Σάββατο 27 Απριλίου 2024  18:40:40

Νόμος του Κράτους από σήμερα τα «μη Κρατικά-Ιδιωτικά πανεπιστήμια». Μόνο με τις ψήφους της ΝΔ. Μάχη αντίθεσης, μέσα και έξω από τη Βουλή. Κύριο

Υπέρμαχος ο Κυρ. Μητσοτάκης θεωρεί το νομοθέτημα ως προγραμματική συνέπεια, (σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ και προσωπικά τον Ν. Ανδρουλάκη), αναγκαία εκσυγχρονιστική επιλογή (σε3 αντίθεση με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ) και ιδεολογικοπολιτικής διείσδυσης στον κεντρώο χώρο.

ΑΥΓΗ. Φοιτητές, πρωτοβάθμια σωματεία, φορείς και συλλογικότητες καλούν σε συγκέντρωση την Παρασκευή στις 12:00 στα Προπύλαια.
Κορυφώνεται η μάχη εντός και εκτός της Βουλής ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, με την κυβέρνηση να παραμένει αμετακίνητη στην επιλογή της παράκαμψης του Συντάγματος για χάρη των ημετέρων.

Ιδιωτικά πανεπιστήμια / Κατάληψη της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ από τους φοιτητικούς συλλόγους Αθήνας

Αύριο αναμένεται να κορυφωθούν οι κινητοποιήσεις, καθώς μετά από τη διήμερη συζήτηση στη Βουλή και τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ, θα τεθεί προς ψήφιση το βράδυ της Παρασκευής.

Τα καλέσματα από φοιτητές, πρωτοβάθμια σωματεία, φορείς και συλλογικότητες αφορούν στις 12:00 και στις 13:00 στα Προπύλαια και στην πλατεία Κλαυθμώνος. «Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι πανελλαδικά, όλοι οι φορείς της πανεπιστημιακής και πανεκπαιδευτικής κοινότητας, εργατικά σωματεία, μαθητές θα γίνουμε ορμητικό ποτάμι όσο στη Βουλή θα ψηφίζεται το νομοσχέδιο που διαλύει τις σπουδές, το μέλλον και την προοπτική μας», τονίζει το Συντονιστικό των Φοιτητικών Συλλόγων της Αθήνας.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού & Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ), καλεί σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις των φοιτητών την Παρασκευή έχοντας προκηρύξει 48ωρη απεργία, ενώ τετράωρη στάση εργασίας 11:00 - 15:00 προκήρυξαν το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και η ΑΔΕΔΥ.

2.Στριμώχνουν την κυβέρνηση στους δρόμους και τη Βουλή – «Όχι» στο νομοσχέδιο, «ναι» στη δημόσια Παιδεία
Σε όλη την επικράτεια οι φοιτητές ετοιμάζονται για το αυριανό μαζικό πανελλαδικό συλλαλητήριο με πολύμορφες δράσεις – Σε εξέλιξη η συζήτηση στη Βουλή, αντιπολιτευτικά πυρά για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Ταυτόχρονα, φοιτητές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις ετοιμάζονται για το αυριανό μαζικό πανελλαδικό συλλαλητήριο, που έχουν διαμηνύσει ότι θα «βουλιάξουν την Αθήνα». Παράλληλα, σήμερα Πέμπτη, πραγματοποιούν δράσεις στα πανεπιστήμιά τους.

#Καταληψη της πρυτανείας του #ΕΚΠΑ τώρα από φοιτητικούς συλλόγους, εν όψει της αυριανής πανελλαδικής πορείας #ΟΧΙ_ΣΤΑ_ΙΔΙΩΤΙΚΑ_ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ!
Στάσεις εργασίας ΕΚΑ, ΑΔΕΔΥ, ΔΟΕ-ΟΛΜΕ για να πάρει πανεργατικό χαρακτήρα! Το νομοσχέδιο να μην ψηφιστεί! #antireport #καταληψεις #φοιτητες pic.twitter.com/3ISaKsIXga
— Μένουμε Ενεργοί – Υγεία, Συλλογικότητα, Αλληλεγγύη (@menoume_energoi) March 7, 2024

Στιγμιότυπο από την κατάληψη στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ

Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης φοιτητές έκλεισαν τις εισόδους του πανεπιστημίου. Έχουν αναρτήσει πανό στις εισόδους του πανεπιστημίου επί των οδών Εγνατίας και Εθνικής Αμύνης. Ο αποκλεισμός των εισόδων θα διαρκέσει έως και τις 12:00, όπου, εκείνην την ώρα, αναμένεται να συγκεντρωθούν στην Καμάρα, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, και να πραγματοποιήσουν πορεία κατά του νομοσχεδίου.
«Καλούμε κάθε φοιτητή και φοιτήτρια να συμμετάσχει στον αποκλεισμό του ΑΠΘ αύριο στις 07:00, στο συλλαλητήριο στις 12:00 στην Καμάρα, αλλά και στο μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο των φοιτητικών συλλόγων, την Παρασκευή στις 12:00 στα Προπύλαια», ανέφερε η πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου Χημείας Χριστίνα Σταμούλη.

ΠΑΣΟΚ: Η αντισυνταγματικότητα του νόμου είναι ηχηρή

«Η παράκαμψη της αναθεωρητικής διαδικασίας είναι πρόδηλο ότι γεννά μείζονα ζητήματα και στερεί de yure και de facto, από αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, τον χαρακτήρα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης» είπε στην τοποθέτησή της η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μιλένα Αποστολάκη.
Επεσήμανε επίσης ότι η έκθεση του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής επιβεβαιώνει με τρόπο που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση το γεγονός ότι «ο κερδοσκοπικός χαρακτήρας των παραρτημάτων που φέρνετε είναι παρών και η αντισυνταγματικότητα του νόμου ηχηρή».

Έθεσε μάλιστα το ερώτημα, «γιατί μια σημαντική μεταρρύθμιση [..] σχεδιάζεται με έμφαση στην υπέρβαση συνταγματικών προβλέψεων ενώ είναι ώριμες οι συνθήκες για τις ανάγκες ευρύτερες συναίνεσης;»
Κουτσούμπας: Το πραγματικό σύγχρονο είναι η επέκταση του δικαιώματος πρόσβασης στη δωρεάν εκπαίδευση και όχι η περιστολή του.

Εδώ και μερικούς μήνες στην προσπάθεια να υπερασπιστεί το απαράδεκτο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε ένα ρεσιτάλ συκοφάντησης και κοροϊδίας, όταν μάλιστα δια στόματος πρωθυπουργού ειπώθηκε ότι οι φοιτητές φέρονται περίπου σαν ληστές, σημείωσε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Έχετε χάσει τα αυγά και τα πασχάλια», είπε χαρακτηριστικά προς την κυβέρνηση, ενώ την ίδια ώρα κάνει «φροντιστήρια» στη ΔΑΠ, η οποία δεν βρίσκει την ψήφο της στις γενικές συνελεύσεις στις σχολές και γι'ααυτό καλεί τα ΜΑΤ, όπως στην Κομοτηνή.
Μπορεί να αποκλείστηκαν οι φοιτητικοί σύλλογοι από την επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, όμως η φωνή τους ακούγεται εδώ μέσα από το ΚΚΕ, τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση μεταφέρει την φωνή του ΣΕΒ και των ομίλων που ζητούν ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, καθώς και να λειτουργούν τα δημόσια σαν επιχειρήσεις.

Οικονόμου: Tο μονοπώλιο στην ανώτατη εκπαίδευση λειτουργεί πολλές φορές ως άλλοθι

Για νομοσχέδιο-τομή μίλησε στην τοποθέτησή του ο βουλευτής της ΝΔ, Ιω. Οικονόμου. Για όλους εμάς που αποτελέσαμε κομμάτι της ΔΑΠ, η οποία είχε προτείνει την ίδρυση μη κρατικών-μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων από τη δεκαετία του '80, σήμερα είναι μια μέρα δικαίωσης και μέρα περηφάνιας, είπε ο κ. Οικονόμου. Επεσήμανε μάλιστα ότι εάν είχαμε προχωρήσει νωρίτερα σε αυτή τη μεταρρύθμιση, η κοινωνία και η χώρα μας θα είχε πολλαπλά οφέλη. «Η ύπαρξη μη κρατικών-μη κερδοσκοπικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και ο ανταγωνισμός με τα δημόσια θα είχε οδηγήσει τα δημόσια πανεπιστήμια να βάλουν τάξη στα του οίκου τους. Να ξεπεράσουν και να υπερβούν παθογένειες που τα δυσφημούν. Διότι το μονοπώλιο στην ανώτατη εκπαίδευση λειτουργεί πολλές φορές ως άλλοθι αδράνειας και οπισθοδρόμησης» είπε ο κ. Οικονόμου.

Σημειώνεται ότι χθες Τετάρτη, απορρίφθηκε από την πλειοψηφία της Βουλής ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν κόμματα της αντιπολίτευσης.
Χθες, εξάλλου, αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας, επί της αρχής και επί των άρθρων που αφορούν στα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ενώ το ίδιο αναμένεται να πράξει και το ΚΚΕ.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline