Κυριακή 23 Ιουνίου 2024  18:29:22

Παραβάτες πολλοί Ιnfluencers ως επιχειρηματίες προβολής στο Διαδίκτυο. Στο στόχαστρο οι πρώτοι Είκοσι. Οι δύο πίνακες με τους επωνύμους του κλάδου. Αναλυτικά ποιοι και ποιες είναι. Κύριο

Από τους Αντετοκούμπο, τη Μενεγάκη και κάποια μανεκέν έως φιλοξενούμενες-ους σε πρωινάδικα και παρουσιάστριες σε μικροεκπομπές ή σε μικρορόλους.

Επιστολή με συστάσεις για διόρθωση θα στείλει το υπουργείο Ανάπτυξης

Από τον έλεγχο στους Έλληνες «influencers», διαπιστώθηκε, μεταξύ άλλων, ότι ενώ το 100% ασκεί εμπορική δραστηριότητα, μόνο το 25% - και όχι πάντα με απόλυτα ξεκάθαρο τρόπο - γνωστοποιεί στον καταναλωτή ότι το περιεχόμενο των αναρτήσεων έχει εμπορικό σκοπό (π.χ. περιλαμβάνει διαφημίσεις).
Σε ποσοστό 50% δεν παρέχουν σαφή ενημέρωση στον καταναλωτή σχετικά με την εμπορική τους ταυτότητα, ενώ από αυτούς που διατηρούν δικές τους ιστοσελίδες πώλησης το 50% δηλώνει ότι είναι εγγεγραμμένοι στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.).

Σε μια πρόσφατη σχετικά καταγραφή, αναφέρονται στα πρωτα 40 ονόματα του κλάδου «εμπορικής , κερδοφόρου επιρροής και κρυφής διαφήμισης, συνήθως με μαύρο χρήμα» εκείνα των Γιάννη και Κώστα Αντετοκούμπο, Ιωάννας Τούνη, Αλεξάνδρας Παναγιώταρου, Κώστα Αργυρούς, Ελένης Φουρέιρα, Ελένης Μενεγάκη, Ζέτας Μακρυπούλια, Δήμητρας Κατσαφάδου, Αθηνάς Οικονομάκου, Ελένης Παπαρίζου, Σάκη Ρουβά , Σάκη Τανιμανίδη κ.α..

Ενας άλλος κατάλογος έχει διαφορετική ιεράρχιση, όπως θα δούμε πιο κάτω, αλλά χωρίς να επικαλείται ιεράρχιση με βάση οικονομικά έσοδα.

Είκοσι influencers στην Ελλάδα παραπλανούν το κοινό με τις ενέργειές τους, όπως κατέδειξε πανευρωπαϊκός έλεγχος.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, στους 20 influencers που διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποιούν παραπλανητικές εμπορικές πρακτικές, θα σταλούν επιστολές με συστάσεις για άμεσες διορθωτικές ενέργειες. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι μόνο ένας στους τέσσερις γνωστοποιεί ότι με την ενέργειά του ασκεί εμπορική δραστηριότητα, ενώ ένας στους δύο δεν ενημερώνει για την εμπορική του ταυτότητα με σαφή τρόπο.

Οι παραπλανητικές πρακτικές διαπιστώθηκαν στο πλαίσιο πανευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για έλεγχο με τη μέθοδο των «σαρώσεων» (sweep) σε όλες τις πλατφόρμες των social media για τον εντοπισμό influencers που ασκούν εμπορικές δραστηριότητες, προωθούν και διαφημίζουν προϊόντα και υπηρεσίες επώνυμων εταιρειών. Στην πρωτοβουλία συμμετείχε και το ελληνικό υπουργείο Ανάπτυξης.

Οι έλεγχοι αφορούν συνολικά σε 576 influencers από όλη την Ευρώπη ενώ οι 20 εξ αυτών προέρχονται από τη χώρα μας. Το αμέσως προσεχές διάστημα, οι influencers αυτοί θα λάβουν επιστολή από το Υπουργείο Ανάπτυξης με την οποία θα ενημερώνονται επισταμένως και θα καλούνται να προβούν άμεσα στις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις ώστε οι δραστηριότητές τους να είναι προσαρμοσμένες σε όσα προβλέπει η ευρωπαϊκή καταναλωτική νομοθεσία.

Τι έδειξαν οι έλεγχοι για τους Έλληνες «influencers»

Από τον έλεγχο στους Έλληνες «influencers», διαπιστώθηκε, μεταξύ άλλων, ότι ενώ το 100% ασκεί εμπορική δραστηριότητα, μόνο το 25% - και όχι πάντα με απόλυτα ξεκάθαρο τρόπο - γνωστοποιεί στον καταναλωτή ότι το περιεχόμενο των αναρτήσεων έχει εμπορικό σκοπό (π.χ. περιλαμβάνει διαφημίσεις). Σε ποσοστό 50% δεν παρέχουν σαφή ενημέρωση στον καταναλωτή σχετικά με την εμπορική τους ταυτότητα, ενώ από αυτούς που διατηρούν δικές τους ιστοσελίδες πώλησης το 50% δηλώνει ότι είναι εγγεγραμμένοι στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.).

Στην επιστολή που θα λάβουν οι 20 Έλληνες «influencers» από το υπουργείο Ανάπτυξης για να «συμμορφωθούν»:

• Επισημαίνονται η νομοθεσία της Ε.Ε. καθώς και το δίκαιο για την προστασία του καταναλωτή στην Ελλάδα που ισχύουν στις περιπτώσεις των εμπορικών επικοινωνιών όλων των «influencers»
• Υπογραμμίζονται τα σημεία στις αναρτήσεις των «influencers», όπου χρήζουν βελτίωσης, ιδίως όσον αφορά τις περιπτώσεις γνωστοποίησης (disclosure) της εμπορικής επικοινωνίας με σκοπό την προώθηση προϊόντων/υπηρεσιών, ώστε να συμβάλλουν με αυτό τον τρόπο στην διαμόρφωση μιας σωστής εμπορικής επικοινωνίας με το καταναλωτικό κοινό, που θα διέπεται από διαφάνεια και
• Προτείνονται συστάσεις για την χρήση της κατάλληλης επισήμανσης, με δεδομένο ότι η εμπορική επικοινωνία για την προώθηση ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας θα πρέπει να προβάλλεται με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι άμεσα ξεκάθαρο στο καταναλωτικό κοινό ότι πρόκειται για διαφημιστική ενέργεια. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει οι «influencers» να χρησιμοποιούν τα hashtag #διαφήμιση ή #advertisement ή #advertising, καθώς τα ειδικά εργαλεία γνωστοποίησης που διατίθενται από τις ίδιες τις πλατφόρμες: «συνεργασία επί πληρωμή», «συνεργασία επί αμοιβή», «paid partnership», ώστε να διασφαλίζεται ότι το καταναλωτικό κοινό γνωρίζει ότι η επικοινωνία για την προώθηση ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας έχει διαφημιστικό περιεχόμενο.

Η ΠΡΩΤΗ ΛΙΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΘΕΩΡΟΥΜΕΝΟΥΣ ΠΙΟ ΕΠΩΝΥΜΟΥΣ-ΕΠΙΤΥΧΗΜΈΝΟΥΣ INFLUENCERS ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_24_708
https://commission.europa.eu/live-work-travel-eu/consumer-rights-and-complaints/enforcement-consumer-protection/sweeps_en

Top 20 Greek Influencers: Find Influencers in Greece

We found 58,559 Greek Instagram influencers, with up to 500k followers, and the majority of their audience in Greece. Here's the top 20 of them, ordered by follower count. To run a different search, and analyze every creator on Instagram, YouTube, and TikTok, get a 14-day free trial of Modash.

Last date updated: Nov 24, 2023. Showing 20 of 58.559 profiles. To see all results (with even more data), start a free trial. Or, learn how to find Instagram influencers.

1. Konstantinos Vasalos
@costavasaloshd

2. Laura Narjes
@lauranarjes

3. ykapoutzidis
@ykapoutzidis

4. Christos Mastoras
@xmastoras

5. Angeliki Kokla
@dat_lilly

6. Σοφία Φυρού
@sofia.firou

7. Αλέξανδρος Τσουβέλας
@alexandros_tsouvelas

8. Angelos katsilianos
@katsi_22

9. Kyriakos Mitsotakis
@kyriakos_

10. Elena Mariposa Kremlidou
@elena_mariposa

11. Sakis Karpas
@sakis_karpas

12. ᴅᴀɴᴀɪ ʙᴀʀᴋᴀ ????????
@danai_barka

13. ✴TRANNOS✴
@trannos.west

14. Mad Clip
@madclip

15. Vassia Kostara
@vassia_kostara

16. Christopher Papakaliatis
@christopherpapakaliatis

17. Νικόλαος Μαλακοδήμος
@nikolasmalakodimos

18. Super Kikii

19. ????

20. AMMA ROSES TM
@ammaroses_com

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline