Σάββατο 27 Απριλίου 2024  15:22:02

Πιο αιχμηρός από όλους τους υπουργούς κατά της πρότασης ΠΑΣΟΚ ο Γ. Φλωρίδης, και έντονα απαξιωτικός ο Μ. Χρυσοχοίδης. «Είναι για τα μπάζα όσοι κάνουν σπέκουλα για μπαζώματα στα Τέμπη». Κύριο

Μετά από ένα διάστημα σιωπής, έντονη επίθεση του υπουργού Δικαιοσύνης κατά της αντιπολίτευσης - «Εκεί δίπλα βρέθηκαν φορτηγά με χώματα, όταν έγινε το δυστύχημα έπρεπε μηχάνημα να ανοίξει δρόμους - έχει γκρεμούς εκεί».

Σφοδρή επίθεση κατά της αντιπολίτευσης εξαπέλυσε στην ομιλία του, στη διάρκεια της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης. , Στράφηκε έντονα κατά του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζοντας ότι η Χαριλάου Τρικούπη χρειάστηκε ένα νεύμα από εξωθεσμικούς παράγοντες για να προχωρήσει σε κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης κατήγγειλε το ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως δεν κατέθεσε πρόταση για ποινική δίωξη υπουργών ούτε δυσπιστίας (μετά την εξεταστική) αλλά το έπραξε «όταν έρχεται ένα νεύμα από κάπου», ένα «δημοσίευμα με τίτλο παραπλανητικό και ψεύτικο που δεν υποστηρίζεται από το ρεπορτάζ. Και δεν αφήσατε ούτε για ξεκάρφωμα μια μέρα να περάσει να μη φανεί ότι είστε τόσο στοιχισμένοι».

Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Φλωρίδης είπε με νόημα πως δεν ψήφισε την διάταξη στους Ποινικούς Κώδικες με την οποία διευκολύνεται η διεξαγωγή της δίκης για τα Τέμπη καθώς αφαιρέθηκε η διαδικασία της έκδοσης βουλευμάτων έτσι ώστε όταν τελειώνει από τον ανακριτή η υπόθεση και υποβάλλεται στον εισαγγελέα να μπορεί να πάει στο ακροατήριο. «Το τι μας είπατε δεν λέγεται. Επικαλεστήκατε τα δικαιώματα των κατηγορουμένων. Για μια διάταξη που κατήργησε την ανάγκη να οδηγεί την υπόθεση ο εισαγγελέας στο δικαστικό συμβούλιο και να πάει απευθείας ακροατήριο», είπε.

Ο κ. Φλωρίδης σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ «χρειάστηκε να υπάρξει ένα σήμα από κάπου εξωθεσμικά για να κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας», ενώ όπως είπε, είχε την ευκαιρία να το κάνει κατά την διάρκεια της συζήτησης για το πόρισμα της Εξεταστικής καταθέτοντας πρόταση ποινικής δίωξης κατά υπουργών, περιγράφοντας αδικήματα ή να καταθέσει τότε πρόταση μομφής. Όμως όπως είπε, «δεν περιμένατε ούτε να περάσει μια μέρα μετά από κυριακάτικο δημοσίευμα για να μην φανεί ότι είστε τόσο στοιχισμένοι».

Ο κ. Φλωρίδης, αναφέρθηκε και στα όσα είπε ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Νικόλας Φαραντούρης, λέγοντας ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ «δεν έχει σχέση με την Γ' Ελληνική Δημοκρατία που ξεκινάει από το 1974 και συνεχίζει μέχρι σήμερα. Η άποψη ότι χρειαζόμαστε ελεύθερες εκλογές δεν είναι ξεκάρφωτη μόνο από τον αρχηγό της. Την ακολούθησε και ο κ. Φαραντούρης που κάλεσε σε επέμβαση ξένων δυνάμεων, καλώντας την Ευρωπαία Εισαγγελέα να ρίξει την κυβέρνηση».

Αναφερόμενος στη διαμόρφωση του χώρου μετά το δυστύχημα των Τεμπών, ο κ. Φλωρίδης χρησιμοποίησε ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα λέγοντας: «Πόση σπέκουλα για τα μπαζώματα. Για φαντάσου. Εκεί δίπλα βρέθηκαν φορτηγά με χώματα, όταν έγινε το δυστύχημα έπρεπε μηχάνημα να ανοίξει δρόμους - έχει γκρεμούς εκεί. Όσοι κάνουν σπέκουλα για μπαζώματα, είναι για τα μπάζα». «Η κυβέρνηση εγκαλείται από ετερόκλητες δυνάμεις που επιθυμούν να δημιουργήσουν σύννεφο να μην φανεί η αλήθεια, μετέρχονται μεθόδους για να μην μάθει ο κόσμος την αλήθεια», τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Τέλος, ο κ. Φλωρίδης αναφέρθηκε στις ενέργειες του υπουργείου για το δυστύχημα των Τεμπών, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση της συγκάλυψης, όπως μας κατηγορείτε, ανταποκρίθηκε τον Ιούλιο του '23 στο αίτημα των ανακριτών και έφερε καταπείγουσα διάταξη για να μπορέσουν οι ανακριτές να ακούσουν τις συνομιλίες».

Πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες ήταν απομαγνητοφωνημένες, αλλά οι προβλέψεις στη νομοθεσία, δεν επέτρεπαν να ακουστούν συνομιλείς από μεταξύ όλων των πιθανών εμπλεκομένων των μηχανοδηγών μεταξύ τους, των σταθμαρχών. Ψηφίστηκε όπως είπε διάταξη που διερευνήθηκε το πεδίο έρευνας του ανακριτή, ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «προχωράμε στην κατασκευή του χώρου για να διεξαχθεί η δίκη, μαζί με τον περιφερειάρχη Κουρέτα και θα είναι έτοιμος μέχρι τέλος Μαΐου. Θα έχει θέσεις 100 δικηγόρων και για δημοσιογράφους, ώστε να μην ζήσουμε την τραγωδία που ζήσαμε με το Μάτι, που δεν βρίσκατε αίθουσα για να ξεκινήσει η δίκη».

2. Χρυσοχοϊδης: «Δεν θα αφήσουμε να κυριαρχήσει το ψεύδος και η παραχάραξη των γεγονότων»
«Η δικαιοσύνη δεν έχει μιλήσει ακόμα»

Από το βήμα της βουλής μίλησε και ο Μιχάλης Χρυσοχϊδης στο πλαίσιο της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας που κατατέθηκε από την αντιπολίτευση.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης χαρακτήρισε ως έωλη και προσχηματική την πρωτοβουλία κομμάτων της αντιπολίτευσης, αναφερόμενος στην πρόταση δυσπιστίας που κατατέθηκε εναντίον της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Δεν τεκμηριώνεται και δεν προσφέρει τίποτα, ούτε στο πολιτικό κλίμα ούτε κυρίως στην διαλεύκανση του ειδικού θέματος που επικαλείται, σημείωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης από το βήμα της βουλής.
Ο μόνος δρόμος που μπορεί να απαλύνει τα συναισθήματα των συγγενών των θυμάτων είναι ο δρόμος της κατανομής ευθυνών όπου υπάρχουν, ο δρόμος της δικαιοσύνης, της διαφάνειας και της ανάληψης της ευθύνης εκεί που υπάρχει, επισήμανε ότι «ένα χρόνο μετά, οι ευθύνες είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Η δικαιοσύνη δεν έχει μιλήσει ακόμα. Και πάνω σε αυτό το κενό της μη απόδοσης ευθυνών, βρίσκουν χώρο τελικά η κάθε λογής θεωρίες συνωμοσίας».

Ο υπουργός προστασίας του πολίτη απέκρουσε όσα λέγονται για κυβερνητικές απόπειρες συγκάλυψης: «Υπάρχει κανείς που το ισχυρίζεται αυτό σοβαρά και τεκμηριωμένα, με αποδείξεις, με στοιχεία; [..] Έχουμε ήδη 33 κατηγορούμενους. (Υπάρχει) εφέτης - ανακριτής, Ευρωπαίος Εισαγγελέας, δύο πραγματογνώμονες, ευρωπαϊκό ενδιαφέρον. Υπάρχει κάποιος που μπορεί να στοιχειοθετήσει τελικώς, επιχείρημα παρεμπόδισης ή συγκάλυψη;» Σύμφωνα με τον υπουργό, μπορεί κάποιος να το ισχυριστεί αλλά όχι να το τεκμηριώσει. Απλώς γιατί δεν ισχύει. Δεν γίνεται, ανεξάρτητα από τις προθέσεις μίας κυβέρνησης. Το ξέρει και η αντιπολίτευση αυτό» σημείωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Παράλληλα,ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μιλώντας ως υπουργός της κυβέρνησης και πολιτικός προϊστάμενος της ΕΛΑΣ, εξέφρασε την ικανοποίησή του ότι «η Ελληνική Αστυνομία ετέθη από την πρώτη στιγμή στη διάθεση των ανακριτικών αρχών, των δικαστικών αρχών, και θα συνεχίσει να το πράττει μέχρι τέλους. Μέχρι να μιλήσει οριστικά και αμετάκλητα η Δικαιοσύνη. Και για το σύνολο αυτής της τραγωδίας και για κάθε πτυχή και ερωτηματικό που έχει έρθει και πρέπει να απαντηθεί».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline