Τρίτη 18 Ιουνίου 2024  14:49:14

Οι εφεδρείες για τον ανασχηματισμό: Αβραμόπουλος, Παναγιωτόπουλος, Κακλαμάνης, Παπασπύρου Θεοδωρικάκος, Τσιάρας, Πέτσας, Συρίγος, Ζωή Ράπτη, Καλαφάτης, Κεδίκογλου, Μαρκόπουλος, Προς αναβάθμιση Καιρίδης, Βορίδης, Παπαθανάσης. Κύριο

Οι συζητήσεις για τα αίτια αυτού του αποτελέσματος έχουν ήδη ξεκινήσει, και στο ευρύτερο κυβερνητικό χώρο όχι μόνο στο Μαξίμου και τα υπουργικά –κομματικά γραφεία έχουν πάρει τα σενάρια για έναν ανασχηματισμό που θα εκπέμψει μήνυμα επανεκκίνησης της κυβέρνησης.

Τριπλής επανεκκίνησης- απόρριψης των λαθών του παρελθόντος, όπως ο Γάμος, στην ακρίβεια και την κερδοσκοπία, η εκτεταμένη πασοκοποίηση σε διορισμούς και επιλογές , η αξιοποίηση κορυφαίων στελεχών της παράταξης πρώην υπουργών και βουλευτών (όπως των παροπλισμένων στην λίστα, που αναφέρουμε).

1.Τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει μετά το αιφνιδιαστικό εκλογικό αποτέλεσμα της ευρωκάλπης εξετάζουν με προσοχή στην κυβέρνηση και αυτό που σημειώνεται είναι πως... μήνυμα ελήφθη. Το κυβερνών κόμμα πέρασε κάτω απ' το πήχη που είχε θέσει, καθώς έλαβε (παρά τα διλήμματα, τις πυκνές περιοδείες, την τηλεοπτική-διαφημιστική κυριαρχία) το απογοητευτικό ποσοστό 28.31 % ενώ είχε βάλει ως μίνιμουμ στόχο το 33% (ποσοστό που είχε στις ευρωεκλογές το 2019) δηλαδή οκτώ μονάδες από το εκλογικό αποτέλεσμα πέρυσι στις εθνικές εκλογές το 40,6%..

Η αίσθηση που κυκλοφορεί, εκ των υστέρων, ανάμεσα σε κυβερνητικούς αξιωματούχους είναι ότι ο πρωθυπουργός είχε από καιρό αποφασίσει να προχωρήσει σε αλλαγές του κυβερνητικού σχήματος, αλλά άλλου είδους και ύφους, δηλαδή πανηγυρικού-νικητήριου για την επόμενη τριετία . Τώρα τα πράγματα αλλάζουν γιατί ο ανασχηματισμός θα γίνει υπό το φως-βάρος του εκλογικού αποτελέσματος της πολιτικής ήττας της ΝΔ.

Ερώτημα παραμένει αν οι αλλαγές θα δρομολογηθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες ή αν, λόγω των προγραμματισμένων διαδοχικών ταξιδιών που έχει τις αμέσως προσεχείς ημέρες ο πρωθυπουργός στην Ελβετία και τις Βρυξέλλες ή για άλλους λόγους, θα καθυστερήσει μερικές ημέρες.

Οι συζητήσεις για τα αίτια αυτού του αποτελέσματος έχουν ήδη ξεκινήσει, και στο ευρύτερο κυβερνητικό χώρο όχι μόνο στο Μαξίμου και τα υπουργικά –κομματικά γραφεία έχουν πάρει τα σενάρια για έναν ανασχηματισμό που θα εκπέμψει μήνυμα επανεκκίνησης της κυβέρνησης. Τριπλής επανεκκίνησης- απόρριψης των λαθών του παρελθόντος, όπως ο Γάμος, στην ακρίβεια και την κερδοσκοπία, η εκτεταμένη πασοκοποίηση σε διορισμούς και επιλογές , η αξιοποίηση κορυφαίων στελεχών της παράταξης πρώην υπουργών και βουλευτών (όπως των παροπλισμένων στην λίστα, που αναφέρουμε). Επίσης η αναβάθμιση άλλων , όπως οι Βορίδης και Καιρίδης. Τέλος και οι σαφείς νέες επιλογές για παραγωγικό έργο σε ΔΕΚΟ , νοσοκομεία, Εφορίες, Παιδεία , γενικά στην καθημερινότητα του πολίτη . Ωστόσο μετά τα νέα δεδομένα, που έχουν προκύψει, φαίνεται πως κερδίζει έδαφος η άποψη για ένα δυνατό φρεσκάρισμα στο κυβερνητικό σχήμα.
Δύο είναι τα βασικά σημεία από το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα που έχουν χτυπήσει καμπανάκι στο κυβερνών κόμμα:

 Το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό αποχής, καθώς στις κάλπες έφτασε μόλις το 41.39 % των ψηφοφόρων. Στην Πειραιώς εκτιμούν πως ένα κομμάτι των ψηφοφόρων του κόμματος θέλησε να στείλει ένα μήνυμα στην κυβέρνηση μέσω της αποχής του και να δείξει πως περιμένει να γίνουν περισσότερα.
 Η ενίσχυση κομμάτων που κινούνται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, όπου κατευθύνθηκε το 19% των ψηφοφόρων. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως τρία από αυτά τα κόμματα – η Ελληνική Λύση, η Νίκη και η Φωνή Λογικής– κατάφεραν να εκπροσωπηθούν στην Ευρωβουλή. Δεν περνά άλλωστε απαρατήρητο πως σε πολλούς νομούς της Βόρειας Ελλάδας – ακόμα και σε παραδοσιακά γαλάζια κάστρα – δεύτερο κόμμα είναι η Ελληνική Λύση.
Πού αποδίδουν στην κυβέρνηση το εκλογικό αποτέλεσμα

Στο Μαξίμου αναγνωρίζουν πως η ακρίβεια αποτελεί το βασικό πονοκέφαλο των νοικοκυριών και εκεί σκοπεύουν να εστιάσουν την μάχη το επόμενο διάστημα. Η εκτίμηση είναι πως στις χθεσινές κάλπες οι πολίτες θέλησαν να στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση πως περιμένουν να γίνουν περισσότερα τόσο στην οικονομία όσο και σε θέματα που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών (παιδεία, υγεία, ασφάλεια κ.α.)

Παράλληλα εκτιμάται πως ένα κομμάτι παραδοσιακών ψηφοφόρων του κόμματος, θέλησε να δείξει την δυσαρέσκειά του για κάποιες από τις επιλογές που έχουν γίνει όπως για παράδειγμα η ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο τον ομόφυλων ζευγαριών ή την εκτεταμένη πασοκοποίηση της δημόσιας διοίκησης, του Μαξίμου, των τοπικών οργανισμών κλπ.

Ο πρωθυπουργός στη δήλωση του την Κυριακή το βράδυ σημείωσε «γνωρίζαμε εξ αρχής ότι αυτή η εκλογή θα ήταν πολύ δύσκολη. Πολίτες που μας στήριξαν το 2023 ήξεραν ότι τώρα δεν εκλέγεται κυβέρνηση και αντιμετώπισαν ίσως διαφορετικά αυτή τη μάχη». Σημείωσε δε πως σίγουρα υπήρξαν και πολλοί ψηφοφόροι που θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για θέματα που αφορούν την καθημερινότητά τους, με σημαντικότερο, με κυριότερο, την ακρίβεια.

Παράλληλα υπογράμμισε « σέβομαι αυτή την επιλογή τους, είτε αυτή εκφράστηκε με μια πρωτοφανή για τα δεδομένα της χώρας αποχή, που δυσκολεύει ίσως την εξαγωγή συμπερασμάτων, είτε με επιλογή μικρότερων σχημάτων. Αλλά κυρίως ακούω τη φωνή τους και την εντολή τους και την ακούω δυνατά: «Σας εμπιστευόμαστε αλλά προσπαθήστε περισσότερο». Και αυτό θα κάνουμε, ώστε να βαδίσουμε πιο γρήγορα σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη».
Υπήρξε μείωση των ποσοστών της ΝΔ σε παραγωγικές ομάδες του πληθυσμού που τις έδιναν το μεγάλο προβάδισμα.

Έχασε πολλούς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και μισθωτούς. Οι εκλογές γίνονται μια νέα αφετηρία για το 2027 και μένει να δούμε τώρα το εύρος των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, πόσο δομικός θα είναι δηλαδή ο ανασχηματισμός και κατά πόσο θα υπάρξουν αλλαγές και στα πρόσωπα που στελεχώνουν το Μέγαρο Μαξίμου.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline