Σάββατο 27 Απριλίου 2024  22:51:00

Φρέντυ Μπελέρης, απτόητος και αρνούμενος κάθε συναλλαγή, που του πρότειναν εάν παραιτηθεί, καταγγέλλει με θάρρος: «Ήταν δίκη-παρωδία με ενορχηστρωτή τον Πρωθυπουργό Εντι Ράμα». Κύριο

«Παραιτήσου για να απελευθερωθείς»-Η πρόταση στον Μπελέρη ,την οποία απέρριψε κατηγορηματικά, όπως και άλλες παρόμοιες στο παρελθόν, αναγνωρισμένος πλέον ως φυσικός ηγέτης της ελλη νικής ομογένειας.

Μέσα από την φυλακή και περιμένοντας να λάβει το σκεπτικό της απόφασης που τον οδήγησε και πάλι στο σωφρονιστικό κατάστημα της Αλβανίας, ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρης δηλώνει έκπληκτος από το αποτέλεσμα καθώς δεν περίμενε μία τέτοια δίκη-παρωδία με τους δικαστές να είναι το μακρύ χέρι της εξουσίας.

Ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας μιλά στο ΕΡΤNews και λέει χαρακτηριστικά: «Δεν περίμενα όμως ότι η δίκη θα είναι τόσο παρωδία, χωρίς κανένα στοιχείο, και δεν περίμενα ότι οι δικαστές στο τέλος θα αγνοήσουν τη λογική, θα ξεφύγουν από το λειτούργημά τους το δικαστικό και θα γίνουν απλώς το μακρύ χέρι της εξουσίας».
Στη συνέχεια, έστρεψε γι' ακόμη μια φορά τα βέλη του κατά του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα λέγοντας ότι αποδίδοντάς του τον ρόλο του ενορχηστρωτή αυτής της υπόθεσης.

Στην Αλβανία η δημοκρατία είναι «υβριδική» – Τι θα γίνει με την ευρωπαϊκή της πορεία;
«Ο Αλβανός πρωθυπουργός και με τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας από την αρχή αυτής της υπόθεσης έδειξε την στάση του. Εγώ πιστεύω αυτό, είναι άδικο για την Αλβανία. Η Ελλάδα πίεσε όσο μπορούσε, ο κύριος Ράμα είναι κύριος της χώρας του και ελέγχει την Δικαιοσύνη, ελέγχει όλους τους θεσμούς. Στην Αλβανία υπάρχει μία «υβριδική» δημοκρατία» αναφέρει ακόμη.

Την προειδοποίηση ότι οι κραυγαλέες παραβιάσεις του κράτους δικαίου που υπήρξαν στη δίκη-παρωδία εις βάρος του Φρέντι Μπελέρη, δεν συνάδουν με την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, στέλνει εκ νέου η Αθήνα.
«Έχουμε πει ότι παγώνει η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ μέχρι να αποκατασταθούν όλα αυτά τα κεντρικά ζητήματα. (σ.σ. ακούγεται ερώτημα είμαστε σε βέτο;) απάντηση: Ναι εκεί είμαστε» επισήμανε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης.

Διπλωματικές πηγές σημείωναν, ότι υπήρχαν πολλές αντιφάσεις κατά την διαδικασία των αποδείξεων ενοχής και τόνισαν ότι υπήρξε παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας, η τελική ποινή είναι δυσανάλογη σε σχέση με το φερόμενο αδίκημα, διατηρείται στην Χειμμάρα ένας μη εκλεγμένος δήμαρχος.
Τέλος η Αθήνα σημειώνει ότι δεν είναι ένα διμερές θέμα αλλά πρόκειται ζήτημα κράτους δικαίου.
Πλαστογραφημένα από τους δικαστές τα διοικητικά έγγραφα

Η υπόθεση Μπελέρη επιδεινώνει το βαρομετρικό χαμηλό στις σχέσεις Αθήνας-Τιράνων. Υπενθυμίζεται ότι από τους τρεις μάρτυρες κατηγορίας, ο ένας παραδέχθηκε ότι χρηματίστηκε από την Αστυνομία. Ο δεύτερος ήταν ο αρμόδιος για την έρευνα αστυνομικός, ενώ ο τρίτος δεν εμφανίστηκε ποτέ στο δικαστήριο.
«Η επιλεκτική εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων και η προεξόφληση δικαστικών κρίσεων δεν συνάδει με τις αρχές του κράτους δικαίου» αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.

Παράλληλα αποκαλύφθηκε ότι μια εκ των τριών δικαστών είχε πλαστογραφήσει διοικητικά έγγραφα.
«Μετά την έφεση θέλουν να τον καταδικάσουν, να λερωθεί το ποινικό του μητρώο, να χάσει αυτομάτως το δημαρχείο. Αυτό ήταν το σχέδιό τους εξ αρχής και τώρα δείχνει ότι ολοκληρώνεται» τονίζει ο αδελφός του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμμάρας, Λεονάρδος Μπελέρης.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Τα πυρά του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά συγκέντρωσε η αλβανική δικαιοσύνη και ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας. «Η καταδίκη Μπελέρη όχι μόνο προκαλεί την Ελλάδα, αλλά δείχνει την περιφρόνηση στους κανόνες που διέπουν την ΕΕ. Ως εκ τούτου η σημερινή Αλβανία του Ράμα δεν έχει καμία θέση στην Ευρώπη» τονίζει.
Ο ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθεί στενά την υπόθεση, προσβλέποντας στον έμπρακτο σεβασμό, της αλβανικής πλευράς για ένα κράτος δικαίου. «Η καταδικαστική απόφαση της αλβανικής Δικαιοσύνης σε βάρος του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντυ Μπελέρη, εγείρει σοβαρά ερωτηματικά, ιδιαίτερα μετά τις συστηματικές δημόσιες παρεμβάσεις της αλβανικής κυβέρνησης» σημειώνεται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το ΠαΣοΚ ασκεί κριτική για τους διπλωματικούς χειρισμούς της κυβέρνησης και σημειώνει, δια στόματος του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠαΣοΚ, Δημητρη Μάντζου: «Η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ προϋποθέτει τη θωράκιση του κράτους δικαίου, τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, την προστασία των περιουσιών και των δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας της Βορείου Ηπείρου».
Μετά την απόφαση ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμμάρας κατήγγειλε ευθέως την έδρα, μιλώντας για πολιτική δίωξη, με απώτερο στόχο να διατηρήσει η αλβανική κυβέρνηση τον έλεγχο του δήμου. Νωρίτερα ο Φρέντι Μπελέρης έστειλε επιστολή στις πρεσβείες ΕΕ και ΗΠΑ στα Τίρανα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline