Σάββατο 27 Απριλίου 2024  15:39:47

Ο Εμ. Μακρόν θολώνει την προπαγάνδα Πούτιν -Μόσχας ότι οι μακελλάρηδες ήταν όργανα της Ουκρανίας κατά τη Ρωσίας: «Οι ισλαμιστές αυτοί προσπάθησαν να χτυπήσουν και τη Γαλλία». Κύριο

Ε.Ε.: Ανησυχία για την προσπάθεια της Μόσχας να συνδέσει σκόπιμα την Ουκρανία με την επίθεση. Έκκληση προς τη ρωσική κυβέρνηση να μην χρησιμοποιήσει το μακελειό στη Μόσχα ως «πρόσχημα» για να ενισχύσει τις δικές της επιθέσεις εναντίον της Ουκρανίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αποκάλυψε χθες ότι οι ένοπλοι που σκότωσαν 137 ανθρώπους σε αίθουσα συναυλιών έξω από τη Μόσχα ήταν μέρος ισλαμιστικής ομάδας που βρισκόταν πίσω από τις αποτυχημένες απόπειρες επίθεσης στη Γαλλία τους τελευταίους μήνες.
Αυτό, με τη σειρά του, εξηγεί γιατί η γαλλική κυβέρνηση αύξησε την Κυριακή τον συναγερμό ασφαλείας στο υψηλότερο επίπεδο, είπε ο κ. Μακρόν.

Η Ρωσία, η οποία αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς των Ηνωμένων Πολιτειών ότι η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ενορχήστρωσε την επίθεση της Παρασκευής, συνέχισε τη Δευτέρα να υποδηλώνει ότι ευθύνεται η Ουκρανία. Ο κ. Μακρόν είπε ότι αυτό ήταν «κυνικό και αντιπαραγωγικό».

«Αυτή η επίθεση ανελήφθη από το Ισλαμικό Κράτος», είπε ο Μακρόν, «και οι πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας, στις υπηρεσίες (κατασκοπείας) μας καθώς και στους κύριους εταίρους μας, υποδηλώνουν πράγματι ότι ήταν ένα παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους που διενήργησε αυτήν την επίθεση.
«Αυτή η ομάδα έχει προσπαθήσει αρκετές φορές να χτυπήσει τη Γαλλία», πρόσθεσε, αναφερόμενος στη θυγατρική του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν, η οποία είναι γνωστή ως ISIS-Χορασάν ή ISIS-K, που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση της Παρασκευής στη Μόσχα.

Η Γαλλία έχει πληγεί από μια σειρά ισλαμιστικών επιθέσεων την τελευταία δεκαετία, η χειρότερη από τις οποίες, το 2015, στόχευσε την αίθουσα συναυλιών Μπατακλάν και καφετέριες και μπαρ στο Παρίσι – κάτι που ορισμένοι Παριζιάνοι είπαν ότι τους βοήθησαν να καταλάβουν γιατί τώρα θα πρέπει να ενισχυθεί η ασφάλεια.

Μακελειό στη Μόσχα: Το Κρεμλίνο αρνήθηκε να σχολιάσει τα περί βασανισμού των υπόπτων
Γάλλοι αξιωματούχοι είχαν συνάντηση τη Δευτέρα για να εξετάσουν συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας, όπως ο έλεγχος των αποσκευών στην είσοδο σε αίθουσες συναυλιών ή σε χώρους λατρείας.
Παράλληλα ανεβαίνει το επίπεδο συναγερμού ενόψει των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων που θα γίνουν το καλοκαίρι στο Παρίσι.

Πούτιν: «Οι δράστες είναι ριζοσπάστες ισλαμιστές» – Εμπλέκει και την Ουκρανία
«Οι πυροβολισμοί στη Μόσχα έγιναν από ριζοσπάστες ισλαμιστές, αλλά εντάσσονται στις επιθέσεις της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας», επιμένει ο Πούτιν
2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η πολύνεκρη επίθεση σε αίθουσα συναυλιών κοντά στη Μόσχα διεξήχθη από ριζοσπάστες ισλαμιστές, αλλά οι πυροβολισμοί εντάσσονται σε μια ευρύτερη εκστρατεία εκφοβισμού από την Ουκρανία», δήλωσε τη Δευτέρα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος τόνισε: «Γνωρίζουμε ποιος διέπραξε το χτύπημα, τώρα θέλουμε να μάθουμε ποιος το διέταξε»
«Αυτή η φρικαλεότητα μπορεί να είναι απλώς ένας κρίκος σε μια ολόκληρη σειρά προσπαθειών εκείνων που βρίσκονται σε πόλεμο με τη χώρα μας από το 2014 από τα χέρια του νεοναζιστικού καθεστώτος του Κιέβου», δήλωσε ο Πούτιν.
Διερωτήθηκε για το ποιος ωφελείται από το τρομοκρατικό χτύπημα, σημειώνοντας ότι αυτοί που σχεδίασαν την επίθεση «ήλπιζαν να σπείρουν τον πανικό και τη διχόνοια στην κοινωνία μας, αλλά συνάντησαν την ενότητα και την αποφασιστικότητα να αντισταθούν σε αυτό το κακό».
________________________________________
Ε.Ε.: Ανησυχία για την προσπάθεια της Μόσχας να συνδέσει την Ουκρανία με την επίθεση
Εκκληση στη ρωσική κυβέρνηση να μην χρησιμοποιήσει την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα ως «πρόσχημα» για να ενισχύσει τις επιθέσεις της εναντίον της Ουκρανίας απηύθυνε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Μας ανησυχούν οι ενδείξεις εκπροσώπων του καθεστώτος της Μόσχας, που προσπάθησαν να δημιουργήσουν μια σύνδεση μεταξύ αυτής της τρομοκρατικής επίθεσης και της Ουκρανίας» ανέφερε σήμερα εκπρόσωπος της Κομισιόν για να προσθέσει ότι «φυσικά τις απορρίπτουμε, καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις, ή αποδείξεις οποιουδήποτε είδους ότι η Ουκρανία έχει κάποια σύνδεση με αυτές τις επιθέσεις».

«Καταδικάσαμε ξεκάθαρα από την περασμένη Παρασκευή αυτές τις τρομοκρατικές επιθέσεις» είπε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν και για τις οποίες «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι επρόκειτο για πράξεις τρομοκρατίας».
Για τον λόγο αυτό, τόνισε ότι «καλούμε τη ρωσική κυβέρνηση να μην χρησιμοποιήσει αυτές τις τρομοκρατικές επιθέσεις ως πρόσχημα ή κίνητρο για να αυξήσει την παράνομη επιθετικότητά της εναντίον της Ουκρανίας, ούτε να τις χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα για την αύξηση της εσωτερικής επιθετικότητας».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline