Σάββατο 22 Ιουνίου 2024  13:59:25

Πρώτη αναδίπλωση του ξεροκέφαλου Σκοπιανού Πρωθυπουργού Χρ. Μίτσκοσκι: «Η νέα κυβέρνηση θα σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών κατά πάντα, όμως εγώ θα λέω «Μακεδονία». Κύριο

Υποσχέθηκε συμμόρφωση των όρων της Συμφωνίας «έναντι όλων» δηλαδή τόσο στις διεθνείς σχέσεις της χώρας όσο και στις εσωτερικές εθνικές υποχρεώσεις, όπως καθορίζονται στο νέο Σύνταγμα και τους όρους συμμόρφωσης της Συμφωνίας σε παιδεία, τουρισμό, εμπόριο κλπ με Ελλάδα και Βουλγαρία.

1.«Η υστερία που δημιουργείται στην Ελλάδα και μεταφέρεται εδώ οφείλεται στη δική τους προεκλογική εκστρατεία», δήλωσε ο αρχηγός του VMRO-DPMNE και μελλοντικός πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι

Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE και μελλοντικός πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, δήλωσε την Τετάρτη πως, κατά την επίσημη επικοινωνία μεταξύ θεσμικών οργάνων του κράτους, θα χρησιμοποιείται η συνταγματική ονομασία της χώρας (Βόρεια Μακεδονία), όμως, ο ίδιος, όπως είπε, στις δηλώσεις του θα αποκαλεί τη χώρα «Μακεδονία».

«Ο,τι εντάσσεται στη Συμφωνία των Πρεσπών, συμπεριλαμβανομένου του σκέλους του ονόματος, η μελλοντική κυβέρνηση του VMRO-DPMNE θα το σεβαστεί. Ακόμα και στις βεβαιώσεις που πιστοποιείται η θητεία των βουλευτών μας, χρησιμοποιείται ο προσδιορισμός του ονόματος (σ.σ. Βόρεια). Ακόμη και το νομοσχέδιο που καταθέσαμε σήμερα το καταθέσαμε με αυτόν τον προσδιορισμό», ανέφερε ο Μίτσκοσκι σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με το νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία τριών επιπλέον υπουργείων στην επερχόμενη κυβέρνηση.

Συνέχισε, ωστόσο, επικαλούμενος το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου και της έκφρασης, «που κατοχυρώνεται από πολλές συμβάσεις». «Δεν θυμώνω με τους πολιτικούς όταν δεν λένε το πλήρες όνομα της χώρας τους. Για μένα η πατρίδα μου σε κάθε μου δήλωση είναι "Μακεδονία" και θα παραμείνει "Μακεδονία"», δήλωσε ο επερχόμενος πρωθυπουργός της χώρας.

Γεραπετρίτης: Απαιτούμε από τη Βόρεια Μακεδονία να σέβεται τη Συμφωνία των Πρεσπών

Πρόσθεσε πως «η συνολική θεσμική επικοινωνία που είναι μέρος των νόμων και του Συντάγματος θα γίνεται σεβαστή όσο αυτοί ισχύουν. Δεν μπορείς να απαιτείς τήρηση των νόμων και να είσαι υποκριτής και να λες άλλα πράγματα. Στις δηλώσεις μου όμως το όνομα της πατρίδας μου θα είναι "Μακεδονία"», επανέλαβε.

Σιλιάνοφσκα: Προσωπικό δικαίωμα να χρησιμοποιώ τον όρο «Μακεδονία»

Σημείωσε, δε, ότι τα παραπάνω θα υποστηρίξει και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, εάν τεθεί τέτοιο θέμα. «Θα πω ότι εμείς θέλουμε να χτίσουμε γέφυρες φιλίας και συνεργασίας με το νότιο, ανατολικό, βόρειο και δυτικό γείτονά μας και ότι ο "μακεδονικός λαός" και οι πολίτες μας είναι φιλειρηνικοί και φιλόξενοι άνθρωποι. Περιμένω από τους γείτονες να συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο. Δεν σκοπεύω να συμπεριφέρομαι σαν Ταλιμπάν, ούτε περιμένω στον 21ο αιώνα συμπεριφορά Ταλιμπάν από κανέναν πολιτικό. Μπορούμε, όχι μόνο εκεί, αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο φόρουμ να ανοίξουμε μία συζήτηση για το ποια και πόσα έχει υλοποιήσει ο καθένας από τη Συμφωνία των Πρεσπών», πρόσθεσε ο Μίτσκοσκι.

Βόρεια Μακεδονία: Η παλινόρθωση των σκληρών

Ακόμη, ο αρχηγός του VMRO-DPMNE ισχυρίστηκε ότι «η υστερία που δημιουργείται στην Ελλάδα και μεταφέρεται και εδώ οφείλεται στη δική τους προεκλογική εκστρατεία». Τέλος, γνωστοποίησε πως αύριο θα λάβει από την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, μετά τις βουλευτικές εκλογές στη χώρα που διεξήχθησαν στις 8 Μαΐου και στις οποίες επικράτησε το VMRO-DPMNE.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline