Κυριακή 23 Ιουνίου 2024  05:56:34

Νέες δολοφονίες- δημόσια- προβλέπει η ΕΛΑΣ στον αγώνα επικράτησης ανάμεσα στις ομάδες του ελληνικού υποκόσμου. Κύριο

Βεντέτα με βόμβες για τους επιζώντες της Greek Mafia, μια νέα μέθοδος εξόντωσης και καταστροφής. Η αλυσίδα των επιθέσεων μεταξύ των δύο ομάδων που έχουν απομείνει ενεργές μετά τις αλλεπάλληλες δολοφονίες και η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. που τους «κυκλώνει».

Πλάνα από το βίντεο που κατέγραψε κάμερα ασφαλείας στο βενζινάδικο επί της οδού Ομηρίδου Σκυλίτση στον Πειραιά, τη στιγμή της έκρηξης. Η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε διπλανό οικόπεδο και προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε 40 σπίτια και καταστήματα και 10 αυτοκίνητα. Κοντά στο σημείο της έκρηξης βρίσκεται και η δεξαμενή υγραερίου του πρατηρίου.

Το βράδυ της 29ης Μαρτίου σε Αιγάλεω και Καλλιθέα η αστυνομία συλλαμβάνει δύο σκληρούς ποινικούς. Επρόκειτο για ιδιοκτήτες βενζινάδικων και προστάτες νυχτερινών κέντρων. Οι συλλήψεις γίνονται έπειτα από πληροφορία ότι οι δύο «κάτι ετοιμάζουν». Οδηγούν όμως τελικά τους αστυνομικούς στην εξιχνίαση των δύο βομβιστικών επιθέσεων, η πρώτη σε βενζινάδικο στον Πειραιά και η δεύτερη σε κάβα στην Καλλιθέα. Εξι ημέρες πριν, Σάββατο βράδυ, ένα κέντρο διασκέδασης επί της λεωφόρου Συγγρού, γεμάτο με κόσμο, είχε δεχθεί επίθεση με καλάσνικοφ, ένα λεπτό μετά την αποχώρηση από εκεί ενός από τα πιο ισχυρά στελέχη της λεγόμενης Greek Mafia.

Τα δύο αυτά περιστατικά αλλά και όσα αποκαλύπτει σήμερα η «Κ» αποτελούν τα τελευταία επεισόδια του πολέμου της «νύχτας», στο διάστημα μετά την εκτέλεση με 97 σφαίρες του 44χρονου Βαγγέλη Ζαμπούνη τον Ιανουάριο έξω από βενζινάδικό του στον Νέο Κόσμο. Αποδίδονται από τους αστυνομικούς του τμήματος Δίωξης Εκβιαστών στη διαμάχη ανάμεσα στις δύο ομάδες της Greek Mafia που έχουν παραμείνει ενεργές μετά το μπαράζ εκτελέσεων, το οποίο πρόσφατη έρευνα του Ανθρωποκτονιών απέδωσε στη δράση σκληρών κακοποιών που έλκουν την καταγωγή τους από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Οι περισσότεροι από αυτούς, αν και ταυτοποιήθηκαν, παραμένουν ασύλληπτοι, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να δίνει εντολή για τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών τους σε αναζήτηση πληροφοριών. Σε μια λεπτομέρεια μάλιστα με ειδικό συμβολισμό, η σχετική ανακοίνωση της αστυνομίας παραπέμπει στο τηλεφωνικό κέντρο όχι της Ασφάλειας, αλλά της Αντιτρομοκρατικής...

Πρατήρια καυσίμων, κάβες και «πίστες» με καλλίγραμμες τραγουδίστριες αποτελούν το φόντο του τελευταίου κύκλου βίας, που από θαύμα δεν στοίχισε τη ζωή σε ανυποψίαστους πολίτες. Συνολικά 40 σπίτια και καταστήματα, όπως επίσης και 10 αυτοκίνητα υπέστησαν ζημιές από την έκρηξη στο βενζινάδικο της οδού Ομηρίδου Σκυλίτση στον Πειραιά, με τον μηχανισμό να πυροδοτείται δίπλα ακριβώς σε δεξαμενή υγραερίου. Αντίστοιχα, σε 38 σπίτια και καταστήματα, όπως επίσης και σε 12 οχήματα σημειώθηκαν σοβαρές ζημιές –ή καταστράφηκαν από την έκρηξη στην κάβα– ενώ οι αστυνομικοί είδαν σε βίντεο από κάμερες ασφαλείας τις σφαίρες από το καλάσνικοφ να περνούν δίπλα από τα κεφάλια θαμώνων που το Σάββατο βράδυ βρίσκονταν στην είσοδο του κλαμπ της λεωφόρου Συγγρού.

Το πρώτο χτύπημα

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Στις 3.20 τα ξημερώματα της 8ης Μαρτίου με δύο αυτοκίνητα που είχαν μισθώσει με πλαστά στοιχεία και μία μοτοσικλέτα χωρίς πινακίδα κυκλοφορίας οι δράστες τοποθέτησαν και πυροδότησαν βόμβα στο βενζινάδικο του Πειραιά. «Το σημείο όπου τοποθετήθηκε και εξερράγη ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός βρίσκεται δίπλα στις δεξαμενές αερίου και καυσίμων, γεγονός από το οποίο θα μπορούσε μετά την έκρηξη να πραγματοποιηθεί ανάφλεξη των αποθηκευμένων καυσίμων και πυροδότηση περαιτέρω εκρήξεων», αναφέρεται σε δικαστικά έγγραφα που τέθηκαν υπόψη της «Κ».

Από ανάλυση όσων είχαν καταγράψει οι κάμερες, οι αστυνομικοί του Εκβιαστών κατάφεραν να ταυτοποιήσουν ως δράστες και να συλλάβουν δύο σκληρούς Αλβανούς ποινικούς, με παρελθόν σε υποθέσεις ναρκωτικών, εκβιασμών, όπλων κ.ά. Στο πρόσφατο παρελθόν τα ονόματά τους είχαν συμπεριληφθεί σε δικογραφίες κατά ομάδων «μπράβων», οι κεφαλές των οποίων δολοφονήθηκαν στον πόλεμο της «νύχτας» στο διάστημα από το 2018 και έπειτα. Ο ένας από τους συλληφθέντες ήταν επί σειράν ετών καταζητούμενος, διέθετε δύο διαφορετικά ονόματα και καλής ποιότητας πλαστές ταυτότητες, μέσω των οποίων είχε αποκτήσει ΑΦΜ.

«Ολα τα έγγραφα που έχουν δηλωθεί και χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς από αυτόν είναι πλαστά, πλην όμως έχουν φωτογραφίες από τις οποίες διαπιστώνεται ότι απεικονίζεται το ίδιο πρόσωπο με μικρές αλλαγές είτε προφανώς λόγω της παρόδου των ετών, είτε λόγω της τεχνικής παρέμβασης (photoshop)», επισημαίνουν στην αναφορά τους οι αστυνομικοί του Εκβιαστών.
Δύο συλλήψεις, έπειτα από πληροφορία για επικείμενο «χτύπημα», οδήγησαν στην εξιχνίαση των βομβιστικών επιθέσεων σε βενζινάδικο στον Πειραιά και κάβα στην Καλλιθέα.

Σε ό,τι αφορά το κίνητρο της επίθεσης στο βενζινάδικο, τα δεδομένα είναι τα εξής: το πρατήριο ανήκει σε επιχειρηματία ο οποίος έχει υπό τον έλεγχό του ακόμη περίπου δέκα πρατήρια σε Αττική και περιφέρεια. Συνιδιοκτήτης σε ένα από αυτά είναι σκληρός ποινικός, που έχει καταδικασθεί και φυλακισθεί ως αρχηγός ομάδας «μπράβων» στην Αττική. Εχει το παρατσούκλι «θαμνάκιας» και εις βάρος του έχει γίνει απόπειρα δολοφονίας στα νότια προάστια. Περιγράφεται ως το ένα από τα εναπομείναντα στελέχη της επονομαζόμενης «νύχτας». Μια αστυνομική εκδοχή θέλει λοιπόν στόχος της επίθεσης στο βενζινάδικο του Πειραιά να ήταν πρωτίστως ο συγκεκριμένος και δευτερευόντως ο ιδιοκτήτης του.

Η αντεκδίκηση

Τρεις ημέρες αργότερα, τα ξημερώματα της 11ης Μαρτίου πυροδοτήθηκε βόμβα στην είσοδο κάβας στην οδό Αλεξάνδρου Πάντου στην Καλλιθέα. Από κάμερες ασφαλείας οι αστυνομικοί του Εκβιαστών κατάφεραν να ταυτοποιήσουν ως δράστες έναν 35χρονο Αλβανό και έναν 39χρονο Ελληνα· και οι δύο με βαρύ ποινικό παρελθόν. Η ενέργεια θεωρήθηκε πράξη αντεκδίκησης για την έκρηξη στο βενζινάδικο του Πειραιά. «Εάν στόχος της επίθεσης στο βενζινάδικο ήταν μεταξύ άλλων ο επονομαζόμενος "θαμνάκιας", η βόμβα στην κάβα ήταν η απάντηση», λένε αστυνομικοί της Ασφάλειας που μετείχαν στην έρευνα. Η κάβα της οδού Αλεξάνδρου Πάντου εξάλλου είναι συμφερόντων επιχειρηματία που φέρεται να διατηρεί φιλικές σχέσεις με φυλακισμένο «αρχινονό» και μέσω αυτού διατηρούσε σχέσεις και με τον Βαγγέλη Ζαμπούνη, που δολοφονήθηκε τον Ιανουάριο στον Νέο Κόσμο.

Η εκδοχή της αντεκδίκησης ενισχύεται και από το γεγονός ότι ο 35χρονος Αλβανός που διώκεται ως ένας από τους βομβιστές της κάβας διατηρεί μεταξύ άλλων επιχειρηματικές σχέσεις με τον ιδιοκτήτη του πρατηρίου στον Πειραιά, ενώ το 2015 συνελήφθη για συμμετοχή σε ομάδα «μπράβων» υπό τις εντολές του «θαμνάκια».
Σφαίρες στη Συγγρού

Το τρίτο σε χρονολογική σειρά περιστατικό που αναφέρεται στα δικαστικά έγγραφα καταγράφηκε τα ξημερώματα της 23ης Μαρτίου έξω από το νυχτερινό κέντρο της λεωφόρου Συγγρού. Αγνωστοι πλησίασαν το μπουζουξίδικο και άνοιξαν πυρ με καλάσνικοφ ρίχνοντας τουλάχιστον 8 σφαίρες στην πρόσοψη. Το κατάστημα είναι συμφερόντων του ίδιου επιχειρηματία που έχει στην ιδιοκτησία του και την κάβα στην Καλλιθέα, έξω από την οποία εξερράγη βόμβα. «Οι ανωτέρω πράξεις τελέστηκαν ημέρα Σάββατο, την ώρα που το νυχτερινό κέντρο ήταν σε λειτουργία, με πλήθος θαμώνων σε αυτό και από τυχαίο γεγονός δεν επήλθε τραυματισμός ατόμου», αναφέρεται στα επίσημα έγγραφα της ΕΛ.ΑΣ.

Οι αστυνομικοί δεν έχουν μέχρι σήμερα καταφέρει να ταυτοποιήσουν τους δράστες της ένοπλης επίθεσης. Από την έρευνά τους ωστόσο προέκυψε το εξής ενδιαφέρον στοιχείο: ένα με δύο λεπτά πριν από τους πυροβολισμούς, από το κατάστημα που εμφανίζεται να ελέγχει η μία από τις δύο αντίπαλες ομάδες είχε βγει συνοδεία «συνεργατών» του ο αρχηγός της δεύτερης ομάδας! Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας εξετάζουν διάφορα σενάρια για να ερμηνεύσουν το συγκεκριμένο γεγονός, δίχως προς το παρόν να καταλήγουν σε κάποια συμπεράσματα. Επίδειξη δύναμης, απόπειρα προσέγγισης ή ενέργεια αποπροσανατολισμού; Ανέκριναν πάντως έναν 23χρονο υπήκοο Αλβανίας, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι το βράδυ των πυροβολισμών είχε πάει μαζί με τον επονομαζόμενο «θαμνάκια» ως συνοδεία του στο νυχτερινό κέντρο.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline