Σάββατο 27 Ιουλίου 2024  09:50:12

Μασάζ» για να αρκεστούν οι αγρότες στις έως τώρα παροχές

Ενδεικτική είναι η σημερινή τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη (MEGA), ο οποίος συνέχισε το... «μασάζ» στους αγρότες, ζητώντας τους επί τοις ουσίας να αρκεστούν στις νέες ρυθμίσεις, μειώσεις και παροχές (τα «ψίχουλα» κατά την Αντιπολίτευση) που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.

«Βλέπω μια μεγάλη αξιοπρέπεια αναφορικά με τις κινητοποιήσεις των αγροτών, και συντεταγμένα έχουν γίνει και συγκεκριμένα αιτήματα που δεν περιμέναμε να τα μάθουμε αυτές τις μέρες. Επειδή συμμετείχα σε αυτή τη συζήτηση που έγινε με τον πρωθυπουργό, είχε αποτέλεσμα και ήταν ουσιαστικά. Προφανώς συνεχίζουν και διεκδικούν πολλά από τα οποία θεωρούν δίκαια, κάποια αναγνωρίστηκαν ως πολύ δίκαια αιτήματα και κάποια αλλά ενδεχομένως να μην μπορούν αυτή τη στιγμή να γίνουν εφικτά», είπε ο κ. Μαρινάκης και συμπλήρωσε:

«Αυτές οι κινητοποιήσεις είναι ένα μήνυμα προς όλους και σε εμάς, έχουμε κάνει πολλά πάντα στα δημοσιονομικά όρια. Ξεκαθαρίζουμε πως δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια για να δοθεί κάτι στους αγρότες ως επιχορήγηση. Το ότι η οικονομία πάει καλά, δεν έγινε ως δια μαγείας, παρότι αμφισβητούμαστε από την αντιπολίτευση, έγινε γιατί έχουμε μια κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό που πριν προχωρήσουν σε ένα μέτρο, το μετράνε και το μελετάνε και δεν έχουν στόχο μαξιμαλιστικής πολιτικής και να χρεώσουν τις επόμενες γενιές».

«Προχωρήσαμε σε παροχές»

«Αναφορικά με το πετρέλαιο, γιατί το ρεύμα λύθηκε σε μεγάλο ποσοστό, ο μηχανισμός μόνιμης επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης καταργήθηκε το 2016. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μείωσε τον ΦΠΑ για τις ζωοτροφές, για τα λιπάσματα, τον εισαγωγικό συντελεστή για τον φόρο εισοδήματος των αγροτών από το 22% στο 9%, έδωσε 1,2 δισεκ. ευρώ μέσω του ΕΛΓΑ στους αγρότες, προσχωρήσαμε σε δίκαιες παροχές. Απ΄ το 2016 μέχρι σήμερα έχουν αυτό το πολύ λογικό αίτημα για το πετρέλαιο το οποίο δόθηκε για 3η χρονιά προσωρινά.
Ο πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί από το 2025 να γίνει συζήτηση για να καταστεί το δίκαιο αυτό μέτρο μόνιμο. Μας βοήθησαν τα επιδόματα ωστόσο δεν μένουν για πάντα», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Η κυβέρνηση πήρε το μήνυμα – Ο αγώνας θα συνεχιστεί»

Στο Μαξίμου, ελπίζουν ότι οι αγρότες θα επιστρέψουν στα χωράφια, θεωρώντας ότι το χθεσινό συλλαλητήριο, είχε ένα χαρακτήρα κορύφωσης των κινητοποιήσεων, πριν αυτές τερματιστούν.
Ενδεχομένως όμως να λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο.

Με την επιστροφή τους στα μπλόκα, οι αγρότες αναμένεται να καθορίσουν τα περαιτέρω βήματά τους όσον αφορά το μέλλον των κινητοποιήσεων τους, δηλώνοντας ότι παίρνουν δύναμη από το χθεσινό συλλαλητήριο στην Αθήνα και διαμηνύοντας ότι θα συνεχίσουν.
Υπολογίζεται ότι στην πλατεία Συντάγματος έφτασαν χθες τουλάχιστον 200 τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, ενώ πάνω από 10.000 αγρότες (6.000 κατά την ΕΛ.ΑΣ.), από όλη την Ελλάδα, από τον Έβρο έως την Κρήτη, ήρθαν και με 160 λεωφορεία και ιδιωτικά ΙΧ οχήματα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline