Σάββατο 27 Απριλίου 2024  18:40:15

Άργησαν πάλι σε Ζωγράφου- Αριστοτέλειο, αλλά τώρα υπόσχονται: Έλεγxοι στα ΑΕΙ μόνο με άδεια εισαγγελέα, τέλος στα πάρτι-χαβαλέ και σε διαμονή ξένων στις Φοιτ. Εστίες. Κύριο

Η αστυνομία ομιλεί για «αναρχικά και αριστερά» στοιχεία στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου αλλά σε μέλη της ΚΝΕ στις καταλήψεις στα ΑΠΘ.

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν χθες οι συλληφθέντες μετά τις αστυνομικές επιχειρήσεις πριν δύο ημέρες στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου και χθες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Στην Αθήνα συνελήφθησαν τρία άτομα και στη συμπρωτεύουσα 49, και σήμερα οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, με την αστυνομία να τονίζει ότι θα παρεμβαίνει πλέον άμεσα σε περιπτώσεις καταλήψεων και αξιόποινων πράξεων στα πανεπιστήμια.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, από την αστυνομική επιχείρηση στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου συνελήφθησαν μια γυναίκα από τη Σουηδία, ένας άνδρας από την Αργεντινή με ιταλικό διαβατήριο, καθώς και ένας Έλληνας που κατηγορούνται για διατάραξη οικιακής ειρήνης. Αναρχικής ιδεολογίας όπως και πολλοί άλλοι από τους βομβιστές τραμπούκους στις προηγούμενες εξορμήσεις τη νύχτα να καύσουν διάφορα οχήματα.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες πρόκειται για άτομα τα οποία δεν είχαν απασχολήσει τις ελληνικές αρχές και φέρεται να μην έχουν καμία σχέση με την ακαδημαϊκή κοινότητα και είναι άγνωστο ακριβώς το πώς βρέθηκαν μέσα στα δωμάτια της φοιτητικής εστίας επί της Ούλοφ Πάλμε.

Όσον αφορά στους 49 συλληφθέντες στη Θεσσαλονίκη, οδηγήθηκαν νωρίτερα στον εισαγγελέα, ο οποίος τους παρέπεμψε να δικαστούν σήμερα Δευτέρα στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο.
Εις βάρος τους ασκήθηκαν διώξεις για σοβαρή διατάραξη λειτουργίας νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου (Πανεπιστήμιο) ενώ οι 48 διώκονται επιπλέον για απείθεια καθώς αρνήθηκαν να δώσουν αποτυπώματα. Κατά την Αστυνομία πρόκειται, το πλείστον , για στελέχη και μέλη τγης ΚΝΕ και του ΚΚΕ΅.

Οι συλληφθέντες είναι 30 άνδρες και 19 γυναίκες, με τους 10 να έχουν απασχολήσει τις αρχές για παρόμοια αδικήματα στο παρελθόν.

Κατά τη διάρκεια και των δύο επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. μέσα στους χώρους των πανεπιστημίων εντοπίστηκαν πλήθος «πολεμοφοδίων» όπως κοντάρια, πυροτεχνικές κατασκευές, βαριοπούλες, κράνη και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.
Την ίδια ώρα, ο Πρωθυπουργός στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί παντού και ότι δεν θα υπάρξει ανοχή σε καμία μορφή βίας, με αφορμή τις αστυνομικές επιχειρήσεις σε ΑΠΘ και Ζωγράφου, μέσα από την ανάρτηση της εβδομαδιαίας ανασκόπησης του κυβερνητικού έργου.

«Δεν θα επιτρέψουμε δήθεν πάρτυ στους πανεπιστημιακούς χώρους να εξελίσσονται σε γιορτές τυφλής βίας και καταστροφής», επισημαίνει και κάνει λόγο για μεμονωμένες μειοψηφίες που κάνουν παράνομες καταλήψεις και βανδαλισμούς,. Μάλιστα υπογραμμίζει πως για τέτοια επεισόδια πρέπει να υπάρχουν επιπτώσεις, που φτάνουν μέχρι και την οριστική διαγραφή φοιτητών, σημειώνοντας και την ευθύνη των πανεπιστημίων να εφαρμοστεί ο νόμος.

Μητσοτάκης για πανεπιστήμια: «Δεν θα επιτρέψουμε δήθεν "πάρτυ" να εξελίσσονται σε γιορτές τυφλής βίας και καταστροφής»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην κυριακάτικη ανάρτησή του στο Facebook με την εβδομαδιαία ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου αναφέρει τα εξής: «Καλή Κυριακή της Αποκριάς σε όλες και όλους! Αυτή η εβδομαδιαία ανασκόπηση είναι γεμάτη παραδείγματα για το πώς βοηθούν οι πολιτικές και οι μεταρρυθμίσεις μας να δώσουμε πραγματική στήριξη και ευκαιρίες για μια καλύτερη ζωή σε συνανθρώπους μας που την έχουν ανάγκη.

Στους νέους μας που δυσκολεύονται να βρουν προσιτή στέγη, με το πρόγραμμα «Σπίτι Μου». Στις νέες μαμάδες και τους νέους μπαμπάδες που αναζητούν βοήθεια για τη φύλαξη των μικρών παιδιών τους όσο εργάζονται, με τις «Νταντάδες της Γειτονιάς». Σε όσους συσσώρευσαν χρέη στη διάρκεια της κρίσης και θέλουν να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα με λιγότερα βάρη, με τον νέο, βελτιωμένο εξωδικαστικό μηχανισμό. Στους ασθενείς που περιμένουν 2 και 3 χρόνια σε λίστες αναμονής για ένα χειρουργείο, με τα νέα απογευματινά χειρουργεία. Στα άτομα με αναπηρία που επιτέλους μετά από δεκαετίες υποστηρίζονται από την πολιτεία ώστε να ζουν πιο αυτόνομα και ισότιμα με τους υπόλοιπους πολίτες, χάρη στον «Προσωπικό Βοηθό». Σε όσους συνταξιούχους θέλουν και μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται χωρίς να στερούνται τη σύνταξή τους. Στους αγρότες μας που αγωνιούν για τα υψηλά κόστη παραγωγής και τους παρέχουμε φθηνό ρεύμα σε βάθος δεκαετίας. Σε εκείνους που ταλαιπωρούνται από τις καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη, με την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων.

Εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα πολιτικών που έχει στο επίκεντρό του τον άνθρωπο και τα καθημερινά του προβλήματα. Με στόχο η χώρα μας να γίνει πιο ευρωπαϊκή, πιο σύγχρονη, πιο ασφαλής και πιο δίκαιη.

Ξεκινώ από το τέλος, με μια ακόμη σημαντική μεταρρύθμιση που ψηφίστηκε αυτήν την εβδομάδα και έχει σαν στόχο την αναγκαία επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης που καθυστερεί αδικαιολόγητα στη χώρα μας συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη. Πρέπει να γίνουν και κάνουμε ήδη πολλά για να επιταχύνουμε τις διαδικασίες.
Το τελευταίο και σημαντικό μέτρο που μόλις ψηφίστηκε αφορά στη μεταφορά ύλης σε Δικηγόρους και Συμβολαιογράφους από τα δικαστήρια, μια πρακτική που ακολουθούν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες.

Ομοφοβικές επιθέσεις - Πανεπιστήμια

..............Περνώ στο ζήτημα των περιστατικών βίας με πρωταγωνιστές νέους, όπως τα πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη, στην Πλατεία Αριστοτέλους και στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου.

Βεβαίως, η απαράδεκτη και καταδικαστέα εικόνα μισαλλοδοξίας που είδαμε δεν χαρακτηρίζει σε καμία περίπτωση τη Θεσσαλονίκη. Αδικεί τόσο την ιστορία και την παράδοσή της, όσο και τη σημερινή κουλτούρα της ανοιχτής και φιλόξενης πόλης που όλοι αγαπάμε. Έγιναν συλλήψεις -η Πολιτεία κινήθηκε αμέσως- και τον λόγο έχει τώρα η Δικαιοσύνη. Όσοι κατηγορηθούν για εμπλοκή στα επεισόδια θα δικαστούν με βάση τον αυστηρότερο αντιρατσιστικό νόμο. Αλλά και η κοινωνία, όλοι εμείς δηλαδή, πρέπει να απομονώσουμε το μίσος προς ευάλωτους συμπολίτες μας και όσους το καλλιεργούν, πολιτικούς και πολίτες.

Από τη δική μας πλευρά, είμαστε σταθερά απέναντι σε κάθε μορφή βίας που απειλεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και την ίδια την κοινωνική συνοχή. Αυτό αφορά και την ασφάλεια στα πανεπιστήμια. Δεν μένουμε μόνο στην καταδίκη και τις διαπιστώσεις.

Θέλω να στείλω το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε δήθεν «πάρτυ» στους πανεπιστημιακούς χώρους να εξελίσσονται σε γιορτές τυφλής βίας και καταστροφής. Για τέτοια επεισόδια πρέπει να υπάρχουν επιπτώσεις, και αυτά που προβλέπει ο νόμος φτάνουν μέχρι και την οριστική διαγραφή φοιτητών. Και είναι ευθύνη των πειθαρχικών οργάνων των πανεπιστημίων να εφαρμοστεί ο νόμος, που πρέπει επιτέλους να εφαρμοστεί.

Χθες είχαμε μια μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στο ΑΠΘ. Περιμένουμε με ενδιαφέρον τα ευρήματα της επιχείρησης αυτής μετά από την εκκένωση της κατάληψης. Σε κάθε περίπτωση, τα πανεπιστήμιά μας ανήκουν σε όλους τους φοιτητές. Δεν γίνεται να στερούνται την πρόσβαση στην ακαδημαϊκή γνώση από μεμονωμένες μειοψηφίες που κάνουν παράνομες καταλήψεις. Κανένας δεν μπορεί να κλειδώνεται μέσα εκεί, να βανδαλίζει τις δημόσιες υποδομές και ίσως ακόμη και να βιαιοπραγεί στο όνομα μίας διαμαρτυρίας.

Στο μεταξύ να τονίσω ότι έχει ήδη ενταθεί και θα γίνει εντονότερη η παρουσία της Αστυνομίας στις γειτονιές, ιδίως των μεγάλων πόλεων, στις πιο δύσκολες γειτονιές, αυτές που μπορεί να έχουν πιο επιβαρυμένο ιστορικό επεισοδίων και εγκληματικότητας, αλλά και εκεί όπου σημειώνονται περιστατικά με ξυλοδαρμούς ανηλίκων.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline