Σάββατο 22 Ιουνίου 2024  07:10:21

Αλλεπάλληλες οι δόλιες-ασυνεπείς οπισθοβουλίες του Ερντογάν, πριν συναντηθεί τη Δευτέρα με Μητσοτάκη και μας παραστήσει τον «καλό φίλο και γείτονα». Κύριο

Πέντε συνολικά, από τις γκρίζες ζώνες, τις απειλές στις... Κυκλάδες, την Γαλάζια Πατρίδα, έως την Μονή της Χώρας σε τζαμί.

Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν σε κλίμα υποχρεωτικής, δηλαδή υποκριτικής συναίνεσης: Το ταξίδι «αστραπή» και οι ελάχιστοι συμμετέχοντες.

Διάρκειας 4-5 ωρών θα είναι το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Άγκυρα μαζί με το δείπνο. Αναλυτικά το περιορισμένο πρόγραμμα, περιορισμένο και σε φιλοδοξίες για σοβαρές και σε βάθος συζητήσεις και αποφάσεις..
Την Δευτέρα στις 13 Μαΐου ταξιδεύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών στην Τουρκία, όπου πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της γείτονας χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις 16:00 στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Χριστίνας Κοραή, η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν θα έχει διάρκεια 4-5 ωρών, μαζί με το δείπνο.

Στις 16:00 θα συναντηθούν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ παρόντες είναι οι κ. Γεραπετρίτης και Φιντάν, αλλά και οι κ. Μπούρα και Κιλίτς.
Στις 17:30 ακολουθεί η διευρυμένη σύνθεση με τους υφυπουργούς, διπλωματικούς συμβούλους και τον διοικητή της ΕΥ. Στις 18:00 έχουν προγραμματιστεί οι δηλώσεις Μητσοτάκη – Ερντογάν και στις 18:30 ακολουθεί το δείπνο.

Πάντα υποκριτής και διπρόσωπος ο Ερντογάν ,για την επίσκεψη Μητσοτάκη: Προσπαθούμε να αυξήσουμε τους φίλους μας

Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Ετοιμότητα για το «απρόβλεπτο»

«Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε με τις χώρες της περιοχής μας» υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος. Ολα απειλητικά κατά των νησιών στο Αιγαίο και κατά της Κύπρου, ακόμα και κατά των οικολογικών δράσεων στις...Κυκλάδες, τις επιδιώξεις διαρκώς περί «γκρίζων ζωνών» και της Γαλάζιας πατρίδας, δηλαδή αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο( σε συνδυασμό με τις ασόβαρες αξιώσεις για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης) και με συγκεκριμένες προκλητικές πράξεις του ίδιου προσωπικά, όπως η μετατροπή σε τζαμί του πολιτιστικού μνημείου της Ορθοδοξίας της Μονής της Χώρας. (δηλαδή της Παναγίας). Φυσικά χωρίς να συμπεριλάβουμε τις παλαιές αξιώσεις για τουρκική μειονότητα στη Θράκη, μουφτήδες με πλήρη οθωμανικά δικαιώματα σε Ξάνθη και Κομοτηνή κλπ.

«Η Τουρκία προσπαθεί να αυξήσει του φίλους της και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που δεν μπορεί να λύσει με τις χώρες της περιοχής», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στην Άγκυρα.
Αναφέρθηκε στις επισκέψεις τις επόμενες ημέρες του σεΐχη του Κουβέιτ και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία, για να καταλήξει ότι «σαν τον δικέφαλο αετό των Σετλτζούκων θα αναπτύξουμε τις σχέσεις μας και με την Ανατολή και με τη Δύση».

Αναλυτικά η δήλωση του Τούρκου προέδρου:

«Εμείς προσπαθούμε να αυξήσουμε τους φίλους μας. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε με τις χώρες της περιοχής μας. Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει πόρτα που δεν μπορεί να ανοίξει ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις. Αρκεί να υπάρξει προσέγγιση με καλή πρόθεση και να δοθεί ευκαιρία στη διπλωματία. Η συνέχεια σίγουρα θα έρθει με λίγη προσπάθεια και λίγη θυσία. Αύριο θα φιλοξενήσουμε στη χώρα μας τον αδελφό μου εμίρη του Κουβέιτ σεΐχη Σαμπάχ.

Την επόμενη εβδομάδα, τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Μητσοτάκης θα έρθει στην Άγκυρα στο πλαίσιο επίσημη επίσκεψης. Σαν τον δικέφαλο αετό των Σελτζούκων θα αναζητήσουμε τον τρόπο να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας και με την Ανατολή και με τη Δύση στη βάση των κοινών συμφερόντων μας».

2.Αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η έκτη επίσκεψη έλληνα πρωθυπουργού στην Αγκυρα. Είχαν προηγηθεί οι επισκέψεις του Κώστα Καραμανλή στις 23 Ιανουαρίου 2008, του Γιώργου Παπανδρέου στο Ερζουρούμ στις 28 Ιανουαρίου 2011, του Αντώνη Σαμαρά στις 4 Μαρτίου 2013 και του Αλέξη Τσίπρα, μάλιστα δύο φορές, στις 17 και 18 Νοεμβρίου 2015 και στις 5-7 Φεβρουαρίου 2019. Ο Τσίπρας ήταν ο μοναδικός πρωθυπουργός που διανυκτέρευε στην Αγκυρα, παρακολούθησε ποδοσφαιρικό αγώνα και ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας Οικονομικών σε ιδιωτικό τουρκικό πανεπιστήμιο. Ολες οι επισκέψεις ελλήνων πρωθυπουργών έγιναν σε συνθήκες ηρεμίας, αν και μετά δεν αποφεύχθηκαν οι κρίσεις.

Η σκιά της κρίσης στο Μεσανατολικό

Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι οποιαδήποτε εξέλιξη στη Μέση Ανατολή θα επηρεάσει αναλόγως και τις συνομιλίες. Διαφορετικές, για παράδειγμα, θα είναι οι συνομιλίες των δύο ηγετών εάν επιτευχθεί εκεχειρία στη Ράφα, διαφορετικές θα είναι εάν αποφασίσει εισβολή ο ισραηλινός στρατός. Ή αλλιώς θα είναι οι συνομιλίες σε περίπτωση που απελευθερωθούν οι όμηροι, αλλιώς εάν αρχίσουν και πάλι οι βομβαρδισμοί. Στα διμερή θέματα, όμως, τι θα γίνει;

Οι συμφωνίες που θα συζητηθούν

Τι θα γίνει λοιπόν (εάν δεν συμβεί κάποιο απρόοπτο) στις 13 Μαΐου στην Αγκυρα; Οπως έχουν συμφωνήσει οι δύο υπουργοί, το πρώτο πράγμα που θα συζητηθεί θα είναι η πορεία της υλοποίησης των 15 και πλέον συμφωνιών που έχουν υπογραφεί ανάμεσα στις δύο χώρες μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην Αγκυρα. Πώς, για παράδειγμα, υλοποιείται η Διακήρυξη των Αθηνών και το δόγμα της ότι σε περίπτωση διαφορών να μην οδηγούνται οι δύο χώρες σε κρίσεις, αλλά να συζητούν πρώτα το ζήτημα. Θα υπογραφούν και άλλες συμφωνίες, και πάλι χαμηλής πολιτικής, όπως συμφωνία για τη συνδρομή στην πολιτική προστασία καθώς και συμφωνία για τη δημιουργία ενός ελληνοτουρκικού επιχειρηματικού συμφώνου. Συμφωνίες άλλωστε που ήδη συζητήθηκαν στο πλαίσιο της θετικής ατζέντας ανάμεσα στους υφυπουργούς Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη και Μπουράκ Ακσαπάρ.

Ζητήματα όμως που έχουν άμεση σχέση με τα εθνικά μας θέματα δεν πρόκειται να συζητηθούν, αν και η ελληνική πλευρά έχει προετοιμαστεί καταλλήλως σε περίπτωση που ο «απρόοπτος» Ερντογάν θίξει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, υφαλοκρηπίδας, τουρκολιβυκού μνημονίου, θαλάσσιων ζωνών, εθνικού εναέριου χώρου των δέκα ν.μ., γκρίζων ζωνών, ψευδομουφτήδων και Κυπριακού, για το οποίο απορρίπτεται η λύση των δύο κρατών.

Το Μεταναστευτικό, η βίζα και τα ενεργειακά

Ειδική αναφορά πιστεύεται ότι θα γίνει στο Μεταναστευτικό, στη μείωση των μεταναστευτικών ροών από τα τουρκικά παράλια στην Ελλάδα, αλλά και στο δώρο που έκανε η ελληνική πλευρά σε τούρκους τουρίστες σε συνεννόηση με την ΕΕ για την εξπρές βίζα σε δέκα νησιά του Αιγαίου.

Και όσον αφορά τις συμφωνίες που έχουν ήδη υπογραφεί, ξεχωρίζει το Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) ΑΔΜΗΕ – TEIAS στον τομέα της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών που υπέγραψαν ο γενικός διευθυντής Λειτουργίας, Υποδομών και Αγοράς του ΑΔΜΗΕ Δημήτρης Μίχος και ο πρόεδρος της TEIAS Ορχάν Καλντιρίμ. Αφορά τη δημιουργία νέας διασυνδετικής γραμμής μεταξύ Νέα Σάντας και Μπαμπαέσκι με στόχο την αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Τουρκίας και την αύξηση του όγκου αμφίδρομης ροής ενέργειας κατά 600 MW.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline