Σάββατο 27 Απριλίου 2024  12:32:30

Παγκόσμια θλίψη για το μακελειό στη Μόσχα, αλλά και παγκόσμια οργή κατά του Βλ. Πούτιν από το κίνημα των ΛΟΑΤΚΙ, τους οποίους αποφάσισε να διώξει σκληρά. Κύριο

Η Ρωσία θρηνεί τους νεκρούς της από την ομαδική σφαγή - Κυνηγάει τους ΛΟΑΤΚΙ και όχι τους πραγματικούς τρομοκράτες, λένε οι επικριτές του Πούτιν.

Πληθαίνουν οι επικρίσεις για τον Ρώσο πρόεδρο που, λίγες ημέρες πριν την επίθεση, έβαλε τους ΛΟΑΤΚΙ σε λίστα «τρομοκρατών» - 133 οι νεκροί, δεκάδες στα νοσοκομεία.

24 Μαρτίου: Η ημέρα που οι Ρώσοι θρηνούν τους νεκρούς τους, ημέρα εθνικού πένθους στη χώρα για τα 133 -επισήμως- θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στον συναυλιακό χώρο Crocus της Μόσχας. Ημέρα, όμως, και βαθιάς περισυλλογής, καθώς το κλίμα στη χώρα είναι τόσο βαρύ όσο και έκρυθμο, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, λίγες ημέρες μετά την εκλογή του για πέμπτη θητεία στην προεδρία της χώρας, να αντιμετωπίζει αμείλικτα ερωτήματα για τις συνθήκες ασφαλείας, αλλά και να επιδίδεται σε ένα «blame game» με το Κίεβο για το ποιος βρίσκεται πισω από την αιματοχυσία. «Προτίμησε να κυνηγάει το κίνημα ΛΟΑΤΚΙ+ και αγνόησε τις προειδοποιήσεις για τρομοκρατικές επιθέσεις» λένε, την ίδια ώρα, οι επικριτές του.

Παράλληλα, συνεχίζεται η επιχείρηση έρευνας στο Crocus City Hall της Μόσχας, μετά την τρομοκρατική επίθεση της Παρασκευής, την ίδια στιγμή που πάνω από 100 τραυματίες δίνουν μάχη, για να κρατηθούν στη ζωή. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας της Μόσχας, Αντρέι Βορομπιόφ, η επιχείρηση διάσωσης έχει ολοκληρωθεί, αλλά η επιχείρηση έρευνας συνεχίζεται. «Οι διασώστες έχουν καθαρίσει ένα τεράστιο κομμάτι του αμφιθέατρου» είπε, προσθέτοντας ότι «η ταυτοποίηση από συγγενείς είναι μπροστά μας. Στα νοσοκομεία οι γιατροί δίνουν μάχη για τη ζωή 107 ανθρώπων».

Μέχρι στιγμής, 133 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, από τους οποίους μόλις 59 έχουν ταυτοποιηθεί.

Politico: Γιατί επιμένει ο Πούτιν στο... blame game με την Ουκρανία

Όπως γράφει σε ανάλυσή του το Politico, στον απόηχο της πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, Ρώσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι ανταλλάσσουν κατηγορίες για το μακελειό, καθώς και οι δύο πλευρές είναι αποφασισμένες να «περάσουν» τη δική τους άποψη ως την κυρίαρχη. Μάλιστα, ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δεν δίστασε να «καρφώσει» την Ουκρανία και τη Δύση. Μέσω του Telegram, προειδοποίησε για... κόλαση, αν η Ουκρανία έβαλε το χέρι της στην επίθεση που έχει σοκάρει τη χώρα. «Εάν διαπιστωθεί ότι πρόκειται για τρομοκράτες του καθεστώτος του Κιέβου, πρέπει να βρεθούν όλοι τους και να καταστραφούν ανελέητα» έγραψε ο Μεντβέντεφ. Οι «επίσημοι εκπρόσωποι του κράτους» δεν θα είναι στο απυρόβλητο, συμπλήρωσε.

Το Κίεβο με τη σειρά του εξαπέλυσε πυρά κατά της Μόσχας και του προέδρου Πούτιν. Η υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών HUR της Ουκρανίας κατηγόρησε τις «ειδικές υπηρεσίες του Πούτιν» ότι οργάνωσαν την Παρασκευή τους πυροβολισμούς κατά των θεατών της συναυλίας από ενόπλους ντυμένους με στολές παραλλαγής, λέγοντας ότι επρόκειτο για μια «σκόπιμη πρόκληση», που αποσκοπούσε στο να δικαιολογήσει «ακόμη πιο σκληρές επιθέσεις στην Ουκρανία».

Η προπαγάνδα του Κρεμλίνου

Παρά την ανάληψη της ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος για τη σφαγή της Παρασκευής στη Μόσχα, το Κρεμλίνο πιθανότατα θα εκμεταλλευτεί τις δολοφονίες για προπαγανδιστικούς σκοπούς, αναφέρει το Politico. Η κυβέρνηση Πούτιν πιθανότατα θα συνεχίσει να υπονοεί ότι η Ουκρανία εμπλέκεται με κάποιον τρόπο, παρ' όλο που η επίθεση ήταν «μια τρομοκρατική πράξη, τελεία και παύλα», όπως υποστήριξε ο Σαμ Γκριν, αναλυτής στο Κέντρο Ανάλυσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής.

«Έχοντας αποτύχει να το αποτρέψει αυτό, το Κρεμλίνο θα αναζητήσει πιθανότατα έναν τρόπο να το χρησιμοποιήσει, πράγμα που μπορεί κάλλιστα να σημαίνει ότι θα κατηγορήσει την Ουκρανία» έγραψε ο Γκριν, προειδοποιώντας παράλληλα: «Το γεγονός ότι το Κρεμλίνο θα χρησιμοποιήσει την επίθεση για πολιτικούς σκοπούς δεν σημαίνει ότι ήταν μια ψεύτικη σημαία».

Πράγματι, ο Πούτιν δήλωσε στο πρώτο του διάγγελμα μετά την τραγωδία ότι οι δράστες της επίθεσης «βρέθηκαν και συνελήφθησαν. Προσπάθησαν να κρυφτούν και κινήθηκαν προς την Ουκρανία, όπου, προηγουμένως, είχε προετοιμάσει ένα παράθυρο για να περάσουν τα σύνορα».

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, χαρακτήρισε τις ρωσικές κατηγορίες ως «σχεδιασμένη προβοκάτσια του Κρεμλίνου για να τροφοδοτήσει περαιτέρω την αντιουκρανική υστερία στη ρωσική κοινωνία, με στόχο να δυσφημιστεί η Ουκρανία στα μάτια της διεθνούς κοινότητας».

«Στο κενό» οι προεκλογικές δεσμεύσεις του Πούτιν για την ασφάλεια

Σε όλα τα παραπάνω δεν θα πρέπει κανείς να παραλείψει να λάβει υπόψη ότι, λιγότερο από μία εβδομάδα πριν από την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα, ο Πούτιν εξασφάλισε μια πέμπτη προεδρική θητεία, με το υψηλότερο ποσοστό ψήφων που κατείχε ποτέ, χρησιμοποιώντας τις εκλογές για να δείξει στο έθνος και στη διεθνή κοινότητα ότι έχει σταθερά τον έλεγχο. Λίγες μέρες αργότερα, ωστόσο, όπως παρατηρούν οι New York Times, το γόητρο του «τσάρου» πληγώθηκε ανεπανόρθωτα, καθώς ο περίφημος μηχανισμός ασφαλείας του απέτυχε να αποτρέψει την πιο θανατηφόρα τρομοκρατική επίθεση στη Ρωσία τα τελευταία 20 χρόνια.

Με αυτόν τον τρόπο, οι δεσμεύσεις του Πούτιν για την ασφάλεια στη χώρα εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία έμειναν... ανεπίδοτο γράμμα. Ο ίδιος μάλιστα έδειξε τουλάχιστον αιφνιδιασμένος από την επίθεση. Του πήρε περισσότερες από 19 ώρες για να μιλήσει στους πολίτες σχετικά με την επίθεση, την πιο θανατηφόρα στη Ρωσία από την πολιορκία του σχολείου του 2004 στο Μπεσλάν, στα νότια της χώρας, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 334 ανθρώπους.

Όταν το έκανε, ο Ρώσος ηγέτης δεν είπε τίποτα σχετικά με τα αυξανόμενα στοιχεία ότι ένα παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους, το ISIS-K (Ισλαμικό Κράτος του Κορασάν) διέπραξε την επίθεση. Αντιθέτως, άφησε να εννοηθεί ότι η Ουκρανία βρισκόταν πίσω από την τραγωδία και είπε ότι οι δράστες είχαν ενεργήσει «ακριβώς όπως οι ναζί», οι οποίοι «κάποτε διέπραξαν σφαγές στα κατεχόμενα εδάφη» (σ.σ. «καρφί» για το σημερινό καθεστώς της Ουκρανίας).

Προτίμησε να... καταδιώκει ΛΟΑΤΚΙ και αντιφρονούντες - Κατά πόσο μπορεί να πείσει τους Ρώσους;

Το ερώτημα, πλέον, είναι εάν αυτή η επιχειρηματολογία θα πείσει τον ρωσικό λαό. Μπορεί να διερωτηθούν, σύμφωνα πάντα με τους Times της Νέας Υόρκης, εάν ο Πούτιν, με την εισβολή και τη σύγκρουσή του με τη Δύση, έχει πραγματικά στο επίκεντρο τα συμφέροντα της χώρας για την ασφάλεια ή αν τα εγκαταλείπει, όπως τον κατηγορούν πολλοί από τους επικριτές του.

Στη δεύτερη εκδοχή συντείνει μάλιστα το γεγονός ότι ο Πούτιν προφανώς αγνόησε μια προειδοποίηση από τις ΗΠΑ για μια πιθανή τρομοκρατική επίθεση. Αντί να τις λάβει σοβαρά υπόψη του και να ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας, τις απέρριψε ως «προκλητικές δηλώσεις». Σαν να μην έφτανε αυτό, αντί να κρατά την κοινωνία ασφαλή από πραγματικούς, βίαιους τρομοκράτες, έδωσε οδηγίες στις υπηρεσίες ασφαλείας του να καταδιώξουν αντιφρονούντες, δημοσιογράφους και οποιονδήποτε θεωρείται απειλή απέναντι σε αυτό που το Κρεμλίνο ορίζει ως «παραδοσιακές αξίες» -όπως για παράδειγμα το κίνημα ΛΟΑΤΚΙ+, το οποίο συμπεριλήφθηκε πρόσφατα σε μια επίσημη ρωσική λίστα «τρομοκρατών και εξτρεμιστών».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline