Τρίτη 18 Ιουνίου 2024  15:07:22

Π. Τσακλόγλου: Σχεδόν 100.000 συνταξιούχοι δήλωσαν, ήδη, ότι εργάζονται. Καλύτερες αμοιβές, λιγότερες κρατήσεις και βελτίωση, των συντάξεων τους. Κύριο

«Σχεδόν 100.000 συνταξιούχοι εργάζονται, απολαμβάνοντας υψηλότερο εισόδημα τώρα αλλά και αργότερα, καθώς, όταν αποφασίσουν να βγουν οριστικά στη σύνταξη, αυτή επανυπολογίζεται και είναι προσαυξημένη», σημείωσε ο υφυπουργός Εργασίας.

Επίτευγμα –προσφορά κοινωνική ευρύτερης σημασίας.Σε περίπου 100.000 ανέρχονται οι συνταξιούχοι που έχουν δηλώσει ότι εργάζονται, όπως ανέφερε το Σάββατο ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου.

Μιλώντας σε συνέντευξή του στην τελεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Τσακλόγλου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων στην κυβερνητική πρωτοβουλία που «δίνει το δικαίωμα στους συνταξιούχους που το επιθυμούν να εργαστούν κανονικά, χωρίς καμία παρακράτηση στη σύνταξή τους και με την απόδοση ενός πόρου υπέρ ΕΦΚΑ, ύψους 10%, επί του μισθού».
«Το μέτρο αυτό το έχουν υποδεχτεί θετικά ήδη σχεδόν 100.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι εργάζονται, απολαμβάνοντας υψηλότερο εισόδημα τώρα, αλλά και αργότερα, καθώς, όταν αποφασίσουν να βγουν οριστικά στη σύνταξη, αυτή επανυπολογίζεται και είναι προσαυξημένη», τόνισε.
Ασφαλισμένοι με οφειλές

Αναφορικά με τη χορήγηση σύνταξης σε ασφαλισμένους με οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, ο υφυπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για ένα μέτρο που «δεν αφορά τους μισθωτούς, οι οποίοι λαμβάνουν κανονικά τη σύνταξή τους, ανεξάρτητα από την καταβολή των εισφορών από τους εργοδότες».

«Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, αυξάνεται από τις 20.000 ευρώ στις 30.000 ευρώ το όριο οφειλών, προκειμένου κάποιος να μπορεί να δικαιούται να λάβει σύνταξη (από 6.000 ευρώ σε 10.000 ευρώ για τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ). Οι προϋποθέσεις για την ένταξη στην ευνοϊκή ρύθμιση είναι να μην υπάρχουν καταθέσεις που να ξεπερνούν τις 12.000 ευρώ και να έχουν πληρωθεί εισφορές για τουλάχιστον 20 χρόνια. Το 60% της σύνταξής τους θα παρακρατείται από τον ΕΦΚΑ, μέχρι η οφειλή να φτάσει στα παλαιά όρια και, εν συνεχεία, θα μπαίνουν, όπως και οι υπόλοιποι οφειλέτες, στις 60 δόσεις», εξήγησε.

Συντάξεις χηρείας

Σε ερώτηση σχετικά με τις συντάξεις χηρείας, ο κ. Τσακλόγλου απάντησε τα εξής: «Η συζήτηση αφορά στις συντάξεις χηρείας του ιδιωτικού τομέα. Με βάση τον νόμο, μετά την πρώτη τριετία της καταβολής της σύνταξης, αν η χήρα ή ο χήρος έχουν εισοδήματα είτε από δική τους σύνταξη είτε από απασχόληση, το ανταποδοτικό κομμάτι της καταβαλλόμενης σύνταξης περικόπτεται κατά το ήμισυ, δηλαδή από 70% πηγαίνει στο 35%. Πρόκειται για μια διάταξη η οποία ήδη εφαρμόζεται στους συνταξιούχους του δημόσιου τομέα και του ΟΓΑ και δεν έχει εφαρμοστεί, μέχρι στιγμής, στον ιδιωτικό τομέα, εξαιτίας προβλημάτων με τα λογισμικά, τα οποία είναι πλέον λειτουργικά. Το επόμενο διάστημα, θα αποφασιστεί πώς ακριβώς θα εφαρμοστεί η νομοθεσία».

«Προσωπικός κουμπαράς»

Οσον αφορά στο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), ο υφυπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι, στην ουσία, πρόκειται για έναν προσωπικό «κουμπαρά» και αφορά όλα τα άτομα τα οποία ασφαλίστηκαν από τα τέλη του 2021 και μετά, για τα οποία η συμμετοχή είναι υποχρεωτική, ενώ, προαιρετικά, μπορούν να το επιλέξουν και οι γεννημένοι, μέχρι το 1987.

Οπως σημείωσε, «αυτή τη στιγμή, οι νέοι που έχουν εγγραφεί είναι κάτι λιγότερο από 400.000 και πάνω από 140.000 είναι οι εργοδότες. Στην παρούσα φάση, ετοιμάζεται το βασικό χαρτοφυλάκιο και, μετά το 2026, θα υπάρχουν τρία χαρτοφυλάκια, ένα με λίγο μεγαλύτερο ρίσκο και ένα με πιο χαμηλό».

Επίσης, ο κ. Τσακλόγλου ξεκαθάρισε ότι, όσο μεγαλύτερο είναι το ρίσκο των επενδύσεων των αποθεματικών, τόσο μεγαλύτερη και η απόδοση, αλλά, σε κάθε περίπτωση, το κεφάλαιο είναι διασφαλισμένο, καθώς το κράτος εγγυάται ότι η σύνταξη, η οποία θα παρασχεθεί, θα αντιστοιχεί τουλάχιστον στην πραγματική αξία των εισφορών που κατέβαλε ο ασφαλισμένος.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline