Κυριακή 19 Μαϊου 2024  02:31:07

Κικίλιας ανήσυχος μετά την απόφαση για το Μάτι των 104 νεκρών, όπου ο επιπόλαιος εμπρηστής... δικάστηκε με ...τρία χρόνια, εξαγοράσιμη ποινή: «Θα πρέπει πυρκαγιές και εμπρησμοί να δικάζονται ως κακουργήματα που είναι..» Κύριο

Το φετινό καλοκαίρι θα είναι πολύ δύσκολο, διαλαλεί ο Β. Κικίλιας και ζητάει, επιτέλους, αυστηρότερες ποινές στους εμπρηστές.

-Δεκάδες καθημερινά (σε μια εποχή που απαγορεύεται, αυστηρά. το κάψιμο κλαδιών, θάμνων, ξερών χόρτων και άλλων εύφλεκτων υλικών) οι διάφορες εστίες πυρκαγιών και οι εμπρησμοί σε όλη την Ελλάδα. Δυσάρεστο προηγούμενο η...ψευτοκαταδίκη των ετών με αναστολή, εξαγοράσιμη, χωρίς ούτε μια ημέρα φυλάκισης με κατηγορούμενο στην Πεντέλη, που βαρύνεται για την καταστροφική πυρκαγιά των 104 νεκρών έως το Μάτι. Ποινή που επεβλήθη για...πλημμέλημα αδίκημα για να εξόργισε τους συγγενείς των θυμάτων και την κοινή γνώμη. Στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για το θέμα των εμπρησμών μετέβη ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας , με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και την εφαρμογή του νέου Κώδικα, που κάνει περισσότερο αυστηρές τις ποινές για περιπτώσεις εμπρησμού.

Ο Βασίλης Κικίλιας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ενημέρωσε την Γεωργία Αδειλίνη για τις προπαρασκευαστικές-προληπτικές ενέργειες και με βάση τη νομοθέτηση αλλά και το νέο δόγμα του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας, ζητώντας να εφαρμοστεί ο νόμος σε ό,τι έχει να κάνει με τους εμπρησμούς και τους εμπρηστές.

«Είναι καθήκον της Πολιτείας, να προστατεύσει τους πολλούς έναντι αυτών. Να θυμίσω για μια ακόμη φορά ότι ο ποινικός κώδικας έχει αλλάξει για τους εμπρησμούς και ειδικά για τους εμπρησμούς εξ αμελείας, πλέον δεν είναι πλημμελήματα, είναι κακουργήματα και αν αυτό οδηγήσει στην απώλεια έστω και μιας ανθρώπινης ζωής ή σε μια ενδεχόμενη οικολογική καταστροφή τότε επισείεται ποινή κάθειρξης από 10 έως 20 έτη και χρηματικών προστίμων μέχρι 200.000 ευρώ», σημείωσε ενώ μίλησε και για καθ' έξιν εμπρηστές για να επαναλάβει τον ισχυρισμό ότι σημαντικό κομμάτι πρόκλησης δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας είναι και προκαλείται από ανθρωπογενείς παράγοντες.

Πριν από ακόμα ένα δύσκολο καλοκαίρι και λόγω των μεγάλων κενών στην Πυροσβεστική ο υπουργός ξεκαθάρισε πάλι πως στόχος της κυβέρνησης είναι «πάνω από όλα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και μετά τις περιουσίες των ανθρώπων και το φυσικό κάλλος, το δάσος.
Και υπογράμμισε πως «αυτοί οι οποίοι αντιμετωπίζουν ελαφρά τη καρδία τον κίνδυνο, είναι κίνδυνος θάνατος. Αποδείχθηκε δυστυχώς περίτρανα δυστυχώς και στα τραγικά γεγονότα στο Μάτι και σε άλλες περιπτώσεις αυτοί που δείχνουν τέτοια εγκληματική αμέλεια ρισκάρουν τη ζωή όλων των συμπολιτών τους» είπε ο κ. Κικίλιας.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα