Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024  21:16:10

Καλλιέργεια φόβου και φλυαρίες... Ούτε πόλεμος Ιράν- Ισραήλ, ούτε όξυνση σχέσεων Τουρκίας- Ελλάδος για το πάρκο στις Κυκλάδες. «Δεν πλήξαμε πυρηνικούς στόχους, αν και μπορούσαμε» λέει το Ισραήλ. Κύριο

«Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» διαβεβαιώνει η Τεχεράνη και υποβαθμίζει το όλο γεγονός – Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ. Ανακούφιση και ελπίδες ηρεμίας στο μέτωπο αυτό.

Αντάλλαξαν πλήγματα αλλά χωρίς να είναι καταστροφικά και με μεγάλες απώλειες για το Ισραήλ και το Ιράν. Πάτσισαν οι δύο χώρες στην προσωρινή τους πολεμική αναμέτρηση, τελικά με αυτοσυγκράτηση..
Αυτό μπορεί να ισχύει κατεξοχήν για τις επιθέσεις που πραγματοποίησε το Ισραήλ στο στόχους στο έδαφος του Ιράν, κοντά στην πόλη Ισφαχάν και στη Συρία.

Οι επιθέσεις δείχνουν αρκετά προσεκτικά σχεδιασμένες ώστε να δίνουν το μήνυμα ότι το Ισραήλ «απάντησε» στο πλήγμα που δέχτηκε από τη μεγάλη επίθεση του Ιράν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους, χωρίς το «μήνυμα» να συνιστά κλιμάκωση.

Με αυτό τον τρόπο προσπάθησε η ισραηλινή κυβέρνηση να ισορροπήσει ανάμεσα στην διάθεση να απαντήσει στην ιρανική επίθεση, την πρώτη απευθείας επίθεση άλλου κράτους στο έδαφος του Ισραήλ από το 1991, αλλά και στην μεγάλη πίεση κυρίως από τις ΗΠΑ να αποφευχθεί οτιδήποτε θα παρέπεμπε σε περιφερειακή σύγκρουση στην ευρύτερη περιοχή. Μια πίεση που συνοδεύτηκε από τη ρητή υπόμνηση ότι η καθοριστική για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της ιρανικής επίθεσης αμερικανική υποστήριξη, δεν θα υπήρχε σε ενδεχόμενη κλιμάκωση.

Ούτε ήθελε η ισραηλινή κυβέρνηση να κάνει επιλογές που θα έθεταν σε κίνδυνο το σημαντικό πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ που χρειάζεται για να συνεχίσει τις επιχειρήσεις στη Γάζα. Από την άλλη, η επίθεση ήταν «τόσο όση» χρειαζόταν για να δώσει τον συμβολισμό – κυρίως και προς το εσωτερικό του Ισραήλ – ότι μπορούν να πλήξουν τις «στρατηγικές εγκαταστάσεις» του Ιράν.

Από τη μεριά της, η ιρανική πλευρά, που είχε σπεύσει να υπογραμμίσει ότι θεωρεί ότι μετά τη δική της ανταπόδοση «το θέμα είναι λήξαν», επέλεξε μια ρητορική που δεν τη δεσμεύει σε ανταπόδοση. Τα χτυπήματα υποβαθμίστηκαν, η αεράμυνα επαινέθηκε και στην ιρανική δημόσια σφαίρα εξακολουθεί να κυριαρχεί η παρουσίαση ως μεγάλου επιτεύγματος της δικιάς τους επίθεσης.
Την ίδια στιγμή, η Τεχεράνη δείχνει να στέλνει το μήνυμα και προς τις ΗΠΑ ότι υπό προϋποθέσεις μπορεί να φερθεί με ρεαλισμό μεγαλύτερο από αυτόν που περιγράφει η ρητορική της.

2.Νέος συναγερμός αλλά μόνο προσωρινά και περιορισμένος σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους.

Η Τεχεράνη υποβάθμισε την επίθεση αν και ακούστηκαν εκρήξεις στην Ισφαχάν, κάνει λόγο για «προπαγάνδα», σημειώνει ότι αναχαιτίστηκαν drones, ενώ το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μεταδίδει πως δεν αναφέρθηκε «καμιά μεγάλη ζημιά».
Μετά από σύντομη αναστολή των πτήσεων, τα αεροδρόμια της χώρας επαναλειτουργούν.
Οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο σε σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο συνιστούσε να γίνει δεκτή η Παλαιστίνη ως πλήρες μέλος των Ηνωμένων Εθνών.

OHE: Καιρός να σταματήσει ο επικίνδυνος κύκλος των αντιποίνων

Σε μια προσεκτικά διατυπωμένη δήλωση, που δεν αναφέρει την τελευταία επίθεση στο Ιράν, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ότι «είναι καιρός να σταματήσει ο επικίνδυνος κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή».

«Ο Γενικός Γραμματέας καταδικάζει κάθε πράξη αντιποίνων και απευθύνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα να συνεργαστεί για να αποτρέψει οποιαδήποτε περαιτέρω εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες για ολόκληρη την περιοχή και πέραν αυτή»», ανέφερε ο εκπρόσωπός του, Στεφάν Ντιζαρίκ.
2.Ερντογάν αισιόδοξος για τη συνάντηση με Μητσοτάκη: Ορόσημο για τις σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας η επίσκεψη
«Θα έχουμε συζητήσεις για το πώς μπορούμε να φέρουμε τις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας σε πολύ καλύτερη θέση από τη σημερινή» διαβεβαίωσεο Ερντογάν.

Στη συνάντηση που θα έχει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις 13 Μαΐου, όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός επισκεφτεί την Άγκυρα, αναφέρθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά την προσευχή της Παρασκευής στην Κωνσταντινούπολη, ο τούρκος πρόεδρος απέφυγε το κλίμα έντασης που έχει δημιουργήσει η Άγκυρα τις τελευταίες μέρες, σχετικά με την εξαγγελία της Ελλάδας για δημιουργία θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα, ο τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως η συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι «μια ευκαιρία να βελτιωθούν οι σχέσεις των δύο χωρών»
«Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη είναι ένα είδος ανταποδοτικής επίσκεψης. Η επίσκεψη αυτή αποτελεί ένα σημαντικό στάδιο στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας. Θα έχουμε συζητήσεις για το πώς μπορούμε να φέρουμε τις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας σε πολύ καλύτερη θέση από τη σημερινή» είπε ο Ερντογάν.

Η επίσκεψη στην Άγκυρα

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, ο έλληνας πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την Πέμπτη την ημερομηνία συνάντησης με τον Ερντογάν, στις 13 Μαΐου.

Μιλώντας για την αντίδραση της Τουρκίας στην προοπτική της Ελλάδας να δημιουργήσει θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως «Η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο με βάση το διεθνές δίκιο και το δίκιο της θάλασσας», συμπληρώνοτνας ότι «μου προκαλεί κι εμένα εντύπωση αυτή η παντελώς αδικαιολόγητη αντίδραση της Τουρκίας». «Θα προχωρήσουμε στην δημιουργία των πάρκων όπως δεσμευτήκαμε στο πρόσφατο συνέδριο στην Αθήνα».

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επεσήμανε πως «δεν θεωρώ ότι η βελτίωση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων η οποία είναι αδιαμφισβήτητη και μετρήσιμη οδηγεί στην υπόθεση εργασίας ότι οι θέσεις της Τουρκίας για την ΑΟΖ έχουν αλλάξει και παραμένουν βαθιά προβληματικές για την πατρίδα μας αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει από το να χτίσουμε μια θετική ατζέντα. Αύριο για παράδειγμα θα βρεθώ στη Μυτιλήνη και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου όπου υπάρχει ικανοποίηση καθώς Τούρκοι μπορούν να ταξιδεύουν στα νησιά αυτά χωρίς βίζα».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline