Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024  20:44:58

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης ομολογεί το πρόβλημα ως μείζον πλέον: «Ναι, έχει γίνει πιο βίαιη και πιο οργανωμένη η παραβατικότητα των ανηλίκων». Οι νέες δράσεις για την Αστυνομία. Κύριο

Μετά τον εγκλεισμό της πανδημίας, «κυριολεκτικά χάσαμε την μπάλα με τα παιδιά. Ο εγκλεισμός και η έλλειψη κοινωνικοποίησης που υπάρχει μέσα από τη σχολική καθημερινότητα ήταν μια ανατρεπτική διαδικασία η οποία ήρθε και κούμπωσε με τα μαθησιακά προβλήματα, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό μείγμα.

Τις δράσεις της ΕΛ.ΑΣ για την προστασία των ανηλίκων και την αποτροπή και αντιμετώπιση της ανήλικης παραβατικότητας παρουσίασε με ανάρτησή του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ανήσυχος για το φαινόμενο και ρεαλιστής για το χρέος το δικό του και του υπουργείου..

Το βίντεο αρχίζει με εικόνας από μία αθηναϊκή πλατεία, όπου συρρέουν μεγάλες μάζες νέων ανθρώπων, κυρίως μαθητών. Απεικονίζονται αστυνομικοί να μιλάνε με μαθητές, εκπέμποντας το μήνυμα: «Είμαστε εδώ για σας, είμαστε κοντά σας και με το μέρος σας».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλάει με νέους ανθρώπους στη Στέγη Νέων και ακούει τα προβλήματά τους – τι τους απασχολεί, τι θεωρούν πως προκαλεί αυτή την έκρηξη της βίας και παραβατικότητας των ανηλίκων.

«Είναι επίκαιρο το θέμα της βίας των ανηλίκων», λέει ο κ. Χρυσοχοΐδης, σημειώνοντας ότι, ενώ πάντα υπήρχε, τώρα είναι «πιο βίαιο και πιο οργανωμένο», κυρίως με μικροσυμμορίες ανηλίκων.
«Και παλιά υπήρχαν τέτοια προβλήματα, αλλά δεν ήταν τόση η βία», λέει βεβαιώνοντας ότι «έχουμε απλώσει παντού αστυνομικές δυνάμεις, για πρόληψη κι αποτροπή. Να καταλάβουν όλοι ότι τίποτα δεν είναι χωρίς συνέπειες».
Προανήγγειλε μάλιστα έναν νέο τηλεφωνικό αριθμό, που θα μπορούν να καλούν οι ανήλικοι που κινδυνεύουν και να έρχονται άμεσα ομάδες ΔΙΑΣ.

«Οφείλουμε και να σκεφτούμε και να δράσουμε με τόλμη και αποφασιστικότητα», λέει επίσης ο υπουργός, στο πλαίσιο σχετικής συζήτησης σε θέατρο, συμπληρώνοντας: «Θα κάνουμε μια συστηματική προσπάθεια για σας και τα παιδιά σας».

Η παραβατικότητα ανηλίκων και η βία αυξάνεται ραγδαία και σαρώνει σταδιακά όλες τις στερεοτυπικές αντιλήψεις που συνόδευαν τον «μύθο» της. Μετά την πανδημία και την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, η βία μεταξύ ανηλίκων εκτοξεύεται και τα «ταξικά άλματα» που κάνει είναι ολοένα και μεγαλύτερα. Εξαπλώνεται με ένταση από τα πιο υποβαθμισμένα έως τα μεσοαστικά και τα «ευγενή» προάστια της Αττικής.

«Τα τελευταία 4 χρόνια τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ. Μέχρι το 2019 οι συμμορίες στις γειτονιές και στα οπαδικά δεν θα πλάκωναν πότε κάποιον που ήταν μόνος του στον δρόμο. Τώρα 10 και 15 άτομα ψάχνονται για να την πέσουν σε όσους κυκλοφορούν μόνοι τους. Και δεν τους χτυπάνε μόνο, τους μαχαιρώνουν κιόλας», λένε στη LiFO o Μ. και ο Δ., που είναι σήμερα 18 χρονών.

Ο Μ. μεγάλωσε στο Χαλάνδρι και ο Δ. στον Πειραιά. Είναι πρωτοετείς σε ένα ΙΕΚ, στο οποίο γνωρίστηκαν. Κοινή αγάπη τους είναι η ΑΕΚ, η οποία τους έφερε πιο κοντά. Και οι δύο λένε ότι η κατάσταση με την ανήλικη παραβατικότητα «έχει ξεφύγει, ειδικά για αυτές και αυτούς που έχουν γεννηθεί από το 2006 και μετά».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline