Κυριακή 28 Απριλίου 2024  01:49:34

Η Ελλάδα γερνάει και αργοπεθαίνει, αλλά η Ναυτιλία της ανανεώνεται και μεγαλουργεί.. Ρεκόρ ναυπηγήσεων σε πλοία νέας τεχνολογίας από τους Έλληνες εφοπλιστές. Κύριο

Αξιοθαύμαστα δεδομένα στον τομέα των ναυπηγήσεων από τους έλληνες πλοιοκτήτες, σε πιο σύγχρονα και πράσινα πλοία.

Η Ελλάδα συρρικνώνεται, γερνάει και αργοπεθαίνει σε πολλούς τομείς αλλά η δυναμική-παρηγορητική της εικόνα στον παγκόσμιο στίβο ήταν και παραμένει η εμπορική της ναυτιλία, οι νέοι Αργοναύτες..Ρεκόρ ανανέωσης και εκσυγχρονισμού, με πλήθος νέων ναυπηγήσεων από τους έλληνες πλοιοκτήτες σε πιο σύγχρονα και πράσινα πλοία καταγράφει η ετήσια έκθεση της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου (Greek Shipping Cooperation Committee) που δόθηκε πριν από λίγο στη δημοσιότητα. Τα στοιχεία του βιβλίου παραγγελιών αντιπροσωπεύουν αύξηση 50% στις νέες παραγγελίες, γεγονός που υποδηλώνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον των Ελλήνων πλοιοκτητών για πλοία νέας τεχνολογίας, αναφέρει η GSCC.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, για τα ελληνόκτητα πλοία άνω των 1.000 GT, νηολογημένα υπό ελληνική και άλλη σημαία, που έχουν παρασχεθεί από την S&P Global Market Intelligence κατά τη διάρκεια του έτους έως τον Μάρτιο του 2024, ο υπό ελληνικό έλεγχο στόλος έχει αυξηθεί από άποψη αριθμού πλοίων, DWT και GT. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στις 4 Μαρτίου 2024, τα ελληνικά συμφέροντα ήλεγχαν το ρεκόρ των 4.212 πλοίων διαφόρων κατηγοριών, συνολικής χωρητικότητας 355.209.500 DWT και 208.252.588 GT. Σε σύγκριση με τα στοιχεία του προηγούμενου έτους, αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση κατά 102 πλοία, 5.992.356 DWT και 3.905.226 GT. Στα στοιχεία δεν περιλαμβάνονται 373 πλοία διαφόρων κατηγοριών που βρίσκονται υπό παραγγελία από τα ναυπηγεία, συνολικής χωρητικότητας 33.143.130 DWT .

2. Γενικότερα, η Ελλάδα παραμένει η μεγαλύτερη ναυτιλιακή χώρα στον κόσμο, καθώς ο ελληνικός εφοπλισμός ελέγχει το 21% της παγκόσμιας χωρητικότητας, με έναν στόλο 5.520 πλοίων.
Η συνολική χωρητικότητα του ελληνικού εμπορικού στόλου έχει αυξηθεί τα τελευταία δέκα χρόνια κατά 50%.

Η συνολική συνεισφορά της ναυτιλίας στην ελληνική οικονομία αγγίζει το 7% του ΑΕΠ.
Η ελληνική ναυτιλία είναι η υπεροπλία της Ευρώπης, καθώς κατέχει το 60% του κοινοτικού στόλου, διασφαλίζοντας τη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας, της επισιτιστικής επάρκειας και της ενεργειακής αυτονομίας.
Όπως έχει τονίσει πολλές φορές η Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Μελίνα Τραυλού η ναυτιλία αποτελεί εθνικό κεφάλαιο για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με στοιχεία του τέλους του 2023 ο ελληνόκτητος στόλος είναι πολύ πιο νέος από τον παγκόσμιο στόλο. Η μέση ηλικία του ελληνόκτητου στόλου αυξήθηκε ελαφρώς σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, αλλά παρ' όλα αυτά εξακολουθεί να είναι 4,5 έτη κάτω από το μέση ηλικία του παγκόσμιου στόλου.

Η μέση ηλικία του υπό ελληνικό έλεγχο στόλου σε όρους πλοίων ανέρχεται πλέον σε 13,7 έτη, σε σύγκριση με 18,2 έτη για τον παγκόσμιο στόλο. Σε όρους GT και DWT, είναι 12,1 και 12 έτη αντίστοιχα, έναντι 13,1 και 12,8 ετών του παγκόσμιου στόλου.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline