Τρίτη 18 Ιουνίου 2024  16:47:23

Κρίμα... Παρά την παγκόσμια κατακραυγή ο Νετανιάχου συνεχίζει το μακελειό κατά αμάχων Παλαιστίνιων, όχι μόνο κατά της Χαμάς. «Η επίθεση στη Γάζα θα συνεχιστεί έως το τέλος του 2024». Κύριο

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα θα συνεχιστούν τουλάχιστον επτά μήνες ακόμα, σύμφωνα με δήλωση του συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Ισραήλ, Τζάτσι Χανέγκμπι.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ, Τζάτσι Χανέγκμπι, αναμένει ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Γάζα θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2024, απορρίπτοντας έτσι το ενδεχόμενο ο πόλεμος να σταματήσει μετά την επίθεση στη Ράφα.

«Αναμένουμε άλλους επτά μήνες μαχών προκειμένου να στηρίξουμε όσα καταφέραμε και να πραγματοποιήσουμε αυτό που ορίζουμε ως την καταστροφή των στρατιωτικών και κυβερνητικών δυνατοτήτων της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ», δήλωσε ο Χανέγκμπι σε ραδιοφωνική συνέντευξη στο Kan, τον ισραηλινό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα.
Σύμφωνα με τους New York Times, Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν μιλήσει στο παρελθόν για μια παρατεταμένη στρατιωτική επιχείρηση που θα περάσει σταδιακά σε μάχες χαμηλότερης έντασης.

Ωστόσο, η εκτίμηση του Χανέγκμπι έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες προβλέψεις του Νετανιάχου, ο οποίος δήλωσε τον Απρίλιο ότι η χώρα βρισκόταν «στα πρόθυρα της νίκης» στον πόλεμο κατά της Χαμάς. Τις τελευταίες εβδομάδες, τα ισραηλινά στρατεύματα έχουν εμπλακεί και πάλι σε μάχες στη βόρεια Γάζα σε μια προσπάθεια να εκκαθαρίσουν την περιοχή από μαχητές της Χαμάς.

Η δήλωση για τουλάχιστον επτά μήνες πολέμου ακόμα γίνεται καθώς το Ισραήλ αντιμετωπίζει διεθνείς πιέσεις για να προβεί σε κατάπαυση του πυρός. Ο επικεφαλής εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ζήτησε πριν από μερικές ημέρες εντάλματα σύλληψης για τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Αμυνας του Ισραήλ ενώ το Διεθνές Δικαστήριο έδωσε εντολή στο Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση που διεξάγει στη Ράφα.

Οι διεθνείς αντιδράσεις εντάθηκαν περαιτέρω μετά τον φονικό ισραηλινό βομβαρισμό σε περιοχή εκτοπισμένων στη δυτική Ράφα. Τουλάχιστον 45 άνθρωποι σκοτώθηκαν από το ισραηλινό πλήγμα σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Ο Νετανιάχου σχολίασε το συμβάν κάνοντας λόγο για ένα «τραγικό δυστύχημα» αναφέροντας ότι θα διεξαχθεί έρευνα.
Βόμβες αμερικανικής κατασκευής στο χτύπημα της Ράφα

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ανάλυση εμπειρογνωμόνων που επικαλείται το CNN, το φονικό ισραηλινό χτύπημα σε καταυλισμό εκτοπισμένων στη Ράφα έγινε με πυρομαχικά που κατασκευάστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε βίντεο που κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διακρίνεται η ουρά αμερικανικής βόμβας GBU-39 μικρής διαμέτρου (SDB), σύμφωνα με τέσσερις εμπειρογνώμονες εκρηκτικών όπλων που εξέτασαν βίντεο για λογαριασμό του CNN.

Η GBU-39, η οποία κατασκευάζεται από την Boeing, είναι πυρομαχικό υψηλής ακρίβειας «σχεδιασμένο να επιτίθεται σε στρατηγικά σημαντικούς σημειακούς στόχους» και να οδηγεί σε χαμηλές παράπλευρες απώλειες, δήλωσε χθες Τρίτη στο CNN ο ειδικός σε θέματα εκρηκτικών όπλων Κρις Κομπ-Σμιθ.

Ωστόσο, «η χρήση οποιουδήποτε πυρομαχικού, ακόμη και αυτού του μεγέθους, θα ενέχει πάντα κινδύνους σε πυκνοκατοικημένη περιοχή», δήλωσε ο Κομπ-Σμιθ, ο οποίος είναι επίσης πρώην αξιωματικός πυροβολικού του βρετανικού στρατού.
Κληθείσα να σχολιάσει σχετικά με τα πυρομαχικά που χρησιμοποιήθηκαν στο χτύπημα στη Ράφα, κατά την ενημέρωση της Τρίτης, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Σαμπρίνα Σινγκ δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Δεν γνωρίζω τι είδους πυρομαχικά χρησιμοποιήθηκαν σε αυτή την αεροπορική επιδρομή. Θα πρέπει να σας παραπέμψω στους Ισραηλινούς».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι εδώ και καιρό ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων στο Ισραήλ, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI). Τον περασμένο μήνα, ο Μπάιντεν υπέγραψε νομοσχέδιο για την εξωτερική βοήθεια που περιλάμβανε 26 δισ. δολ. για τη σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων 15 δισ. δολ. σε ισραηλινή στρατιωτική βοήθεια, 9 δισ. δολ. σε ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα και 2,4 δισ. δολ. για περιφερειακές στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ.

2.Ο ΟΗΕ καταδικάζει απερίφραστα τις αεροπορικές επιδρομές στη Ράφα

Έντονη καταδίκη του ΟΗΕ μέσω δήλωσης του εκπροσώπου του Αντόνιο Γκουτέρες
«ΟΓενικός Γραμματέας του ΟΗΕ καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο τις αεροπορικές επιδρομές της 26ης Μαΐου στη Ράφα που έπληξαν σκηνές που φιλοξενούσαν εκτοπισμένους Παλαιστίνιους και είναι συντετριμμένος από τις εικόνες των νεκρών και των τραυματιών, συμπεριλαμβανομένων πολλών μικρών παιδιών. Όπως έχει πει στο παρελθόν, η φρίκη και ο πόνος πρέπει να σταματήσει αμέσως», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Αντόνιο Γκουτέρες, ο Στεφάν Ντουζαρίκ.

«Ο Γενικός Γραμματέας θρηνεί για τους πάνω από 36.000 Παλαιστίνιους και περίπου 1.500 Ισραηλινούς που σκοτώθηκαν στην αδυσώπητη βία, συμπεριλαμβανομένων των φρικιαστικών τρομοκρατικών ενεργειών που διέπραξε η Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, καθώς και την καταστροφική ισραηλινή επίθεση στη Γάζα. Η ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα επιδεινώνεται τώρα από την ασυνείδητη προοπτική ενός ανθρωπογενούς λιμού», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες επαναλαμβάνει το αίτημά του για άμεση κατάπαυση του πυρός και την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων. Παράλληλα, υπενθυμίζονται οι πρόσφατες εντολές του Διεθνούς Δικαστηρίου, οι οποίες είναι δεσμευτικές και πρέπει να τηρούνται.

Ο κ. Ντουζαρίκ είπε ότι ο Γενικός Γραμματέας κάλεσε τις ισραηλινές αρχές να επιτρέψουν και να διευκολύνουν την ασφαλή παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους έχουν ανάγκη και ζήτησε όλα τα σημεία διέλευσης να είναι ανοιχτά σύμφωνα με την απόφαση 2720 (2023) του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις πρέπει να έχουν πλήρη, ταχεία, ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση για να προσεγγίσουν όλους τους αμάχους που έχουν ανάγκη σε όλη τη Γάζα, σύμφωνα με το ψήφισμα 2712 (2023) του Συμβουλίου Ασφαλείας», σημείωσε.
Ο ΟΗΕ υποστηρίζει ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να εργαστεί γρήγορα για να αποκαταστήσει την ασφάλεια, την αξιοπρέπεια και την ελπίδα για τον πληγέντα πληθυσμό. Αυτό απαιτεί επείγουσες προσπάθειες για την υποστήριξη και την ενίσχυση της νέας παλαιστινιακής κυβέρνησης και των θεσμών της, συμπεριλαμβανομένης της προετοιμασίας της Παλαιστινιακής Αρχής να αναλάβει εκ νέου τις ευθύνες της στη Γάζα.

«Η καταστροφή και η δυστυχία των τελευταίων επτά μηνών ενίσχυσαν την απόλυτη ανάγκη των Ισραηλινών, των Παλαιστινίων, των κρατών της περιοχής και της ευρύτερης διεθνούς κοινότητας να λάβουν επείγοντα μέτρα που θα επιτρέψουν στα μέρη να συμμετάσχουν εκ νέου στην από καιρό καθυστερημένη πολιτική πορεία για την επίτευξη της λύσης δύο κρατών. Τα Ηνωμένα Έθνη θα συνεχίσουν να στηρίζουν όλες αυτές τις προσπάθειες», είπε ο κ. Ντουζαρίκ.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline