Σάββατο 1 Ιουνίου 2024  13:22:04

Καλόπιστος ο Γεραπετρίτης απέναντι σε Άγκυρα- Ερντογάν δύσπιστος ο Νίκος Δένδιας στην άλλη όχθη. Πιστεύει ότι έχουμε απλή αλλαγή ύφους και νέα ατζέντα κατά Ελλάδος. Κύριο

«Θα έλεγα πως βλέπουμε μάλλον διεύρυνση της τουρκικής ατζέντας, με κάθε επιείκεια» . Φωτογραφίζοντας τις νέες τουρκικές αντιδράσεις για τα θαλάσσια πάρκα, στην οριοθέτηση των οποίων η Αγκυρα βλέπει «μονομερή ενέργεια» και τραβά «κόκκινη γραμμή»...

1.Κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση στα κόμματα για την πορεία των εθνικών θεμάτων συνολικά έκανε χθες στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Το βασικό συμπέρασμα που μου μεταφέρθηκε για τα ελληνοτουρκικά είναι πως το κρίσιμο σημείο του χρονοδιαγράμματος είναι τα μέσα Σεπτεμβρίου και η συνάντηση που θα έχουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Διότι τότε θα αξιολογηθεί αν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να ανοίξει η συζήτηση για τα «αγκάθια» των ελληνοτουρκικών, την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Τα οποία ο Γεραπετρίτης κρίνει ότι είναι σημαντικό να μπορέσουμε να τα συζητήσουμε.

Είναι και επιεικής

Ο Νίκος Δένδιας, πάντως, έχει τη δική του ανάλυση των πραγμάτων. Η οποία μάλλον απέχει από την αισιοδοξία. Τον άκουσα χθες στο συνέδριο DEFEA των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών να λέει πως έχουμε μεν μια πτώση των τόνων με την Τουρκία, αλλά όχι αλλαγή των θέσεων. «Θα έλεγα πως βλέπουμε μάλλον διεύρυνση της τουρκικής ατζέντας, με κάθε επιείκεια» σημείωσε. Φωτογραφίζοντας τις τουρκικές αντιδράσεις για τα θαλάσσια πάρκα, στην οριοθέτηση των οποίων η Αγκυρα βλέπει «μονομερή ενέργεια» και τραβά «κόκκινη γραμμή»...
Ελληνοτουρκικά – Δένδιας: «Διευρύνουν την ατζέντα»

Τι ανέφερε ο Νίκος Δένδιας για τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ο Νίκος Δένδιας στο συνέδριο της DEFEA. Στο μέλλον της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) αναφέρθηκε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορεί η Πολεμική Αεροπορία να υπάρξει χωρίς την ΕΑΒ. Χρειάζεται την υποστήριξή της. Αρα είναι εθνική πρόκληση να την εξυγιάνουμε». 

Πτώση των τόνων με την Τουρκία, αλλά όχι αλλαγή των θέσεων, καθώς επίσης και διεύρυνση της ατζέντας της Αγκυρας στα ελληνοτουρκικά διαπιστώνει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας, ο οποίος χθες μίλησε στο συνέδριο της DEFEA για τις σύγχρονες προκλήσεις στον τομέα της Αμυνας. «Εχουμε μεν μια πτώση των τόνων με την Τουρκία, αλλά όχι αλλαγή των θέσεων. Θα έλεγα, μάλλον διεύρυνση της τουρκικής ατζέντας με κάθε επιείκεια», ανέφερε ενδεικτικά ο κ. Δένδιας. Επιπλέον, περιγράφοντας τις προκλήσεις για την «Ατζέντα 2030», δηλαδή τους στόχους για την αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων, υπογράμμισε ότι η υλοποίησή της «δεν είναι απλώς σημαντική, είναι υπαρξιακή. Εάν η χώρα δεν τα καταφέρει, αντιμετωπίζει υπαρξιακό πρόβλημα. Οχι οικονομικό πρόβλημα. Πρέπει να ξεχάσουμε το γεωπολιτικό περιβάλλον στο οποίο υπήρξαμε».

Ο κ. Δένδιας μίλησε και για ορισμένες από τις εξοπλιστικές συζητήσεις και εκκρεμότητες, αναφερόμενος κατ' αρχάς στο σχέδιο για την ενίσχυση της αεράμυνας. Ενδεικτικά, διευκρίνισε ότι έχουν προγραμματιστεί στο δωδεκαετές πρόγραμμα ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων δύο δισ. ευρώ γι' αυτόν τον σκοπό τα οποία δεν θα δαπανηθούν τώρα. «Για να το ξεκαθαρίσω, 2 δισ. ευρώ είναι εκεί προγραμματισμένα. Δεν σημαίνει ότι θα δαπανήσουμε και τα 2 δισ.», είπε ενδεικτικά. Επιπλέον, ως προς την ενίσχυση της Ουκρανίας με Patriot ή S-300, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι μέχρι στιγμής όλα τα ερωτήματα αφορούν παραχώρηση και όχι ανταλλαγή συστημάτων, δηλαδή, όπως υπογράμμισε, «μονομερείς ενέργειες» τις οποίες έχει αποκλείσει και ο πρωθυπουργός.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline