Σάββατο 27 Απριλίου 2024  17:55:04

Συμπαγείς οι 80 Μητροπολίτες πάσης Ελλάδος, αποκλείουν θρησκευτική συνύπαρξη με Πρόεδρο και Κυβέρνηση. Επίμονο όχι, στον εξισωτικό νόμο για τους ΛΟΑΤΚΙ. Κύριο

Σπάει παράδοση ετών η Ιερά Σύνοδος, συνολικά η Εκκλησία την Κυριακή της Ορθοδοξίας – Συμβολική «πόρτα» ακόμα και στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Δεν έληξε το όλο θέμα της βιαστικής, μονομερούς εξίσωσης του θεσμικού γάμου χιλιετιών από την ηγεσία της Κυβέρνησης και της ΝΔ ,με το «γάμο» των κάθε είδους ΛΟΑΤΚΙ κατά την γνώμη τους. Και φαίνεται να είναι βαρύνουσα και αμετάκλητη..Φαίνεται ότι η δυσαρέσκεια της Εκκλησίας για την ψήφιση του νόμου για την ισότητα στον γάμο δεν έχει καν να μειωθεί, καθώς σε μία πρωτοφανή κίνηση, η Ιερά Σύνοδος που συνεδρίασε χθες, αποφάσισε να μεταφέρει τον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας (24η Μαρτίου) στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη από την Μητρόπολη Αθηνών, οπού είθισται να εορτάζεται. Μια απόφαση με ισχυρό νόημα και συμβολισμό.

Η Εκκλησία ουσιαστικά εκπέμπει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην πολίτικη ηγεσία ότι δεν είναι ευπρόσδεκτη, καθώς η λειτουργία στη Μονή Πετράκη δεν υπόκειται σε πρωτόκολλο. Σε υποχρεωτική, ούτε πλήρως ελεύθερη προσέλευση και παρουσία επισήμων εκπροσώπων της Πολιτείας. Ούτε των ανωτάτων αξιωμάτων.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος για πρώτη φορά έσπασε μια παράδοση δεκαετιών και δεν θα εορτάσει την Κυριακή της Ορθοδοξίας στη Μητρόπολη Αθηνών αλλά στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη με αποτέλεσμα να μην μπορούν να παραστούν και λόγω μικρότερου χώρου οι εκπρόσωποι της Πολιτείας ανάμεσα στους οποίους και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος στον απόηχο της ψήφισης του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών δείχνει με την απόφαση που έλαβε σήμερα ότι επιλέγοντας τον συγκεκριμένο χώρο στην ουσία δείχνει ότι δεν επιθυμεί την παρουσία της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας.

Μάλιστα κάποιοι το πηγαίνουν ένα βήμα παραπέρα και εκτιμούν ότι με την απόφαση αυτή η εκκλησία επί της ουσίας στέκεται απέναντι στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου καθώς η Πρόεδρος όχι μόνο ήταν υπέρμαχος του νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο αλλά το γιόρτασε κιόλας το βράδυ της ψήφισης του, παρότι δίχασε κόμματα και τους Έλληνες.

2.Διαρκής Ιερά Σύνοδος: Έχουν σταλεί ήδη προσκλήσεις, λέει η Προεδρία της Δημοκρατίας για την Κυριακή της Ορθοδοξίας
Κύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας τονίζουν πως σέβονται την απόφαση της Ιεραρχίας, ωστόσο είναι πάντα ευπρόσδεκτοι

«Οι προσκλήσεις έχουν σταλεί ήδη» ξεκαθαρίζουν κύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας μετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου για την αλλαγή του τόπου εορτασμού της Κυριακής της Ορθοδοξίας, καθώς και του παραδοσιακού γεύματος που ακολουθεί μετά στην Προεδρία. Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν πως σέβονται την απόφαση της Ιεραρχίας, ωστόσο είναι πάντα ευπρόσδεκτοι.

Παραδοσιακά, ο εορτασμός πραγματοποιείται με επίσημη δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών, παρουσία Προέδρου της Δημοκρατίας και εκπροσώπων της κυβέρνησης και των κομμάτων και ακολουθεί εθιμοτυπικό γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο, προς τιμήν της Εκκλησίας.

Ωστόσο, φέτος οι ιεράρχες αποφάσισαν, ως ένδειξη σιωπηρής αντίδρασης στο νομοσχέδιο που αφορά τα ομόφυλα ζευγάρια, να εορταστεί στη Μονή Πετράκη και να ακολουθήσει και το γεύμα εκεί, χωρίς την παρουσία πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας.

Η επίσημη ανακοίνωση από την Προεδρία

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου απέστειλε χθες, 4 Μαρτίου, προσκλήσεις προς τον Πρόεδρο της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, και τα Μέλη της Συνόδου, για το καθιερωμένο γεύμα που παραθέτει προς τιμήν τους στο Προεδρικό Μέγαρο, με την ευκαιρία της Εορτής της Ορθοδοξίας. Ο Πρόεδρος και τα Μέλη της Δ.Ι.Σ. είναι πάντα ευπρόσδεκτοι στο Προεδρικό Μέγαρο, παράλληλα όμως είναι σεβαστή και η απόφασή τους ως προς το αν θα αποδεχθούν την πρόσκληση.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline