, υπό τον όρο της ανωνυμίας είπε: «Τους πείραξαν τα κρασιά (σ.σ. εννοεί το Polyamorous); Αυτά αλλοιώνουν τη γειτονιά; Οι παραεκκλησιαστικές οργανώσεις και ιδρύματα που είναι παραδίπλα δεν τους ενοχλούν; Δεν βγάζεις άκρη. Οι ίδιοι άνθρωποι που δεν θέλουν το μετρό που έκοψε 72 δέντρα δεν θέλανε τον πράσινο διάδρομο που δρομολογούνταν στην Τοσίτσα, όπου θα έμπαιναν πολύ περισσότερα δέντρα, γιατί θα περιορίζονταν οι θέσεις στάθμευσης».

Eνας άλλος ιδιοκτήτης παραδεχόταν ότι έχει τρομοκρατηθεί. Αν γυρνούσε τον χρόνο πίσω δεν ξέρει αν ήταν σωστή απόφαση να ανοίξει μαγαζί στην περιοχή. «Δεν μπορώ να το χαρώ. Είμαι τρομοκρατημένος και νευριασμένος ταυτόχρονα. Αυτό το πράγμα δεν έχει καμία ιδεολογία. Υποτίθεται ότι τα Εξάρχεια ήταν η πιο φιλελεύθερη γειτονιά, όπου μπορούσες να εκφράζεσαι όπως θες, αλλά τελικά αν δεν φοράς καρφιά στις μπότες ή μπαλακλάβα, δεν είσαι καλοδεχούμενος».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline