Τρίτη 18 Ιουνίου 2024  16:18:21

Δύο αγκάθια ΝΔ- Μητσοτάκη στο 33% (και πλέον) της επόμενης Κυριακής.... Άνετο προβάδισμα, με ερωτηματικά για αποχή- αναποφάσιστους. Τα τελευταία δεδομένα. Κύριο

Στην τελική ευθεία προς τις κάλπες, η ΝΔ εστιάζει την καμπάνια της στην γκρίζα ζώνη που ανησυχεί όλα τα κομματικά επιτελεία.

Συγκεκριμένα, σε διπλό ταμπλό δίνει η ΝΔ τη μάχη της τελικής ευθείας για την επίτευξη του 33%+ των Ευρωεκλογών του 2019.

Η λεγόμενη, ρευστή και αβέβαιη, η λεγόμενη « γκρίζα ζώνη» προβληματίζει πολλούς σε Μαξίμου και Πειραιώς , καθώς θεωρείται δεξαμενή – κλειδί για την επίτευξη ή μη της συσπείρωσης του συνθετου, πολυπλευρου ακροατηρίου που έδωσε στη ΝΔ τη διπλή σαρωτική νίκη στις διπλές εθνικές κάλπες του 2023.

Ανησυχία για αρνητικό ρεκόρ

Στις ειδικές συσκέψεις εκφράζεται ανησυχία για την προοπτική να καταγραφεί ρεκόρ αποχής στις φετινές ευρωπαϊκές εκλογές – ακόμα και το 50%+. Στάση, που χαρακτηρίζει πολλούς οπαδούς και στελέχη της ΝΔ διαχρονικά, δυσαρεστημένους, παραγκωνισμένους και όταν θεωρούν ότι δεν εκφράζονται από την ηγετική ομάδα του κόμματος. Με ελάχιστους δεσμούς χρόνων, συνέπειας ιδεολογικής, κοινής πορείας και αγών για τη ΝΔ και όχι με πολεμική εναντίον της και με προέλευσης από το σημιτικό ΠΑΣΟΚ, το ΠΟΤΑΜΙ και την Αριστερά μόνο..

Θα είναι οι πρώτες από το 2009 που διεξάγονται αυτόνομα, δηλαδή δεν συνδυάζονται με τις αυτοδιοικητικές κάλπες, οι οποίες προφανώς διευκολύνουν την κινητοποίηση των ψηφοφόρων ανά την επικράτεια.

Επιπλέον θα είναι η πέμπτη κατά σειρά αναμέτρηση σε μόνο έναν χρόνο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κόπωση του εκλογικού σώματος – ακόμα και για την κούραση των κομματικών μηχανισμών.
Τότε, τον Ιούνιο του 2009, είχε καταγραφεί το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής έως σήμερα: 47,46%, με τη συμμετοχή δηλαδή στο 52,54%. Οι επόμενες ευρωεκλογές, το 2014, μαζί με τις αυτοδιοικητικές ανέβασαν τη συμμετοχή στο 59,33% (αποχή 40,67%) και σε εκείνες του 2019 όταν οι ευρωεκλογές είχαν προηγηθεί και των εθνικών ενώ τώρα συμβαίνει το αντίθετο κάτι που ευνοεί περαιτέρω τη χαλάρωση, συμμετείχε το 58,69% (αποχή 41,31%).

Επιπλέον ένα σημαντικό δεδομένο που προβληματίζει τα κομματικά επιτελεία έρχεται από τις τελευταίες εθνικές κάλπες: μέσα σε έναν μήνα, ανάμεσα στις αναμετρήσεις της απλής αναλογικής του Μαΐου και της ενισχυμένης αναλογικής του Ιουνίου του 2023, «χάθηκαν» περισσότεροι από 787.000 ψηφοφόροι, οι οποίοι δεν πέρασαν από το εκλογικό παραβάν.
Συγκεκριμένα τον περασμένο Ιούνιο ψήφισαν 5.273.699 άνθρωποι (53,74%) αντί των 6.061.040 ψηφοφόρων (61,76%) του Μαΐου.

Τους αναποφάσιστους ποιος θα τους πάρει;

Κομβικό ρόλο θεωρείται ότι παίζουν οι αναποφάσιστοι που εκτιμάται ότι ανέρχονται περίπου στο 10 με 12% και η τελική τους στάση μπορεί να επηρεάσει (αν όχι τη σειρά) την κατανομή των εδρών και τον στόχο Μητσοτάκη για 9 έδρες στην ευρωβουλή.

Στην πρόσφατη έρευνα της Marc, ενδιαφέρον παρουσιάζει το προφίλ των αναποφάσιστων – οι 6 στους 10 είναι γυναίκες και το 47% είναι στις ηλικίες από 45 έως 65 ετών, ενώ μόνον ο ένας στους πέντε είναι στην ομάδα από 17 έως 34 ετών. Πιο «αποφασισμένοι» στο τι θα ψηφίσουν είναι οι πολίτες ηλικίας 35-44 και 65 και άνω.

Το 39% των αναποφάσιστων είναι ψηφοφόροι της ΝΔ, το 15,3% προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και το 12,4% από το ΠΑΣΟΚ.
Σημαντικό ποσοστό αναποφάσιστων – 7,3% – προέρχονται και από το ΚΚΕ.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline