Σάββατο 22 Ιουνίου 2024  06:13:20

Πρώτες μέρες με .... 500 τις καταγγελίες για αυθαιρεσίες-παραβάσεις σε παραλίες με ομπρέλες και καντίνες..... Σε δοκιμασία εφέτος η Κυβέρνηση να μπουν τάξη-όρια στις παραλίες. Κύριο

NONPAPERNEWS.GR. 10.5.2024..Μέγα στοίχημα αξιοπιστίας για τους Κ. Χατζηδάκη- Δ. Παπαστεργίου- Νίκης Κεραμέως με τις 6.000 νέες συμβάσεις για παραλίες-ομπρέλες-καντίνες. Ισχυρά τα δικαιώματα των λουομένων.

«Το καινούργιο καθεστώς του νόμου, η ελεύθερη ενημέρωση των πάντων για τις άδειες λειτουργίας για κατάληψη παραλιών από ομπρέλες-καντίνες και οι μεγάλες ευθύνες των Δήμων και του υπουργείου Τεχνολογίας, Δημιουργήθηκε η ψηφιακή εφαρμογή MyCoast για κινητά τηλέφωνα με την οποία οι πολίτες θα μπορούν άμεσα να υποβάλουν καταγγελία αν διαπιστώνουν αυθαίρετη κατάληψη ή υπέρβαση της παραχώρησης.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η εφαρμογή του προσφάτως ψηφισθέντος νόμου που αφορά στην παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας. Αναλυτικά, πάνω από 1.200 παραχωρήσεις τμημάτων έχουν τεθεί ή πρόκειται να τεθούν σε ηλεκτρονική δημοπρασία έως τις 31 Μαΐου στην ειδική ψηφιακή πλατφόρμα (https://eauctions.gsis.gr)μεςνω θα ακολουθήσουν εκατοντάδες άλλες.

Σημειώνεται πως, παράλληλα, υπάρχουν από προηγούμενα έτη και επιπλέον 6.500 παραχωρήσεις που έχουν ενεργή σύμβαση και οι οποίες έχουν ήδη καταχωρηθεί στο ψηφιακό μητρώο συμβάσεων παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας. Σε κάθε περίπτωση, όλες οι παραχωρήσεις, είτε νέες είτε υφιστάμενες, θα διέπονται από φέτος από το ίδιο πλαίσιο ελέγχων και προστίμων λόγω παράνομης κατάληψης δημόσιου χώρου και υπέρβασης των υπό παραχώρηση εκτάσεων.

Οι κτηματικές υπηρεσίες και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς υποχρεούνται να εφαρμόζουν αμέσως το σχετικό νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο. Ωστόσο, η νέα εικόνα θα έχει διαμορφωθεί πλήρως από τα τέλη Ιουνίου, όταν και θα έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές διαδικασίες εγκατάστασης των νέων παραχωρησιούχων σε αιγιαλό και παραλίες.

Υπενθυμίζεται πως με τον νέο νόμο, οι δημοπρασίες για παραχώρηση τμημάτων αιγιαλού και παραλίας γίνονται πλέον αποκλειστικά ψηφιακά μέσω της ειδικής πλατφόρμας που προαναφέρθηκε. Η διακήρυξη αναρτάται στην πλατφόρμα και στην ιστοσελίδα του οικείου δήμου τουλάχιστον 20 μέρες πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής της δημοπρασίας. Στην πλατφόρμα αναρτώνται τα στοιχεία (συντεταγμένες, πολύγωνο και αεροφωτογραφίες) κάθε παραχώρησης, η διάρκεια, οι όροι της παραχώρησης, και ο χρόνος τοποθέτησης και απομάκρυνσης των κινητών στοιχείων».

2.Περί τις 500 καταγγελίες έχουν υποβληθεί μέχρι χθες, δύο εβδομάδες μετά την ενεργοποίηση της πλατφόρμας «MyCoast», μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να ελέγχουν αν στις παραλίες τηρείται η νομιμότητα των όρων παραχώρησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η εφαρμογή είναι ήδη δημοφιλής και την έχουν «κατεβάσει» για ενημέρωση και μελέτη περίπου 14.000 πολίτες.
Υπενθυμίζεται ότι στόχος του «MyCoast» είναι να συμβάλει στη διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης όλων των πολιτών στις ακτές, στην ενίσχυση της διαφάνειας στην παραχώρηση των αιγιαλών, καθώς και στην οργανωμένη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Η εφαρμογή «MyCoast» είναι διαθέσιμη δωρεάν για κινητές συσκευές, όπως κινητά τηλέφωνα και tablet.

Σε επόμενη φάση με την ενσωμάτωση εργαλείου Τεχνητής Νοημοσύνης, η νομιμότητα θα ελέγχεται αυτόματα από τα πληροφοριακά συστήματα.

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ο υπουργός Δημήτρης Παπαστεργίου σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θέλουν να βάλουν στην εξίσωση και την ΑΙ, ώστε να εντοπίζει αυτόματα παρανομίες, με το κράτος να παρεμβαίνει στη συνέχεια. Με αποφασιστικό ρόλο στον τοπικό έλεγχο από τους Δήμους της χώρας και συντονισμό του υπουργείου Εσωτερικών.
Τα δύο υπουργεία συνεργάζονται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το οποίο αναπτύσσει σχετικό μηχανισμό για τον αυτόματο εντοπισμό και αναγνώριση... ομπρελών στις ακτογραμμές από δορυφορικές εικόνες.

Ο μηχανισμός θα λειτουργεί ως εξής: ένα σύστημα θα μπορεί να εντοπίζει αποτελεσματικά δομές ή αντικείμενα σε δορυφορικές εικόνες έχοντας «εκπαιδευθεί» σε πολυάριθμες εικόνες στην ελληνική επικράτεια.
Η υψηλή ανάλυση των εικόνων επιτρέπει την εφαρμογή του συγκεκριμένου λογισμικού, το οποίο θα είναι σε θέση να αναγνωρίζει με ακρίβεια περιοχές που είναι κατειλημμένες από συγκεκριμένα αντικείμενα, όπως ομπρέλες και να... συγκρίνει την επιφάνεια κατάληψης με την επιφάνεια που αντιστοιχεί στο συμβόλαιο μίσθωσης κάθε επιχείρησης.
Οι αποκλίσεις ανάμεσα στις επιφάνειες αυτές θα αποτελούν άμεσα αντικείμενο ελέγχου ως ύποπτες παράβασης.

Τεχνητή νοημοσύνη για αυθαιρεσίες στις παραλίες

Ο στόχος είναι το ερχόμενο καλοκαίρι να εφαρμοστεί πιλοτικά σε παράκτιες περιοχές στην Ελλάδα, ώστε τα αποτελέσματα να χρησιμοποιηθούν για την περαιτέρω εξέλιξή του.
Η δορυφορική κάλυψη προοδευτικά αναμένεται να αυξηθεί και, σε συνδυασμό με τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος καθώς αυτό διαρκώς θα «αυτοεκπαιδεύεται», μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη αυτοματοποίηση των τακτικών, αλλά και των έκτακτων ελέγχων με πολλαπλά οφέλη. Ανάμεσα σ' αυτά είναι η τιμωρία των παρανομούντων, ο παραδειγματισμός όσων θέλουν να παρανομήσουν, αλλά και η εξοικονόμηση πόρων, αφού τα κλιμάκια θα πηγαίνουν πλέον στοχευμένα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline