Σάββατο 27 Απριλίου 2024  21:50:08

Αυστηρή επίθεση Μητσοτάκη στον Ανδρουλάκη (και σε ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ) για ιδεολογικοπολιτική ασυνέπεια της Χαρ. Τρικούπη. Αντεπίθεση, του ΠΑΣΟΚ κατά του υπουργού Παιδείας Κυρ. Πιερρακάκη για ασυνέπεια του ως πρώην πασόκου. Κύριο

Το ντέρμπι του ΠAΣOΚ με τον Πιερρακάκη, η επίθεση Π. Μαρινάκη στον Ν. Ανδρουλάκη. 

Κορυφώθηκε το βράδυ, Παρασκευή 8 Μαρτίου, η πολυήμερη διαδικασία γύρω από μια θεσμική διαμάχη που στην πραγματικότητα διαρκεί εδώ και δεκαετίες σχετικά με τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Η ψήφιση του νομοσχεδίου Πιερρακάκη συνιστά αλλαγή σελίδας έστω και χωρίς τις ευρύτερες συναινέσεις που θα επιθυμούσε η κυβέρνηση και παρά τις προβλέψεις όσων θεωρούν ότι ο νέος νόμος, χωρίς προηγούμενη αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, θα προσκρούσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση που κατά δήλωση του υπουργού Παιδείας «επιχειρεί να σπρώξει τους δείκτες του ρολογιού της ανώτατης εκπαίδευσης στον 21ο αιώνα». Έχει δε χαρακτήρα ιδεολογικής ρεβάνς για όσες πολιτικές δυνάμεις δίνουν τον αγώνα κατά της ιδιωτικοποίησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ έχουν υποβάλλει αιτήματα για διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας (αναμένεται μετά τις 8.00 μμ.) ενώ η αντιπαράθεση που μαίνεται επί τριήμερο θα κορυφωθεί με την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη (στις 11.00 π.μ.) και των πολιτικών αρχηγών.

Στο στόχαστρο του ΠαΣοΚ ο Πιερακάκης

«Είμαστε εκ των πραγμάτων μια από τις ελάχιστες χώρες στον κόσμο -ενδεχομένως μόνοι μας, μαζί με την Κούβα- που αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει απαγόρευση σε σχέση με τη δυνατότητα να λειτουργήσει και μη ελληνικό δημόσιο σύστημα ανώτατης εκπαίδευσης», τόνισε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος βρέθηκε στο στόχαστρο του ΠΑΣΟΚ με τον Δημήτρη Μάντζο να του λέει ότι «ξεχνά αυτό που γνώριζε πολύ καλά ως επιφανές στέλεχος του ΠΑΣΟΚ: ας ψάξει στο αρχείο του να βρει μία έστω αναφορά του ΠΑΣΟΚ σε παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων και επειδή δεν θα τη βρει, ας πει στους νέους συναδέλφους του στη ΝΔ να σταματήσουν την κασέτα, γιατί εμείς θα καταψηφίσουμε με πλήρη επίγνωση». «Είμαι Βουλευτής της ΝΔ στην Α΄ Περιφέρεια της Αθήνας και ανήκω σε αυτή την παράταξη με όλο μου το είναι. Αυτό όμως που μπορώ να σας πω είναι ότι και ο εικοσάχρονος εαυτός μου δεν θα άντεχε να συσχετιστεί με το σημερινό ΠΑΣΟΚ, γιατί όχι απλώς λέτε ότι θα συνεργαστείτε με τη Νέα Αριστερά, έχετε γίνει Νέα Αριστερά και μάλιστα η κακή της εκδοχή γιατί η Νέα Αριστερά είναι ορίτζιναλ», απάντησε ο κ. Πιερρακάκης.

Μαρινάκης κατά Ανδρουλάκη

Είχε προηγηθεί η επίθεση του κυβερνητικού εκπροσώπου για τις «κυβιστήσεις του κ. Ανδρουλάκη», όπως είπε, κάτι που αναμένεται να κυριαρχήσει στην σημερινή αντιπαράθεση στο επίπεδο των δυο πολιτικών αρχηγών που θα κονταροχτυπηθούν με φόντο την συνταγματική αναθεώρηση που θέτει το ΠΑΣΟΚ ως προϋπόθεση για να ταχθεί υπέρ των μη κρατικών πανεπιστημίων, με την ΝΔ να καταλογίζει στην Χαριλάου Τρικούπη ότι πριν από είκοσι χρόνια «κατέστησε τη χώρα και πάλι εξαίρεση και δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλα τόσα χρόνια για να συζητάμε και να λύνουμε τα υπαρξιακά ζητήματα της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς», όπως δήλωσε ο κ. Μαρινάκης

Μητσοτάκης: Θεμέλιο της μεταρρύθμισης η ανάταξη και ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων

2.«Δεν μπορεί η Ελλάδα να παραμένει δέσμια αναχρονιστικών αντιλήψεων», κατατέθηκε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα τα άρθρα

Με αιχμηρό σχόλιο κατά του γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για μια «απαράδεκτη σεξιστική τοποθέτηση», η οποία ότι τόνισε ο πρωθυπουργός «αποδεικνύει ότι το ΚΚΕ παραμένει η πιο αναχρονιστική πολιτική δύναμη αυτής της αίθουσας».
«Δεν θα παραμείνετε στο απυρόβλητο ως δήθεν δύναμη εκσυγχρονιστικού ιστού που είναι υπεράνω κριτικής όταν με αυτό τον απαράδεκτο τρόπο απευθύνεστε στις γυναίκες με σεξιστικό τρόπο και δεν έχετε το θάρρος να ζητήσετε συγγνώμη», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι φωνές σας δεν θα συγκαλύψουν την ένδεια των επιχειρημάτων σας, τόνισε ακόμα και πρόσθεσε: «Ίσως φαντασιώνεστε την Ελλάδα ως κομμουνιστική χώρα γιατί αλλού συνέβαιναν αυτά είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Δημήτρη Κουτσούμπα «αλλά ευτυχώς τα ζητήματα αυτά τα έλυσε η ιστορία. Δεν θα παραμένετε άλλο στο απυρόβλητο ως δύναμη εκσυγχρονισμού που είναι υπεράνω κριτικής και δεν έχετε το θάρρος να βγείτε και να πείτε συγνώμη έκανα λάθος».

Αναφορικά για το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Για μένα προσωπικά έχει μία ξεχωριστή σημασία καθώς η Εθνική Αντιπροσωπεία καλείται σήμερα όχι απλά να ψηφίσει ένα κομβικό νομοσχέδιο αλλά να εγκρίνει μία ριζική τομή στην ελληνική εκπαίδευση και μία γενναία μεταρρύθμιση ανάπτυξης αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης».

...................................Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση τόσο κατά του Στέφανου Κασσελάκη όσο και κατά του Νίκου Ανδρουλάκη, λέγοντας απευθυνόμενος στον Σωκράτη Φάμελλο ότι «έχετε έναν πρόεδρο που σπούδασε σε ένα σπουδαίο πανεπιστήμιο με υποτροφία στις ΗΠΑ». «Ο κ. Κασσελάκης που σπούδασε εκεί, λέει τώρα να μην γίνει αυτό. Στο ίδιο πανεπιστήμιο που σπούδασε. Νισάφι πια, αρκετά. Πώς εξηγείτε αυτή την αντίφαση. Αν το πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια έρθει να δημιουργήσει εδώ παράρτημα, ο κ. Κασσελάκης θα πει όχι».
Απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «η πολυφωνία σας μετατρέπεται σε παλινωδία», με τον κ. Μητσοτάκη να χαρακτηρίζει τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ ως αρνητικό πρωταγωνιστή της ιστορίας.

«Αναγνωρίζουμε την αποδοχή της ρύθμισης από τον κ. Βενιζέλο. Αυτά λέγατε και εσείς, ότι δεν θα σταθείτε εμπόδιο. Ήταν προεκλογική σας δέσμευση. Το 55% των οπαδών σας υποστηρίζουν τη μεταρρύθμιση. Αλλάξατε γνώμη παρά την προσπάθεια να ενταχθούν στο νομοσχέδιο όλα όσα ζητούσατε. Μετά πήγατε το σκανδιναβικό μοντέλο. Όλα αυτά ξεχνώντας ότι το 85% του νομοσχεδίου αναφέρεται στην αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστήμιου. Πώς θα εξηγήσετε την αμήχανη γραμμή στους ψηφοφόρους σας. Αυτός είναι ο απόλυτος πολιτικός σουρεαλισμος». «Για να καταδείξουμε την υποκρισία σας. Θα καταθέσουμε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα τα άρθρα που αφορούν στον δημόσιο πανεπιστήμιο. Για να δούμε πόσα θα ψηφίσετε κ. Ανδρουλάκη. Στο κόμμα σας νομίζω ότι έχετε βγει από τη μηχανή του χρόνου. Πάτε πίσω. Το κόμμα έκανε πολλά καλά, αλλά το 1982 κάνατε τα πανεπιστήμια έρμαια των συνδικαλιστών».

Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ο Μπέντζαμιν Μπάτον της πολιτικής. Το 2004 ήταν υπέρ της αλλαγής του άρθρου 16. Έκανε πίσω το 2007 και τώρα διαφωνεί με όλα.
Όσοι πολεμούν το νομοσχέδιο είναι αυτοί που δεν εμπιστεύονται το δημόσιο πανεπιστήμιο. Πιστεύετε ότι θα προβληθεί ένα νέο παράδειγμα. Εκεί θα κάνουν κατάληψη μόνο η γνώση και η ελευθερία. Εσείς κάνατε καριέρες στα πανεπιστήμια. Γι' αυτό δεν σας αρέσει η σύγκριση.

Έτσι πρέπει να γίνει και έτσι θα γίνει. Η μέριμνα της κυβέρνησης για τη δημόσια εκπαίδευση είναι διαρκής. Οι παρεμβάσεις λειτουργούν παράλληλα και με άλλες πολιτικές για τους νέους. Ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι του πέρασε από το μυαλό να το ψηφίσει, αλλά δεν θα το κάνει. Δεν είναι σοβαρές απόψεις αυτές. Δεν θα παρακολουθήσω αυτό τον διαγωνισμό. Δεν μας ενδιαφέρει ποιος θα είναι δεύτερος και ποιος τρίτος. Αυτό που είναι κρίμα είναι ότι χάνεται μια ευκαιρία για μια διακομματική συναίνεση.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ξεπερνά τα όρια της. Είναι ένα βήμα για τη νέα γενιά. Είναι μια ρύθμιση που έρχεται να κερδίσει χαμένο έδαφος και χαμένο χρόνο. Δεν μπορεί η Ελλάδα να παραμένει δέσμια αναχρονιστικών αντιλήψεων. Στα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, αυτή η τομή φέρνει την ευρωπαϊκή πραγματικότητα στη χώρα μας. Θα γίνει η αναθεώρηση του άρθρου 16. Όσοι διαφωνούν είναι θιασώτες της αδράνειας. Είμαι υπερήφανος που αντιταχθήκαμε όλες αυτές τις δεκαετίας. Είμαι υπερήφανος που γυρνάμε σελίδα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline