Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024  14:49:30

Τρομάζει όλους η γκρίζα ζώνη τρεις ημέρες πριν τις ευρωεκλογές. Οι τελευταίες προβλέψεις. Κύριο

Βεβαιότητες αλλά και μεγάλη ρευστότητα, αβεβαιότητα γιά τελικές προβλέψεις.Το ΒΗΜΑ παρουσιάζει την τελική δημοσκόπηση της Good Affairs για τις ευρωεκλογές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει κεφάλι για την δεύτερη θέση, σκληρή μάχη ΚΚΕ με Βελόπουλο. Εξι κόμματα παλεύουν για μια θέση στην Ευρωβουλή.

Πώς ο Κασσελάκης έφερε την μπάλα στο γήπεδο του Μητσοτάκη

Ξεκάθαρη εικόνα για την κορυφή και θολό τοπίο για την «ουρά» καταγράφει η τελευταία δημοσκόπηση της Good Affairs τρεις ημέρες πριν της κρίσιμες ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Η δημοσκόπηση που παρουσιάζει σήμερα (6/6) το ΒΗΜΑ πραγματοποιήθηκε το διάστημα 2-5 Ιουνίου μέσω online ερωτηματολογίων, με το δείγμα να ξεπερνά τις 2.000 απαντήσεις.

Αστάθμητος παράγοντας η «γκρίζα ζώνη»

Αριθμητικά ικανοί να ανακατέψουν την τράπουλα ακόμη και την τελευταία στιγμή είναι οι ψηφοφόροι που δεν έχουν λάβει τις οριστικές τους αποφάσεις. Στην ερώτηση «έχετε αποφασίσει ποιο κόμμα θα ψηφίσετε» το 83% απαντά με σιγουριά «ναι» γεγονός που σημαίνει ότι ένα 17% αμφιταλαντεύεται.

Με δεδομένο ότι, σύμφωνα με τις μετρήσεις, το 25% των αναποφάσιστων επιλέγει τη στιγμή που θα βρεθεί στο παραβάν, η τελική συμπεριφορά της αδιευκρίνιστης ψήφου είναι αυτή που θα βάλει τις τελικές πινιλιές στον εκλογικό πίνακα. Θα καθορίσει το ύψος του ποσοστού της ΝΔ, τις νέες ισορροπίες στο χώρο της Κεντροαριστεράς αλλά και το μέλλον των νέων αλλά και των παλιών μικρών σχημάτων.

Ένα ερώτημα είναι το αν η συμπεριφορά αυτού του κοινού καθοριστεί από την πίεση που ασκούν τα προβλήματα της καθημερινότητας. Η ακρίβεια παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα των πολιτών, με την υγεία να ακολουθεί σε ποσοστό 19,9% με τις απαντήσεις να προέρχονται κυρίως από την νησιωτική χώρα και την ανεργία να συγκεντρώνει 10,3% αποτελώντας βασικό ζήτημα για τους πολίτες της δυτικής Μακεδονίας.

Αγκαλιά με τη δεύτερη θέση ο Κασσελάκης

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, η Νέα Δημοκρατία -παρά το γεγονός ότι εισπράττει δυσαρέσκεια λόγω των κυβερνητικών πεπραγμένων και κυρίως λόγω της ακρίβειας- βρίσκεται μια ανάσα από τον στόχο του 33%, δηλαδή από την επανάληψη του εκλογικού ποσοστού που είχε καταγράψει στις ευρωεκλογές του 2019. Μάλιστα, φαίνεται ότι έχει και έναν αέρα double score από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει 16,7% (σ.σ. εκτίμηση ψήφου).

Το ΠαΣοΚ έχει κολλήσει στο 12,1% και βρίσκεται σταθερά στην τρίτη θέση με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει εξασφαλίσει απόσταση ασφαλείας. Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου παρά την εντυπωσιακή εκκίνηση κατά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου φαίνεται ότι στο τέλος ξέμεινε από καύσιμα και η πτήση σε διψήφια ποσοστά μοιάζει εξαιρετικά δύσκολη. Η «μάχη» θα δοθεί με το ΚΚΕ που βρίσκεται στην τέταρτη θέση με την διαφορά μεταξύ τους όμως να είναι στο όριο του στατιστικού λάθους.

Εξι κόμματα σε απόσταση μιας μονάδας

Η δυσκολότερη εξίσωση πάντως αυτής της κάλπης φαίνεται ότι είναι στα μικρά κόμματα, καθώς σύμφωνα με την ίδια μέτρηση έξι από αυτά συνωστίζονται σε απόσταση μιας ποσοστιαίας μονάδας και συγκεκριμένα από το κατώτερο 2,2% έως και το ανώτερο 3,2%.

Τον χορό σέρνουν δύο άκρως συντηρητικοί σχηματισμοί της Δεξιάς, καθώς η ΝΙΚΗ εντοπίζεται στο 3,2% και η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου στο 3%. Η μέτρηση ανιχνεύει στο 2,2% και τον ακροδεξιό σχηματισμό Πατριώτες του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου που πορεύεται προς τις κάλπες με τις ευλογίες του Ηλία Κασιδιάρη.

Κατακερματισμός όμως παρατηρείται και στα κόμματα της Αριστεράς με την Πλεύση Ελευθερίας να είναι στο 2,8%, τη Νέα Αριστερά στο 2,7% και το ΜέΡΑ25 στο 2,5%. Πίσω μένουν οι Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου με 1,8% και ο Κόσμος με 1,1%. «Παρατηρούμε ότι ειδικά για τα κόμματα της Αριστεράς που κινούνται κάτω από το »ψυχολογικό» όριο του 3% υπάρχει μια αλληλοεξουδετέρωση δυνάμεων χωρίς ωστόσο να αποκλείεται ένα από αυτά ακόμη και πάνω από την κάλπη να ξεφύγει και να κάνει την έκπληξη» σημειώνει ο Γιώργος Τράπαλης, πολιτικός αναλυτής της Good Affairs.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline