Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024  00:50:32

Τρεις εκατοντάδες σχεδόν για την ακρίβεια... 280 συγκεντρώσεις και πορείες, σε Ιανουάριο-Φεβρουάριο στην Αθήνα. Πάνω από 200 συνολικά σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα κ.α. Κύριο

Απαξιωμένος, πλέον, ο νόμος 4703/20, που θα έβαζε τάξη, με κανόνες- διαδικασίες- ποινές.

Λυπηρή διαπίστωση από την νέα κατάσταση αναρχίας σε συγκεντρώσεις και πορείες των πάντων, χωρίς κανένα έλεγχο και τάξη, όπου ξανάρχισαν να φουντώνουν τα επεισόδια με μολότωφ, πέτρες , ξύλα και με καταστροφές από αναρχικούς της βίας και τραμπούκικα στοιχεία μέσα στις πορείες.

Πισωγύρισμα και κατάσταση αναρχίας στην Αττική αλλά και σε Θεσσαλονίκη , Πάτρα και άλλες πόλεις με τον μεγάλο όγκο κινητοποιήσεων(συλλαλητήρια, συγκεντρώσεις, πορείες, ομάδες διαμαρτυρίας) κατά τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο, που έρχεται ως θλιβερή συνέχεια τέτοιων συμπεριφορών, συχνά παράνομων και αυθαίρετων κατά τους τελευταίους. μήνες.

Ειδικότερα, κοντά στις τρείς εκατοντάδες ανήλθαν οιθ διαδηλώσεις και πορείες γι;α την ακρίβεια 280-που πραγματοποιήθηκαν το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου του 2024, αναδεικνύοντας τον αναβρασμό που επικρατεί στην κοινωνία σχετικά με τις αποφάσεις που έχει πάρει η κυβέρνηση και τα νομοσχέδια που έχει φέρει στη Βουλή. και γενικότερα για την πολιτική της, οικονομική, κοινωνική και θεσμική.,. Με συστηματικές διαμαρτυρίες ομάδων και φορέων κάθε είδους, το πλείστον χωρίς τάξη, χωρίς συμμόρφωση προς τον σχετικό νόμο, που είχε ψηφισθεί πανηγυρικά από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη τον Ιούλιο του 2020 ,με μεγάλες φιλοδοξίες και διαβεβαιώσεις ότι θα έβαζε πλήρη τάξη στην θλιβερή κατάσταση βίας και υποιβάθμισης..

Αντίστοιχος αριθμός κινητοποιήσεων είχε πραγματοποιηθεί το το δίμηνο Φεβρουαρίου – Μαρτίου του 2021 όταν ο Δημήτρης Κουφοντίνας προέβη σε απεργία πείνας με αίτημα να μεταχθεί στις φυλακές Δομοκού από τις αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας.

Ωστόσο, εκείνη την περίοδο οι κινητοποιήσεις πραγματοποιούνταν ως επί το πλείστον από ανθρώπους του αντιεξουσιαστικού χώρου. Αυτή τη φορά, οι διαδηλώσεις ήταν μαζικές και γι΄αυτές κινητοποιήθηκαν πολλά και διαφορετικά κοινωνικά στρώματα, όπως σωματεία συνομοσπονδίες και φοιτητικοί σύλλογοι, με κύρια αιτήματα την απόσυρση του νομοσχεδίου για την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ, την υιοθέτηση μέτρων υπέρ των αγροτών και την απόδοση δικαιοσύνης για την τραγωδία των Τεμπών. Και όχι μόνο ,βέβαια, με αυτή τη θεματολογία κριτικής και διαμαρτυρίας κατά της εξουσίας,.

Ωστόσο, με αυτή την αναζωπύρωση κατά τους τελευταίους μήνες του 2023,που κλιμακώθηκε συνεχώς μέσα στην αταξία, οδήγησε στο θλιβερό φαινόμενο, στη λυπηρή διαπίστωση , ότι από την νέα κατάσταση αναρχίας σε συγκεντρώσεις και πορείες των πάντων, χωρίς κανένα έλεγχο και τάξη, όπου ξανάρχισαν να φουντώνουν τα επεισόδια με μολότοφ, πέτρες , ξύλα και με καταστροφές από αναρχικούς της βίας και τραμπούκικα στοιχεία μέσα στις πορείες.

Μάλιστα, ορισμένες μέρες γίνονται από 4 έως 6 διαφορετικές διαδηλώσεις, με υγειονομικούς, μελισσοκόμους, αγρότες και φοιτητές να πλημμυρίζουν τους δρόμους τους κέντρου της Αθήνας, ενώ κάθε Πέμπτη ραντεβού στους δρόμους είχαν οι φοιτητές κατά του νομοσχεδίου για τα πανεπιστήμια.
Το σκηνικό ορισμένες μέρες γινόταν ακόμα πιο σύνθετο, όπως την περασμένη Τετάρτη, ημέρα κατά την οποία πέρα των διαδηλώσεων έγινε και η διεξαγωγή ποδοσφαιρικών αγώνων.

Ιουλιος 2020....Νόμος του Κράτους οι νέες διατάξεις για τις δημόσιες συγκεντρώσεις - Δημοσιεύθηκε ο Νόμος 4703/2020 τον μήνα Ιούλιο για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, με αναλυτικά άρθρα υποχρεώσεις διαδηλωτών ν, υπεύθυνους, κανόνες συμμόρφωσης, κυρώσεις σε παραβάτες κλπ,.
Τι προβλέπεται για τη γνωστοποίηση, τις υποχρεώσεις των διοργανωτών, τους περιορισμούς, τη διάλυση και τις κυρώσεις

«....Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο πολυσυζητημένος Νόμος 4703/2020 Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και άλλες διατάξεις.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του Νόμου, σκοπός είναι η διασφάλιση της άσκησης του δικαιώματος του συνέρχεσθαι δημοσίως σε υπαίθριο χώρο, σύμφωνα με το άρθρο 11 του Συντάγματος και το άρθρο 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), κατά τρόπον ώστε να μην εκτίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η δημόσια ασφάλεια και να μην διαταράσσεται υπέρμετρα η κοινωνικοοικονομική ζωή ορισμένης περιοχής.
Μεταξύ άλλων, στις τελικές διατάξεις του Νόμου προβλέπεται:
Υποχρέωση γνωστοποίησης (Άρθρο 3)

1. Ο οργανωτής οφείλει να γνωστοποιήσει στην κατά τόπον αρμόδια αστυνομική ή λιμενική αρχή, την πρόθεσή του να καλέσει το ευρύ κοινό ή ορισμένες κατηγορίες προσώπων ή αριθμό συγκεκριμένων ατόμων να συμμετάσχουν σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση, σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο.

2. Η γνωστοποίηση γίνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικά μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας της Ελληνικής Αστυνομίας και υποβάλλεται εγκαίρως πριν από την πραγματοποίηση της δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης. Η γνωστοποίηση περιλαμβάνει οπωσδήποτε τα στοιχεία ταυτότητας και επικοινωνίας του οργανωτή, τον ακριβή τόπο, τον χρόνο έναρξης και τον εκτιμώμενο χρόνο λήξης, τον σκοπό, καθώς και το προτεινόμενο δρομολόγιο της συνάθροισης. Δεν οφείλεται γνωστοποίηση για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις που πραγματοποιούνται για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς και της επετείου της 17ης Νοεμβρίου.

3. Αυθόρμητη ή έκτακτη δημόσια υπαίθρια συνάθροιση που δεν έχει γνωστοποιηθεί κατά τα οριζόμενα στις παρ. 1 και 2 επιτρέπεται, εφόσον δεν διαφαίνονται κίνδυνοι διασάλευσης της δημόσιας ασφάλειας ή σοβαρής διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής. Στην περίπτωση αυτή η αρμόδια αστυνομική ή λιμενική αρχή καλεί τους συμμετέχοντες να ορίσουν οργανωτή, εφόσον οι υφιστάμενες συνθήκες το επιτρέπουν, ενώ δύναται να επιβάλει περιορισμούς σύμφωνα με το άρθρο 8.
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με αυτούς, καθώς και με την υποχρέωση ορισμού οργανωτή, η αστυνομική ή λιμενική αρχή δύναται να προβεί στη διάλυση της ανωτέρω συνάθροισης ενημερώνοντας αμελλητί τον αρμόδιο εισαγγελέα πρωτοδικών.

4. Με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη καθορίζεται ειδική ιστοσελίδα, μέσω της οποίας παρέχεται ενημέρωση στους πολίτες για τις προγραμματισμένες ή τρέχουσες συναθροίσεις και λοιπές εκδηλώσεις, καθώς και τις σχετιζόμενες με αυτές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Με όμοια απόφαση προβλέπονται οι ειδικότεροι όροι λειτουργίας της ιστοσελίδας και κάθε αναγκαίο ειδικότερο ζήτημα για την εφαρμογή της παρούσας.
Υποχρεώσεις οργανωτή (Άρθρο 4)

Ο οργανωτής της συνάθροισης υποχρεούται να μεριμνά για την ομαλή διεξαγωγή της λαμβάνοντας κάθε αναγκαίο και πρόσφορο μέτρο.

Ιδίως, ο οργανωτής της συνάθροισης: α) συνεργάζεται άμεσα με την αρμόδια αστυνομική ή λιμενική αρχή και ιδίως με τον Αστυνομικό ή Λιμενικό Διαμεσολαβητή και συμμορφώνεται στις υποδείξεις τους παρέχοντας τη συνδρομή του στην προσπάθεια για την τήρηση της τάξης και την ομαλή πραγματοποίηση της συνάθροισης,

β) ενημερώνει τους μετέχοντες στη συνάθροιση για την υποχρέωσή τους να μην φέρουν αντικείμενα πρόσφορα για την άσκηση βίας και ζητά την παρέμβαση της αρμόδιας αστυνομικής ή λιμενικής αρχής για την απομάκρυνση ατόμων που φέρουν τέτοια αντικείμενα,

γ) ορίζει επαρκή αριθμό ατόμων, τα οποία παρέχουν συνδρομή στην περιφρούρηση της συνάθροισης...

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline