Σάββατο 22 Ιουνίου 2024  13:57:22

Μπάιντεν αυστηρός πλέον με την φιλοπόλεμη Κυβέρνηση του Ισραήλ: «Ο Νετανιάχου ίσως παρατείνει τον πόλεμο στη Γάζα για πολιτικούς λόγους». Στην ίδια γραμμή καταδίκης και ο Εμ. Μακρόν. Κύριο

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι προειδοποίησε το Ισραήλ να μην κάνει το ίδιο λάθος που είχαν διαπράξει οι ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 με αποτέλεσμα «ατελείωτους πολέμους».

Οπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ο Ισραηλινός ηγέτης Μπενιαμίν Νετανιάχου ενδέχεται να καθυστερεί τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα για πολιτικούς λόγους, σύμφωνα με συνέντευξη στο περιοδικό Time που δημοσιεύθηκε χθες.

Τα σχόλια στη συνέντευξη που παραχωρήθηκε την 28η Μαΐου, έγιναν λίγες ημέρες προτού ο Μπάιντεν αναλύσει μια πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και σε μία περίοδο που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είναι αντιμέτωπος με βαθιά πολιτικά ρήγματα στο εσωτερικό.
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι ο Νετανιάχου παρατείνει τον πόλεμο για τους δικούς του πολιτικούς λόγους, ο Μπάιντεν απάντησε χαρακτηριστικά: «Οι άνθρωποι έχουν κάθε λόγο να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα».

Ο Μπάιντεν, ο οποίος πιέζει για τον τερματισμό του σχεδόν οκτάμηνου, πλέον, πολέμου, χαρακτήρισε «αβέβαιο» το ενδεχόμενο οι ισραηλινές δυνάμεις να έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου στη Γάζα.

Το «ναι» του Νετανιάχου για την εκεχειρία και οι αντιδράσεις στο εσωτερικό

Απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς πως το Ισραήλ χρησιμοποιεί την πείνα των αμάχων ως πολεμική τακτική, έσπευσε να σχολιάσει: «Νομίζω ότι έχουν εμπλακεί σε δραστηριότητες που είναι ακατάλληλες».
Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι προειδοποίησε το Ισραήλ να μην κάνει το ίδιο λάθος που είχαν διαπράξει οι ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 με αποτέλεσμα «ατελείωτους πολέμους».
«Και κάνουν αυτό το λάθος», πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Ντέιβιντ Μένσερ, ερωτηθείς σχετικά με τη συνέντευξη, δήλωσε ότι ήταν «εκτός των διπλωματικών κανόνων κάθε ορθώς σκεπτόμενης χώρας» να κάνει ο Μπάιντεν τέτοια σχόλια για τον Νετανιάχου.
Τον περασμένο μήνα, ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης ζήτησε εντάλματα σύλληψης για τον Νετανιάχου και τον επικεφαλής της άμυνάς του, καθώς και για τρεις ηγέτες της Χαμάς, για φερόμενα εγκλήματα πολέμου.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορική και χερσαία επιχείρηση στη Γάζα τον περασμένο Οκτώβριο, μετά την επίθεση της Χαμάς στο εσωτερικό του Ισραήλ, η οποία σκότωσε περίπου 1.200 ανθρώπους, παίρνοντας περισσότερους από 250 ομήρους. Περίπου 120 όμηροι εκτιμάται παραμένουν στη Γάζα.
Οι υγειονομικές αρχές στη Γάζα υποστηρίζουν πως από την ισραηλινή επίθεση έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 36.000 άνθρωποι.

2.Μακρόν σε Νετανιάχου: Να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα και να επιστραφούν οι όμηροι

Τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και την επιστροφή των ομήρων, ζήτησε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου την Τρίτη (04/06), ενώ εξέφρασε την υποστήριξή του στη συμφωνία που ανακοίνωσε ο Τζο Μπάιντεν.
Ειδικότερα, ο Μακρόν είπε στον Νετανιάχου ότι «η δοκιμασία των Παλαιστινίων στη Γάζα πρέπει να τελειώσει».
Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός πρέπει να «ανοίξει ξανά μια αξιόπιστη προοπτική για την εφαρμογή της λύσης των δύο κρατών» και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η Παλαιστινιακή Αρχή με στόχο τη διακυβέρνηση της Γάζας.

Παράλληλα, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον Νετανιάχου μετά την ανακοίνωση της επιβεβαίωσης του θανάτου τεσσάρων ακόμη ομήρων και «επανέλαβε την αλληλεγγύη του γαλλικού λαού προς τον ισραηλινό λαό απέναντι στην τρομοκρατία».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline