Τρίτη 18 Ιουνίου 2024  15:54:22

Τελικά του πέρασε για την ελεύθερη σύναξη Αλβανών. Ε. Ράμα, διώκτης του Μπελέρη και υποκριτής: Επαινετικός προς τον Μητσοτάκη, κατά των Κυβερνήσεων ΣYΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ και ...προστάτης της ελληνικής μειoνότητας. Κύριο

Έναν χρόνο, ακριβώς, μετά τη φυλάκιση του ηγέτης της Χεμάρρας Φρέντυ Μπελέρη, ο Αλβανός πρωθυπουργός διοργάνωσε, μετά από παρασκηνιακους εκβιασμούς, «προεκλογική» φιέστα στο κλειστό του Γαλατσίου.

Οι υποκριτικές αναρτήσεις για τη φιλία των δύο λαών, οι καταγγελίες για διαφθορά και διώξεις της ελληνικής μειονότητας.

«Αγαπάμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα» - Χιλιάδες οπαδοί του Ράμα, μεταφερόμενοι πολλοί από την Αλβανία και πολλές περιοχές της Ελλάδος, τον υποδέχθηκαν θερμά.
Με την φράση «ζήτω η Ελλάδα» στα ελληνικά ολοκλήρωσε την ομιλία του, διάρκειας πάνω από μια ώρα ο Έντι Ράμα. Απευθυνόμενος στον έλληνα ομόλογο του Κυριάκο Μητσοτακη είπε ότι εμείς τον αγαπάμε και ότι είμαστε δύο λαοί που ζούμε αρμονικά τόσα χρόνια και δεν έχουμε να χωρίσουμε απολύτως τίποτα.

Ο Ράμα μπήκε στο κατάμεστο κλειστό γυμναστήριο του Γαλατσίου καταχειροκροτούμενος, με τις σημαίες της Αλβανίας να ανεμίζουν και υπό τους ήχους του εθνικού ύμνου της χώρας του.
Ο αλβανός πρωθυπουργός έφτασε στο Γαλάτσι υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και η ομιλία του ξεκίνησε με δύο ώρες καθυστέρηση. Νωρίτερα σημειώθηκε μικροένταση στον εξωτερικό χώρο από άτομα που αντιδρούσαν στην άφιξή του στην Αθήνα.

Ο Ράμα φρόντισε μάλιστα να απαντήσει από νωρίς στην ομιλία του στο μήνυμα του Φρέντι Μπελέρη μέσα από τις φυλακές. Συγκεκριμένα ο Μπελέρης είπε: «Θέλει να προκαλέσει την Ελλάδα, να κάνει επίδειξη δύναμης στο εσωτερικό της Αλβανίας και να κάμψει το ηθικό των Ελλήνων της περιοχής. Δεν θα τα καταφέρει. Με την υπερηφάνεια και την αξιοπρέπεια του Ελληνισμού, δεν μπορεί να παίξει κανείς».
Ο Ράμα έδωσε την απάντησή του. «Δεν ήρθα να προκαλέσω, ήρθα να συναντήσω τον λαό μου».

Καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τον ράπερ Noisy

Η αντιπροσωπεία του Έντι Ράμα αποτελείται από 150 άτομα, στελέχη του υπουργικού συμβουλίου, βουλευτές, 50 δημοσιογράφους.
Μαζί του έχει και τον αγαπημένο του ράπερ, ηθοποιό και επιχειρηματία Noizy. Μάλιστα ο Noizy άνοιξε την εκδήλωση, με δεκάδες μάλιστα Αλβανούς να αποχωρούν από τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις Γαλατσίου μετά την ολοκλήρωση του καλλιτεχνικού προγράμματος.
Σημειώνεται ότι εκτός των πούλμαν από την Αλβανία, έφτασαν στο Γαλάτσι και αρκετά από άλλες περιοχές της Αττικής.

Ανήμερα την Κυριακή του «άπιστου» -στην πραγματικότητα δύσπιστου- Θωμά, επέλεξε για να επισκεφτεί ιδιωτικώς την Ελλάδα και να απευθυνθεί στους εδώ συμπατριώτες του ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα.

Προφανώς την ονειρευόταν και την προετοίμαζε από καιρό τη συγκεκριμένη μαζικού χαρακτήρα εκδήλωση στην Αθήνα. Φανταζόταν ως πρώην καλαθοσφαιριστής και νυν μεστός καλλιτέχνης έναν χώρο αντίστοιχο των ταλέντων και των προσόντων για να εκφωνήσει την ομιλία του. Ενα άνετο στάδιο, μια απλόχωρη αρένα, μια εκτεταμένων διαστάσεων δημόσια πλατεία. Δεν θα βολευόταν στριμωγμένος σε μια μικρή αίθουσα. Ηθελε προβολείς, τηλεοπτικές κάμερες, ηχηρές δονήσεις και ασίγαστο παλμό από τους συνωστισμένους ομοεθνείς του. Επλαθε με τον ευφάνταστο νου του ότι θα βρισκόταν ξεχωριστός ως δίμετρος στο βάθρο, πλαισιωμένος από ομοϊδεάτες του βουλευτές και δημάρχους της πατρίδας του, συνοδευόμενος από ορχήστρα που θα τον δοξολογεί προκαταβολικά με άσματα επινίκια.

Κίνηση υψηλού ρίσκου

Και τελικά μάλλον του προκύπτει η παράσταση παρά την υψηλού ρίσκου πρωτοβουλία του, απότοκο της ξεροκεφαλιάς του. Κανένας εξάλλου λόγος δεν συνηγορούσε υπέρ της πρεμούρας του να ξεκινήσει, ως περιττός μουσαφίρης, άμεσες συναντήσεις με την αλβανική Διασπορά στην Ελλάδα.

Με το πρόσχημα ότι διεξάγει προεκλογικό αγώνα εν όψει των εθνικών εκλογών στη πατρίδα του, οι οποίες δεν πρόκειται να διεξαχθούν ούτε σε δύο ούτε τρεις ή πέντε μήνες, αλλά σε έναν χρόνο από σήμερα. Πόσο μάλλον που η άφιξή του, προφανώς άνευ επίσημης πρόσκλησης, γίνεται σε μια περίοδο όπου στην Ελλάδα φουντώνει η κομματική αντιπαράθεση για τις επικείμενες ευρωκάλπες. Συνετά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών διαμήνυσε στους επιτελικούς συνεργάτες του ότι, δεδομένης της προεκλογικής φάσης που διανύουμε, θα ήταν προτιμότερη η μετάθεση της ιδιωτικής επίσκεψής του για μετά τις ευρωεκλογές της 9η Ιουνίου. Η διπλωματική προτροπή της Αθήνας αγνοήθηκε μπροστά στη σπουδή, στη βιασύνη, στην αδημονία του πεισματάρη εθνικολαϊκιστή Ράμα. Με το κουρεμένο σύριζα κεφάλι και το τριμαρισμένο μούσι του είχε βάλει αμέτι μουχαμέτι προτεραιότητα να δώσει ενώπιον των μεταναστών συμπατριωτών του το δικό του σόου εκτός των συνόρων της χώρας του.

Ηδη από το Μεγάλο Σάββατο ο ίδιος υπενθύμιζε ότι ξεκινά από την Αθήνα «το ανοιξιάτικο ταξίδι στη Διασπορά». Η ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνοδευόταν με βίντεο στο οποίο παρήλαυναν στιγμιότυπα από τις συναντήσεις του τόσο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και με τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Εμφανίζονταν επίσης εικόνες από τα αποκαλυπτήρια τον περασμένο Οκτώβριο της προτομής του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στη Δερβιτσάνη, ένα από τα χωριά της ελληνικής μειονότητας στη Βόρεια Ηπειρο. Σημειολογικά φρόντιζε με συμφιλιωτικά μηνύματα να αναδείξει στο εγχώριο κοινό του τη σημασία της περιοδείας του στο εξωτερικό. Με πρώτο σταθμό την Αθήνα -θα ακολουθήσουν το Μιλάνο, το Λονδίνο και το Ντίσελντορφ- διαφήμιζε την καμπάνια του με τίτλο «Αναζωογόνηση της Διασποράς 2030» και σύνθημα «Περήφανοι για την Αλβανία». Γιατί τώρα δεν συμπεριέλαβε ως τόπους των εξορμήσεών του τα Σκόπια και την Πρίστινα, όπου πλεονάζει το αλβανικό στοιχείο, αποτελεί μυστήριο. Μάλλον του τις απαγόρευσαν οι Κοσοβάροι και οι Βορειομακεδόνες.

Απόγνωση

Στην πραγματικότητα, αυτή η ταξιδιωτική εκστρατεία του στη Δύση φανερώνει την απόγνωσή του, αφού η χώρα του έχει πληθυσμιακά συρρικνωθεί εξαιτίας της μαζικής μετανάστευσης μετρώντας πλέον λιγότερους από 3 εκατομμύρια κατοίκους. Οπως εξωράιζε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο βουλευτής και τέως αντιπρόεδρος της αλβανικής κυβέρνησης, Εριόν Μπράτσε, η υποτιθέμενη προεκλογική περιπλάνηση του Ράμα στο εξωτερικό έχει εθνικούς στόχους.

Πρώτα απ' όλα, να καλέσει τους μετανάστες να γυρίσουν πίσω! Να τους διαμηνύσει ελκυστικά ότι καλύτερα εδώ στο σπίτι χωρίς έξοδα παρά εκεί στα πολυδάπανα ξένα. Πράγματι, στη σημερινή Αλβανία αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς ο τουριστικός τομέας, ενώ πέφτουν αρκετά λεφτά από Σαουδάραβες και Τούρκους που επενδύουν σε έργα υποδομής.
Ωστόσο η χώρα δοκιμάζεται από οξυμένα προβλήματα φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Το 1/4 του πληθυσμού βρίσκεται, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, κάτω από το όριο της φτωχοποίησης, ενώ το 1/3 βιώνει σοβαρές υλικές στερήσεις.

Πού, λοιπόν, να επιστρέψουν σε τέτοιες δυσοίωνες συνθήκες οι δουλευταράδες στην ξενιτιά μετανάστες; Ούτε που το σκέφτονται να βουλιάξουν πάλι στο τέλμα της ανέχειας ενόσω οι διαφαινόμενες θετικές προοπτικές δεν αποτρέπουν το απειλητικό φάσμα της οικονομικής επισφάλειας. Και πόσο, άραγε, πια να εμπιστευτούν την ψήφο τους στον καιροσκόπο Ράμα; Άλλωστε, οι περισσότεροι εξ αυτών θυμούνται ότι ο ίδιος είχε επιβάλει δύο εβδομάδες καραντίνα σε όσους Αλβανούς επέστρεφαν στην πατρίδα τους για να ψηφίσουν. Γεγονός που λειτούργησε αποτρεπτικά και δεν πήγε κανείς τους στις κάλπες. Τότε ο Αλβανός πρωθυπουργός θεωρούσε ότι οι συγκεκριμένοι ομοεθνείς του δεν θα τον ψήφιζαν. Τώρα, προφανώς, πιστεύει ότι άλλαξαν πολιτικό φρόνημα.

Παρ' όλα αυτά, ο 60χρονος Εντβίν Κριστάτς Ράμα παραμένει μετά από 11 χρόνια πρωθυπουργικής θητείας ο κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού στην Αλβανία. Δεσπόζει, παρότι κατηγορείται για αυταρχικότητα, αδιαφάνεια, διαφθορά και εμπλοκή της κυβέρνησής του με το οργανωμένο έγκλημα. Παρά τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για νοθεία, εξαγορά ψήφων και εκφοβισμό των ψηφοφόρων, έχει το πάνω χέρι στην εξουσία.

Με τη συχνά εμπρηστική ρητορική και τις δονκιχωτικές συμπεριφορές του επικρατεί των αντιπάλων του στο πολιτικό σκηνικό. Και όπου ζορίζεται αναλαμβάνουν η προπαγάνδα των ελεγχόμενων από την κυβέρνησή του ΜΜΕ καθώς και η «ανεξάρτητη» δικαστική εξουσία, για να του καθαρίσουν το τοπίο του ανθηρού του μπαξέ από ενοχλητικά αγκάθια και πάσης φύσεως ζιζάνια. Από την αρχή του χρόνου κιόλας ο πολιτικός ανταγωνιστής του, ο 80χρονος πρώην προσωπικός γιατρός του δικτάτορα Ενβέρ Χότζα, Σαλί Μπερίσα, -άλλο πολιτικό κουμάσι και αυτός!-, επικεφαλής του συντηρητικού Δημοκρατικού Κόμματος και de facto αρχηγός της αντιπολίτευσης, βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό.

Αιτία η έρευνα των δικαστικών αρχών για διαφθορά κατά την πρωθυπουργία του από το 2005 έως το 2013. Γεγονός που χαρίζει στον πανύψηλο Ράμα το προνόμιο της άνεσης να αλωνίζει με ανεξέλεγκτη αυθάδεια στον πολιτικό στίβο. Τι πιο ιδανικό για έναν πρώην δήμαρχο Τιράνων, που, ως γνώστης του χειρισμού των πινέλων, μπογιάτισε με ροζ, κίτρινες, πράσινες και βιολετί αποχρώσεις τις προσόψεις των κτιρίων της αλβανικής πρωτεύουσας; Πόσο πιο ήρεμο το τρέχον πολιτικό περιβάλλον για έναν παροξυσμικά ευέξαπτο, διαγνωσμένο με ψυχολογική διαταραχή και νοσηλευθέντα στο παρελθόν σε νευρολογική κλινική! Εκεί όπου κατόπιν θεραπείας κρίθηκε ότι ιάθηκε ανακτώντας ολοσχερώς τις πνευματικές και ψυχικές του δυνάμεις.

Ο ίδιος συσχετίζεται από χρόνια με το σχέδιο λεηλασίας των ελληνικών περιουσιών σε Χειμάρρα και Αυλώνα. Επιχειρεί τον αφελληνισμό της περιοχής όπου κατοικεί η ελληνική μειονότητα και παραβιάζει τα δικαιώματά της για να βολέψει ημετέρους, αυλικούς και νταραβερτζήδες ντόπιους επιχειρηματίες, τα κεφάλαια των οποίων προέρχονται από ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Με αποκορύφωμα τη σύλληψη του Φρέντυ Μπελέρη μόλις δύο ημέρες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Διόλου τυχαία η τωρινή του έλευση συμπίπτει με τη συμπλήρωση ενός χρόνου ακριβώς από τη σύλληψη του Φρέντυ Μπελέρη

Ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας αντιστεκόταν στους σχεδιασμούς δημιουργίας μιας αλβανικής Ριβιέρας με καταπατήσεις, εκβιαστικές απαλλοτριώσεις και υφαρπαγή ιδιωτικών κτηματικών περιουσιών της μειονότητας, καθώς και τον εκφοβιστικό διωγμό των ιδιοκτητών τους. Μετά τη δικαστική δίωξη εις βάρος του ακολούθησε η προφυλάκισή του προκειμένου να μην ορκιστεί ως νόμιμα επανεκλεγμένος στο δημοτικό αξίωμα. Του επιφύλαξαν μεταχείριση ποδοπάτησης της λαϊκής βούλησης που δεν απέχει από τα αυταρχικά κόλπα και τα καταπιεστικά τερτίπια που χρησιμοποιούν τα ολοκληρωτικά καθεστώτα.

Υποπτα συμφέροντα

Αναμφίβολα επρόκειτο για μεθοδευμένη ενέργεια της αλβανικής κυβέρνησης που εξυπηρετούσε τα ύποπτα συμφέροντα εκείνων των φαύλων «κολλητών» της με τους οποίους με το αζημίωτο συναλλάσσεται. Γεγονός που έθεσε τις ελληνοαλβανικές σχέσεις σε φορτισμένο κλίμα και θερμοκρασίες παρόμοιες με αυτές της κατάψυξης. Ταυτόχρονα προκάλεσε ευρωπαϊκές αντιδράσεις, καθώς θίγονται οι θεμελιώδεις αρχές της Ε.Ε. ως προς την εφαρμογή των αρχών του Κράτους Δικαίου. Η περιφρόνησή τους με την εκ μέρους της Αλβανίας πρακτική διακρίσεων έναντι ενός μέλους μιας εθνικής μειονότητας που προστατεύεται από το Διεθνές Δίκαιο δεν συνάδει με συμπεριφορά κράτους προς ένταξη στην Ε.Ε. Για τον Ράμα, όμως, πέρα χιονίζει και βρέχει χαλάζι. Μία εβδομάδα μετά τον εγκλεισμό του Μπελέρη στη φυλακή ο Αλβανός πρωθυπουργός κατέφτανε χαλαρός και χαμογελαστός στην ελληνική πρωτεύουσα για να εγκαινιάσει την προσωπική του έκθεση ζωγραφικής, γλυπτών και κεραμικών στο Ζάππειο.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline