Σάββατο 1 Ιουνίου 2024  13:09:51

Βόρεια Μακεδονία: Νέα πρόκληση από τον πρωθυπουργό – «Θα αποκαλώ την χώρα μου όπως θέλω». Κύριο

Μεθυσμένος από την εκλογική επιτυχία στα Σκόπια, ο νέος Πρωθυπουργός ,πιο θρασύς από την νέα Πρόεδρο: «Δικαίωμά μου να χρησιμοποιώ το όνομα Μακεδονία»... Αναρχίζουσα επιπολαιότητα σε όρους Διεθνούς Συμφωνίας.

Ο πρώτος που θα αναγκασθεί να συμβιβασθεί και να εγκαταλείψει τον επιπόλαιο λαϊκισμό του ( όπως και ο Αλ. Τσίπρας με το «Δημοψήφισμα εξόδου» από την ΕΕ), μετά το μπαράζ αντιδράσεων από Ευρωπαϊκή Ένωση, ΝΑΤΟ, ΟΗΕ, HΠΑ και δεκάδες χώρες.

Πολλαπλά ανεύθυνος και επιπόλαιος ο μελλοντικός Πρωθυπουργός στα Σκόπια, μεθυσμένος από την εκλογική του επιτυχία, αν και δεν εξασφάλισε αυτοδυναμία, ώστε να δηλώνει ότι θα αγνοεί το Σύνταγμα, τις δεσμεύσεις στους Διεθνείς Οργανισμούς. Σύντομα, όπως τόσοι άλλοι, θα αναγκασθεί να αναδιοπλωθεί και συμμορφωθεί απολύτως..Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι εμμένει στη χρήση του όρου «Μακεδονία», ακολουθώντας τα βήματα της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα. Μάλιστα, χαρακτήρισε «αξιοπρεπή» τη στάση της νέας προέδρου να αποκαλεί τη χώρα της «Μακεδονία».

«Αν η Ελλάδα θεωρεί ότι παραβιάσαμε (τα Σκόπια) τη Συμφωνία των Πρεσπών ας προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο», είπε χαρακτηριστικά. Ειδικότερα, ο Μιτσκότσκι δήλωσε ότι «δεν περιμένω οι σχέσεις των δύο χωρών να βασίζονται σε πολιτικές επίδειξης ισχύος, περιμένουμε να έχουμε καλές και άριστες σχέσεις γειτονίας. Εκτιμώ ότι το VMRO-DPMNE και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχουν τη δική τους θέση σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, σε κανέναν μας δεν αρέσει αυτή η συμφωνία».

Είπε, ακόμη, πως στην επικοινωνία εντός των θεσμικών οργάνων και μεταξύ των θεσμών της χώρας του θα χρησιμοποιείται η συνταγματική ονομασία, αλλά στις δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους ή σε ομιλίες αποτελεί ατομικό δικαίωμά του να χρησιμοποιεί τους όρους «Μακεδονία» και «μακεδονικός» προτρέποντας να κάνει το ίδιο και η πρόεδρος της χώρας.

«Περιμένω ότι η πρόεδρος Σιλιάνοφσκα θα χρησιμοποιεί το όνομα Μακεδονία και τη λέξη μακεδονικός, γιατί σύμφωνα με την ερμηνεία μας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν υπάρχει καμία παραβίαση και χρησιμοποιώ αυτήν την ευκαιρία για να πω στους φίλους μας από την Ελλάδα να σταματήσουν τις απειλές, τα εμπόδια, και αντί να γυρίζουμε πίσω ας κοιτάξουμε το μέλλον. Αυτά είναι έγγραφα που αποτελούν μέρος του νόμου. Αν νομίζουν ότι παραβιάσαμε τη Συμφωνία, τότε υπάρχει Διεθνές Δικαστήριο, οπότε εκεί θα διασταυρώσουμε τα επιχειρήματά μας. Δεν θα ήθελα να συμβεί αυτό, τους καλώ να έχουμε φιλικές σχέσεις, να βοηθάμε ο ένας τον άλλον. Και αν κάποιος περιμένει από το VMRO να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος, να είστε σίγουροι ότι δεν θα το κάνουμε αυτό», τόνισε ο Μίτσκοσκι.

Μητσοτάκης για Πρέσπες: «Δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια, όσο η άλλη πλευρά δεν συμμορφώνεται»
Παράλληλα, ο Μίτσκοσκι δήλωσε ότι αναμένεται να επικυρωθεί το πρωτόκολλο που θα αναφέρεται στην οικονομική συνεργασία Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας.

Συγκεκριμένα, είπε ότι «θέλουμε οικονομική συνεργασία και εκμεταλλεύομαι αυτήν την ευκαιρία για να καλέσω τις ελληνικές εταιρείες να επενδύσουν στη Βόρεια Μακεδονία, θέλουμε να τις καλωσορίσουμε». Κάλεσε επίσης τις εταιρείες της χώρας του να επενδύσουν στην Ελλάδα, καθώς «έτσι πρέπει να συνεργάζονται οι εταίροι».

«Δυστυχώς η πρώτη εντύπωση από τον νότιο γείτονά μας αντί για συγχαρητήρια για τον θρίαμβο τόσο του VMRO όσο και της Σιλιάνοφσκα ήταν να δούμε δημοσίως επίδειξη ισχύος, παρόλο που η Συμφωνία των Πρεσπών εφαρμόζεται στη χώρα μας, ενώ εκεί δεν έχουν κάνει τα τρία βασικά πράγματα. Θέλουμε σχέσεις καλής γειτονίας και προσδοκώ να συναντήσω τον Ελληνα πρωθυπουργό σύντομα και να συζητήσουμε για συνεργασία στον τουρισμό, την οικονομία, την εκπαίδευση και τα λοιπά», είπε σε άλλο σημείο ο πρόεδρος του VMRO.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline