Τετάρτη 15 Μαϊου 2024  23:34:53

Δεν πρόλαβε το Νόμπελ.. Κάθε χρόνο ήταν υποψήφιος ο νεωτεριστής, διάσημος συγγραφέας Πολ Όστερ. Πέθανε μετά σκληρή μάχη με τον καρκίνο. Φιλέλληνας και δημιουργός της τριλογίας της Νέας Υόρκης. Κύριο

Ο Όστερ είχε διαγνωστεί με καρκίνο στον πνεύμονα τον Δεκέμβριο του 2022 - Συνολικά έγραψε 34 βιβλία με πιο γνωστό το New York Trilogy.

Η τριλογία της Νέας Υόρκης τον έκανε διάσημο και ήταν κάθε χρόνο στους υποψήφιους του Νόμπελ. Στην Ελλάδα είχε κάποιο κοινό αλλά ταίριαζε περισσότερα σε όσους γνώριζαν την αμερικανική ιδιοσυγκρασία.

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών ο διάσημος συγγραφέας Πολ Όστερ, ο οποίος συνολικά έγραψε 34 βιβλία ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει το New York Trilogy.

Σύμφωνα με την συνάδελφο του Τζάκι Λάιντεν, ο Όστερ πέθανε την Τρίτη λόγω των επιπλοκών από τον καρκίνο του πνεύμονα από τον οποίο έπασχε τα τελευταία χρόνια.

Ο Όστερ γεννήθηκε στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϊ το 1947 και σύμφνα με τον ίδιο η συγγραφική του ζωή ξεκίνησε σε ηλικία 8 ετών, όταν δεν μπόρεσε να πάρει αυτόγραφο από τον παίχτη του μπέιζμπολ, Willie Mays, επειδή ούτε ο ίδιος ούτε οι γονείς του είχαν μαζί τους μολύβι στον αγώνα. Από τότε, έπαιρνε παντού μαζί του ένα μολύβι. «Αν υπάρχει ένα μολύβι στην τσέπη σας, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα μια μέρα να μπείτε στον πειρασμό να αρχίσετε να το χρησιμοποιείτε», έγραψε σε δοκίμιό του το 1995.

Άλλο ένα περιστατικό που σημάδεψε τη ζωή του ήταν ο θάνατος ενός αγοριού που κεραυνοβολήθηκε ενώ βρισκόταν λίγα εκατοστά μακριά του σε κατασκήνωση στην οποία ο Όστερ είχε βρεθεί σε ηλικία 14 ετών. Η τύχη, «όπως είναι λογικό, έγινε ένα επαναλαμβανόμενο θέμα στη μυθοπλασία του», έγραψε η κριτικός Λόρα Μίλερ το 2017. Ένα παρόμοιο περιστατικό συμβαίνει στο μυθιστόρημα «4 3 2 1» του Όστερ, το οποίο το 2017 συμπεριλήφθηκε στη λίστα για το Booker: μία από τις τέσσερις εκδοχές του πρωταγωνιστή Άρτσι Φέργκιουσον στο βιβλίο τρέχει κάτω από ένα δέντρο σε μια καλοκαιρινή κατασκήνωση και σκοτώνεται από ένα κλαδί που πέφτει, όταν τον χτυπάει κεραυνός.

Ο Όστερ σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια πριν μετακομίσει στο Παρίσι στις αρχές της δεκαετίας του 1970, όπου εργάστηκε σε διάφορες δουλειές, μεταξύ των οποίων και στη μετάφραση, και έζησε με την σύντροφό του, τη συγγραφέα Λίντια Ντέιβις, την οποία είχε γνωρίσει όταν φοιτούσε στο κολέγιο. Το 1974 επέστρεψαν στις ΗΠΑ και παντρεύτηκαν. Το 1977, το ζευγάρι απέκτησε έναν γιο, τον Ντάνιελ, αλλά χώρισαν λίγο αργότερα.

Τον Απρίλιο του 2022, ο γιος του Όστερ και της Ντέιβις, Ντάνιελ, πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών. Τον Μάρτιο του 2023, έγινε γνωστό ότι ο συγγραφέας είχε ξεκινήσει θεραπεία για καρκίνο με τον οποίο είχε διαγνωστεί τον Δεκέμβριο του 2022.. Το τελευταίο μυθιστόρημα του Όστερ με τίτλο, Baumgartner, που αφορά έναν χήρο 70χρονο συγγραφέα, εκδόθηκε τον Οκτώβριο.

Ο Πολ Όστερ στην Αθήνα: Μια βόλτα μαζί του στο Δίπορτο και στην Ευριπίδου

Η φράση στα χείλη όλων όσοι τον γνώρισαν στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα ήταν: «Ωραίος τύπος». Εξαιρετικός επαγγελματίας, ξεπερνούσε τα όρια της κούρασης και αντάλλαξε τον ύπνο με παρέα και κουβέντα. «Αν έχω παρέα για συζήτηση μπορεί να μην κοιμάμαι και καθόλου», μας είπε στη διάρκεια μιας βόλτας στο κέντρο της Αθήνας.

Η εκτελεστική υποδιευθύντρια της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Αφροδίτη Παναγιωτάκου, ο φωτογράφος Χρήστος Σαρρής και η LiFO τον συνοδεύσαμε σε έναν μεσημεριανό περίπατο που κατέληξε στο υπόγειο ταβερνείο της Σωκράτους Δίπορτο.

Καλόβολος, άνετος, ευγενικός, βέρος Νεοϋορκέζος, γελαστός συνδαιτημόνας, δεν σταμάτησε να μας απαντά σε ένα σωρό ερωτήσεις για την πόλη του και τα βιβλία του. Ανήσυχος για τους νέους ανθρώπους, εξαιρετικά ενημερωμένος για την πολιτική, ένας άνθρωπος πνευματικός και προσγειωμένος. Ένας άνθρωπος που βαριέται τα κλισέ του και προσπαθεί να ξεπεράσει κάθε φορά τα όριά του. Οι αναγνώστες του στην Ελλάδα και όσοι παρακολούθησαν την συνέντευξή του στη Στέγη τον αγάπησαν περισσότερο. Και εμείς το ίδιο.

Facebook Twitter Συνήθως στις πόλεις ποτέ δε σε πηγαίνουν στο κέντρο ή την αγορά, προτιμούν τα αξιοθέατα. (Αθηνάς) Φωτο: Χρήστος Σαρρής/ LIFO Facebook Twitter Μου φάνηκε παράξενο που πέρασαν δυο διαδηλώσεις προηγουμένως και κανένας δεν έδινε σημασία από τους περαστικούς (Αθηνάς) Ολες οι Φωτο: Χρήστος Σαρρής/ LIFO Facebook Twitter Το κάρυ είναι αυτό που μυρίζει τόσο πολύ; (Ευριπίδου) Facebook Twitter Η ημέρα των Ευχαριστιών είναι η καλύτερη μέρα μας στο σπίτι. Μπορεί τα Χριστούγεννα να μαζεύεται η οικογένεια, αλλά την Ημέρα των

Ευχαριστιών καλούμε όλους τους φίλους μας που είναι μόνοι στη Νέα Υόρκη. Ναι, είναι η αγαπημένη μου γιορτή. Facebook Twitter Είχα έναν αδέσποτο, τον Τζακ. Ο αποχωρισμός ήταν δύσκολος και έτσι όταν πέθανε δεν ξαναπήραμε άλλο ζώο.(Σωκράτους) Facebook Twitter Η εκτελεστική υποδιευθύντρια της Στέγης Αφροδίτη Παναγιωτάκου και ο Πολ Όστερ στην Ευριπίδου) Facebook Twitter Αυτό που μου αρέσει όταν πηγαίνω σε ένα μέρος είναι να βλέπω την αγορά, να τρώω σε ταβέρνες. Ταβέρνα! Τι ωραία λέξη.(Ευριπίδου) Facebook Twitter Στο σπίτι αποφεύγω να έχω οινόπνευμα.

Βέβαια όταν μου κάνουν δώρο ένα καλό malt δε γλυτώνει, σε δυο μέρες πάει τελείωσε. Προτιμώ να πίνω κρασί όταν βγαίνω έξω. (Δίπορτο, Αγορά) Φωτο: Χρήστος Σαρρής/ LIFO Facebook Twitter Δεν υπάρχει περίπτωση να φάω και να μη λεκιαστώ, Ο αδερφός μου πάντα μου ρίχνει αλάτι. Ο καθένας έχει μια συνταγή για να φύγουν οι λαδιές που τελικά δεν πετυχαίνει ποτέ.(Δίπορτο, Αγορά)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline