Σάββατο 13 Απριλίου 2024  09:13:52

Μητσοτάκης αισιόδοξος για μη κρατικά ΑΕΙ: «Έντονο το ενδιαφέρον ξένων πανεπιστημίων για παραρτήματα στην Ελλάδα». Οι πρώτες συγκεκριμένες πληροφορίες για φημισμένα πανεπιστήμια των ΗΠΑ και Ευρώπης. Κύριο

Έντονη κριτική του Πρωθυπουργού, πάλι, για την στάση προσωπικά και πολιτικά, Νίκου Ανδρουλάκη και Στ.  Κασσελάκη.

Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Δεκτό επί της αρχής το νομοσχέδιο

«Η κυβέρνηση κάνει πράξη τη νομοθεσία για τα μη κρατικά πανεπιστήμια», είπε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για το νομοσχέδιο της ίδρυσης μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων μίλησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια της συνεδρίαση της εθνικής συνδιάσκεψης της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, στο κλειστό γυμναστήριο «Μιχάλης Μουρούτσος» στη Δάφνη.
Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, «με το νομοσχέδιο που φέραμε προς ψήφιση το 70% αφορά την ενίσχυση του δημόσιου Πανεπιστημίου. Γενιές Δαπιτών έδωσαν αγώνα για να πετύχει αυτή η μεταρρύθμιση. Τωρα αυτή η κυβέρνηση την κάνει πράξη».
«Κάνουμε μία επιλογή που θα κρατά πλέον στην πατρίδα μας τα νέα παιδιά», υπογράμμισε.

Έντονο το ενδιαφέρον ξένων πανεπιστημίων

«Δεν θα επιτρέψουμε μοντέλο κάποιων ορόφων σε μια πολυκατοικία», είπε χαρακτηριστικά ως προς την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων, λέγοντας παράλληλα ότι είναι «πολύ έντονο το ενδιαφέρον ξένων πανεπιστημίων» για να ιδρύσουν παραρτήματα στην Ελλάδα.
«Τέλειωσε η βία στο ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο. Φεύγουμε μπροστά πλέον. Όπου χρειαστεί η αστυνομία θα επεμβαίνει στα Πανεπιστήμια σε συνεννόηση με τους Πρυτάνεις – οι φοιτητές δεν θα είναι όμηροι μικρών μειοψηφιών», τόνισε.

Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός επιτέθηκε τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο ΠΑΣΟΚ για τις αντιρρήσεις που έχουν διατυπώσει ως προς το επίμαχο νομοσχέδιο, αναφέροντας μάλιστα για τον Νίκο Ανδρουλάκη πως του έκανε εντύπωση η αλλαγή στη στάση του, «η οποία», όπως είπε, «έχει μπερδέψει ακόμα και συνεργάτες του», τη στιγμή, μάλιστα, που «ένας πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ», όπως τόνισε «τάσσεται υπέρ του σχεδίου νόμου».
«Κασσελάκης και Ανδρουλάκης παλεύουν για την πρωτιά των ηττημένων», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Πού θα φτιαχτούν τα πρώτα campus

«Όχι» στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια λέει ο Γιώργος Παπανδρέου

Ξεκίνησε έρευνα αγοράς, τι είδους ακίνητα «βλέπουν»

Για πολλούς ανακούφιση, για κάποιους άλλους ηθικός ξεπεσμός, αφού «έχουμε φτάσει από το να έχουμε μια οικονομία της αγοράς στο να είμαστε μια κοινωνία της αγοράς», όπως λέει ο Michael J. Sandel, καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Harvard, στο βιβλίο του «Τι δεν μπορεί να αγοράσει το χρήμα», η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα μας είναι προ των πυλών και ήδη αναζητούνται οι... κάμποι για τα campus.

«Καταγράφεται μια πρώιμη ζήτηση για ακίνητα, τα οποία θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής, αλλά περισσότερο έχει αναγνωριστικό χαρακτήρα, καθώς όλοι περιμένουν να εφαρμοστεί ο νόμος ώστε να προχωρήσουν οι συζητήσεις», αναφέρει ο κος Δημήτρης Μανουσάκης, επικεφαλής της Savills Hellas, συνεργάτιδας εταιρείας του βρετανικού ομίλου real estate Savills Plc.

Σύμφωνα με τον κο Μανουσάκη το τελευταίο διάστημα τουλάχιστον δύο ξένα πανεπιστήμια από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν επιδείξει ενδιαφέρον -έστω και πρώιμο- για μεγάλα κτίρια στην Αθήνα.
Ωστόσο η όποια ζήτηση, που μένει να φανεί εάν θα μετουσιωθεί σε πράξη, δεν περιορίζεται μόνο σε κτίρια αλλά αναζητείται και γη, όπως προκύπτει από τα λεγόμενα της κας Νίκης Σύμπουρα, επικεφαλής της Proprius, εταιρείας παροχής υπηρεσιών συμβούλων ακινήτων, η οποία εκπροσωπεί στην ελληνική αγορά την εταιρεία συμβούλων ακινήτων Cushman & Wakefield.

Μάλιστα, η κ. Σύμπουρα επισημαίνει ότι μια μικρή κινητικότητα στο εν λόγω τομέα άρχισε να καταγράφεται εδώ και ένα χρόνο.
Το πολυνομοσχέδιο για την ίδρυση «μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων», που έχει σηκώσει θύελλα αντιδράσεων από φοιτητές, καθηγητές και μαθητές, όσον αφορά τις υποδομές προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι η εγκατάσταση πρέπει να είναι αυτοτελής, με κατάλληλες κτιριακές υποδομές και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, με πρόβλεψη και για δευτερογενείς εγκαταστάσεις εντός του ίδιου νομού.

Το τελικό κείμενο αναμένεται να εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής στις 7 Μαρτίου και θα ψηφιστεί την επομένη, 8 Μαρτίου, μέρα κατά την οποία προγραμματίζεται να μιλήσει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σημειώνεται ότι το σχέδιο νόμου «ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων» περιλαμβάνει συνολικά 205 άρθρα.

ΜΙΤ, Yale και Harvard

Την ίδια ώρα ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι εκπρόσωποι των κορυφαίων πανεπιστήμιων του κόσμου, όπως τα αμερικανικά ΜΙΤ, Yale και Harvard, ξεναγήθηκαν στο mega project του Ελληνικού, όπου το επιτελείο της Lamda Development τους παρουσίασε το έργο ανάπλασης.
Ας σημειωθεί ότι Yale και Harvard έχουν κάποιου είδους συνεργασία με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το παλαιότερο και μεγαλύτερο δημόσιο πανεπιστήμιο στη χώρα μας.

Πάντως η Lamda ως παραχωρησιούχος της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού επικεντρώνεται όχι τόσο στην ανώτατη εκπαίδευση, όσο στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια και δη με ξενόγλωσσο πρόγραμμα.
Εξ ου και η σύναψη μνημονίου συνεργασίας με την Prodea και το Costeas-Geitonas School, με σκοπό την ίδρυση ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού οργανισμού πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Ελληνικό (CGS Ellinikon).
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, η Lamda βρίσκεται στο τελικό στάδιο να υπογράψει και νέο M.o.U. με άλλο ξενόγλωσσο εκπαιδευτήριο επίσης πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η ανάγκη για τη δημιουργία ξενόγλωσσων σχολείων στο Ελληνικό προκύπτει από την αυξημένη ζήτηση για κατοικίες από ξένους αγοραστές, με πηγές της Lamda να εκτιμούν ότι θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ποσοστό 60%-65% των αγοραστών αντιστοιχεί στο εγχώριο κοινό, ένα 20%-25% στους Έλληνες του εξωτερικού και το υπόλοιπο ποσοστό είναι οι ξένοι από αγορές εντός αλλά και εκτός Ευρώπης.

Ιδιωτική ιατρική σχολή

Σε κάθε περίπτωση η περιοχή του Ελληνικού θα είναι από τις πρώτες όπου θα αναπτυχθούν μη κρατικά πανεπιστήμια. Κι αυτό γιατί εκεί το Hellenic Healthcare Group (HHG), που ανήκει στο επενδυτικό fund CVC Capital Partners, προχωρεί στην ίδρυση της πρώτης ιδιωτικής ιατρικής σχολής στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας.
Το HHG με τίμημα 10 εκατ. ευρώ αγόρασε το ακίνητο της πρώην Olympic Catering, ενώ θα δαπανήσει άλλα 15 εκατ. για την ανακαίνισή του και την αγορά εξοπλισμού, με το σύνολο της επένδυσης να ανέρχεται στα 25 εκατ. ευρώ.

Πιθανόν το κόστος να αυξηθεί, καθώς το πανεπιστήμιο εκτός από την ιατρική σχολή θα πρέπει να έχει και άλλες δύο τουλάχιστον σχολές ώστε να αδειοδοτηθεί, σύμφωνα με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.
Ας σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τη Lamda για την απόκτηση από το HHG επιπλέον χώρου ομόρου με το ακίνητο που ήδη κατέχει.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline