Σάββατο 27 Απριλίου 2024  16:13:08

Αποβολές, απουσίες, κοσμία διαγωγή. Αμφίβολο εάν (ως συνήθως..) θα εφαρμοσθούν από διευθυντές- δασκάλους- καθηγητές οι νέες ποινές παραβατών από το υπουργείο Παιδείας. Κύριο

Μεγάλες αλλαγές στα σχολεία προαναγγέλλει το υπουργείο Παιδείας οι οποίες θα αφορούν την καθημερινότητα της σχολικής ζωής αλλά και των μαθητών και εκπαιδευτικών. Επιστρέφει η 5ήμερη αποβολή μαθητών για bullying: Τι προανήγγειλε ο Πιερρακάκης και τι θα αλλάξει στις απουσίες.

Σύντομα το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει αλλαγές όσον αφορά στις απουσίες των μαθητών, τις αποβολές το σχολικό κανονισμό, τις τιμωρίες για τα περιστατικά βίας, την ενίσχυση στα μαθήματα με ψηφιακές παρεμβάσεις αλλά και βελτιώσεις στο σύστημα πρόσληψης των εκπαιδευτικών.

Οι αλλαγές που προβλέπονται στα σχολεία
Συγκεκριμένα προβλέπονται:
Αλλαγές στις απουσίες των μαθητών.
Επανέρχεται ο διαχωρισμός σε δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες
Επαναφορά της πενθήμερης αποβολής μαθητών που εμπλέκονται σε σχολικό εκφοβισμό (bullying)
Ανοίγει η πλατφόρμα για καταγγελίες bullying
Βελτιώσεις στο σχολικό κανονισμό
Ευθύνες και στους γονείς για πιθανές καταστροφές λόγω καταλήψεων
Για βαριά περιστατικά σχολικής βίας θα υπάρχουν επιστημονικές επιτροπές διαχείρισης τους
Οι θύτες αποβάλλονται από το σχολείο τους σε άλλο
Ξεκινάει η ψηφιακή ενισχυτική διδασκαλία

Αλλαγές στο σύστημα διορισμών εκπαιδευτικών

Σχολική Βία

Οπως δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης «πολύ σύντομα θα έχουμε την πλατφόρμα αποτύπωσης των περιστατικών με επώνυμες καταγγελίες, είναι θέμα λίγων εβδομάδων για να ξεκινήσει. Μέσα σε αυτήν θα μπορεί και ο γονιός, θα μπορεί και ο μαθητής (από την Α' Γυμνασίου και πάνω) να καταγγέλλει συγκεκριμένα περιστατικά και να υπάρχει διαχείριση των περιστατικών αυτών στο πλαίσιο της σχολικής μονάδας και του σχολικού περιβάλλοντος. Η πρώτη διαχείριση των περιστατικών θα γίνεται εντός της σχολικής μονάδας. Για τα πιο βαριά περιστατικά, όμως, θα υπάρχουν επιστημονικές επιτροπές». Όσον αφορά στις καταστροφές στα σχολεία στις περιπτώσεις καταλήψεων υπάρχουν εισηγήσεις για απόδοση ευθυνών και στους γονείς ακόμη και για επιβολή προστίμου ή άλλων μέτρων, κάτι όμως που δεν έχει οριστικοποιηθεί ή αποφασισθεί επίσημα από την πολιτική ηγεσία.

Σχολεία

Θα επανέλθει η πενθήμερη αποβολή. «Είναι κάτι που μας το ζητάνε οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία για να έχουν μεγαλύτερη παλέτα επιλογών, μεγαλύτερο πλαίσιο επιλογών για να διαχειριστούν τα περιστατικά. Μία αλλαγή θα είναι αυτή. Μία δεύτερη αλλαγή είναι το ότι θα επανέλθει ο διαχωρισμός στις απουσίες σε δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες κρατώντας τον ίδιο αριθμό απουσιών που έχουμε σήμερα», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας και συμπλήρωσε: Θα υπάρξει και σε ό,τι αφορά τον θύτη, σε τέτοιου τύπου περιστατικά, μία διευκόλυνση στο πλαίσιο αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος. Δηλαδή θα είναι ευκολότερο για τη σχολική μονάδα να αλλάξει σχολικό περιβάλλον, να προτείνει την αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος για τον θύτη των περιστατικών.

Ψηφιακή ενισχυτική διδασκαλία

Όπως είπε ο υπουργός σε λίγες εβδομάδες θα ξεκινήσει η ψηφιακή ενισχυτική διδασκαλία. Ψηφιοποιούμε το σύνολο της ύλης του σχολείου. Δηλαδή για κάθε μάθημα, για κάθε ώρα που το μάθημα αυτό διδάσκεται στο σχολείο θα υπάρχει αντίστοιχο ψηφιακό υλικό με πολύ ωραίο τρόπο, τα γυρίσματα γίνονται στην Εθνική Βιβλιοθήκη, η οποία θέλω να πω ότι είναι ένα κόσμημα και είναι πολύ σπουδαίο που μπορούμε και την αξιοποιούμε, όπου θα μπορούν δωρεάν οι μαθητές να έχουν πρόσβαση σε όλο αυτό το υλικό.

Ξεκινάμε με Μαθηματικά και Γλώσσα για το Γυμνάσιο, αυτό θα γίνει τον άλλο μήνα, ο στόχος είναι μέσα στη χρονιά να έχει ψηφιοποιηθεί όλο το υλικό και ο στόχος είναι μέχρι το τέλος του χρόνου, η έμφαση πλέον, να πέσει πολύ στις Πανελλαδικές εξετάσεις. Η σύλληψη εδώ είναι πολύ απλή. Να μην χρειάζεται η ελληνική οικογένεια να επενδύει όλα αυτά τα χρήματα και να κάνει όλη αυτήν την τεράστια ιδιωτική δαπάνη στα φροντιστήρια για τα παιδιά της. Να μπορέσουμε δηλαδή ένα κομμάτι αυτού του βάρους να το βγάλουμε, αν είναι δυνατόν, χρησιμοποιώντας αυτό το φροντιστήριο.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline