Τρίτη 18 Ιουνίου 2024  15:09:04

Τούρκος υπουργός Παιδείας: «Θα ήθελα να δω ανοιχτή τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης». Το άγνωστο διάβημα Μητσοτάκη στον Ερντογάν. Τα επίμονα ανταλλάγματα της Άγκυρας για τα τζαμιά στη Θράκη. Κύριο

Κλειστός από το 1971 ο ένας πνεύμονας του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Στο ενδεχόμενο επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης αναφέρθηκε ο υπουργός Παιδείας της Τουρκίας, Γιουσούφ Τεκίν, με αφορμή σημερινό δημοσίευμα.
Ο Τεκίν σημείωσε πως η πολιτική διάσταση της υπόθεσης έχει καθοριστεί από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον υπουργό Εξωτερικών. «Οι αποφάσεις που θα ληφθούν σε αυτό το κομμάτι της εξωτερικής πολιτικής θα είναι οι αποφάσεις που θα πάρουν αυτοί και θα τις υλοποιήσουμε εμείς», σημείωσε και πρόσθεσε: «Εγώ προσωπικά, θα ήθελα να δω ανοιχτή τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης (...).

Αυτό που μας αναλογεί, είναι αυτό που ζήτησε ο πρόεδρός μας να κάνουμε όταν πήραμε την απόφασή μας για το θέμα αυτό. Μας ζήτησε να διεξαγάγουμε έρευνα σχετικά με το με ποιες μεθόδους μπορούμε να εργαστούμε ή τι είδους διαδικασία μπορούμε να ακολουθήσουμε.

Τουρκία: Δημοσίευμα για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

»Ως εκ τούτου, θα ήθελα να παρουσιάσω τις προτάσεις μου σχολιάζοντας το εξής: εν τέλει, δεν είμαι εγώ ως υπουργός Εθνικής Παιδείας αυτός που θα αποφασίσει αν θα ανοίξει ή όχι, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών, ο πρόεδρος μας και οι αρμόδιες επιτροπές που θα πάρουν αυτή την απόφαση και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να την υλοποιήσουμε», επανέλαβε.

Ο Τεκίν είπε πως η Θεολογική Σχολή ήταν ένα ίδρυμα που εκπαίδευε ιερείς για τις θρησκευτικές μειονότητες που ζούσαν στην οθωμανική επικράτεια μετά το 1844. Αναμφίβολα, το ζήτημα έχει διαφορετικές πολιτικές διαστάσεις στον χριστιανικό κόσμο, ιδιαίτερα μετά τη διαδικασία Perestroika, Gladnost. «Υπάρχει μια διαδικασία λειτουργίας στην Τουρκία, έχουμε μπροστά μας το άρθρο 40 της Λωζάνης και σύμφωνα με το Σύνταγμά μας, οι διεθνείς συμβάσεις είναι υπεράνω των νομικών ρυθμίσεων» σημείωσε ο υπουργός, προσθέτοντας πως υπάρχει μια απόφαση που έλαβε το συνταγματικό δικαστήριο μετά το πραξικόπημα της 12ης Μαρτίου (σ.σ. του 1975).

Οπως τόνισε, στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, «δεν υπάρχει κάποιο κείμενο που να σχετίζεται ευθέως με το κλείσιμο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, υπάρχουν μόνο κάποιες ερμηνείες που αναφέρονται στα Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης που υπήρχαν εκείνη την εποχή, επομένως το μέρος εκείνο έκλεισε βάσει μιας ερμηνείας, ή με βάση την πολιτική συγκυρία της εποχής. Εμείς με εντολή του προέδρου μας πήγαμε να αναλύσουμε το τι μπορεί να γίνει σε νομική βάση, και είχαμε μια πολύ παραγωγική συνάντηση με τους αρμόδιους εκεί. Αυτή τη στιγμή, ούτως ή άλλως υπάρχει ένα ανοιχτό λύκειο, δηλαδή ένα ίδρυμα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που λειτουργεί νόμιμα εκεί. Δεν υπάρχουν μαθητές, ωστόσο είναι ανοιχτό.

»Οπως είπαμε, εμείς κάνουμε τις εργασίες μας όσον αφορά τη δυνατότητά του να λειτουργήσει ως σχολή, αλλά σε τελική ανάλυση η απόφαση θα ληφθεί από αυτούς που διαχειρίζονται την εξωτερική μας πολιτική και τον κ. πρόεδρο. Εχουμε καθορίσει τα βήματα που πρέπει να γίνουν ανάλογα με την απόφαση που θα ληφθεί εκεί. Τώρα θα ενεργήσουμε σύμφωνα με την απόφαση που θα παρθεί».

Δημοσίευμα για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

Με πρωτοσέλιδο τίτλο «Εκπληξη στη Θεολογική Σχολή», η τουρκική εφημερίδα Karar υποστηρίζει ότι η τουρκική κυβέρνηση κινείται για το θέμα της επαναλειτουργίας της Σχολής, που παραμένει κλειστή από το 1971.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο Τούρκος υπουργός Παιδείας, ο οποίος ηγείται των προετοιμασιών, επισκέφθηκε τη Σχολή, όπου συναντήθηκε με τους αρμοδίους και έλαβε τις απόψεις πρώην υπουργών που είχαν εργαστεί στο παρελθόν για αυτό το θέμα.

Η επαναλειτουργία της Σχολής, όπως σχολιάζει η εφημερίδα, εξετάζεται στο πλαίσιο του «δεύτερου κύματος μεταρρυθμίσεων» που προετοιμάζεται από την τουρκική κυβέρνηση, μετά τις τοπικές εκλογές στις 31 Μαρτίου, χωρίς, όμως, ακόμη να διευκρινίζεται το περιεχόμενό τους.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline