Κυριακή 23 Ιουνίου 2024  23:06:29

Ημέρα είναι, θα περάσει. Από αύριο Παρασκευή δροσερό δεκαήμερο, αλλά με τοπικές κακοκαιρίες. Χρήσιμο μάθημα από τον καύσωνα(που θα ξαναέλθει) πως το αυτοκίνητο γίνεται θερμοθάλαμος θανάτου. Κύριο

Με το «διάγραμμα της αλήθειας» να δείχνει πως η χώρα θα περάσει σε επικίνδυνες καταιγίδες το επόμενο διάστημα, παρουσίασε ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Σύμφωνα με ανάρτησή του στο Facebook η χώρα δεν είναι σε συνθήκες καύσωνα αλλά σε «ισχυρό κύμα ζέστης», το οποίο θα υποχωρήσει σε λίγες ώρες φέρνοντας επικίνδυνα φαινόμενα.

Αναλυτικά η ανάρτηση:

«Σε εξέλιξη βρίσκεται το ισχυρό κύμα ζέστης που τουλάχιστον για τα μεγάλα αστικά κέντρα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και σαν καύσωνας.
Αλήθεια, τι εννοούμε όταν χρησιμοποιούμε τον όρο "καύσωνας"?
Με την απλή λογική, η χρήση του όρου αυτού είναι συνάρτηση των επιπέδων θερμοκρασιακής άνεσης σε ότι αφορά τον ανθρώπινο οργανισμό.

Έτσι λοιπόν ο αρχικός προσδιορισμός αφορούσε θερμοκρασίες άνω των 37° σε ότι αφορά τη χώρα μας όπου από εκεί και πάνω αρχίζει ο ανθρώπινος οργανισμός και δυσκολεύεται.
Η έντονη αστικοποίηση που εμφανίζουν πολλές περιοχές τα τελευταία αρκετά χρόνια ανέβασαν το όριο αυτό στους 39°.

Τα τελευταία χρόνια προσδιορίσαμε ακόμη καλύτερα τον όρο "καύσωνας" χρησιμοποιώντας τους κατά κάποιους γνωστούς δείκτες δυσφορίας όπου λαμβάνεται υπόψη και η σχετική υγρασία και μέσω πινάκων καταλήγουμε στα συμπεράσματά μας που αφορούν βέβαια το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού.

Ας επανέλθουμε όμως στην εξέλιξη των καιρικών συνθηκών μιας και όλοι πλέον έχουμε καταλάβει ότι βρισκόμαστε σε συνθήκες αφόρητης ζέστης, μα το ερώτημα των περισσοτέρων πλέον είναι πόση διάρκεια θα έχει αυτή.
Ο επιστήμονας έχει στις μέρες μας τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να δώσει απαντήσεις με μεγάλα ποσοστά επιτυχίας.
Ένα από αυτά τα εργαλεία είναι ένα διάγραμμα που μας δείχνει την πορεία της θερμοκρασίας ψηλά στην ατμόσφαιρα και το οποίο διάγραμμα προσωπικά μου αρέσει να το αποκαλώ το διάγραμμα της αλήθειας.
Το γιατί το αποκαλώ έτσι δεν είναι και δύσκολο να το καταλάβει κανείς.

Όπως θα δείτε στο διάγραμμα που ακολουθεί υπάρχουν καμπύλες διαφορετικών χρωμάτων αλλά και μια πιο παχιά καμπύλη μαύρου χρώματος.
Κάθε μία από τις καμπύλες αυτές αντιστοιχούν σε ένα προγνωστικό σενάριο η δε μαύρη παχιά στο μέσο σενάριο ή στο μέσο δρόμο αλλιώς.

Όταν οι καμπύλες των άλλων χρωμάτων, είναι κοντά στη μαύρη, τότε λέμε με καλή βεβαιότητα η τάση του καιρού θα συγκλίνει προς τα εκεί.
Όταν όμως απομακρύνονται τότε κρατάμε "μικρό καλάθι" σε ερωτήσεις του κόσμου σχετικά με τον καιρό των επόμενων ημερών.

Στο συγκεκριμένο διάγραμμα που αναφέρεται στην Αθήνα έχουμε βάλει και τα όρια με τις γκρι γραμμές σχετικά με τον καύσωνα, την πολλή ζέστη ή την πιο ήπια ζέστη.
Παρατηρούμε λοιπόν ότι από τις 14 του μήνα ημέρα Παρασκευή, ο υδράργυρος παίρνει την κατηφόρα και μάλιστα με γρήγορο ρυθμό. Αυτό σημαίνει ότι κάτι έντονο θα συμβεί.
Πράγματι λοιπόν μια πιο ψυχρή αέρια μάζα θα συγκρουστεί με την πολύ πιο θερμή και θα δημιουργήσει έντονους ανέμους που θα απομακρύνουν την πολύ θερμή αέρια μάζα.
Μετά μάλιστα και το Σάββατο θα πάμε σε ήπια ζέστη κι έτσι δείχνει να κρατά μέχρι και τα μέσα της νέας εβδομάδας.

ΚΙΝΔΥΝΟΙ

1. Η απότομη υποχώρηση του υδραργύρου θα οδηγήσει σε έντονους ανέμους και άρα σε συνδυασμό με την πολύ ξηρή ατμόσφαιρα και επιφάνεια ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς.

2. Η σύγκρουση της πολύ θερμής αέριας μάζας με την ψυχρότερη που ακολουθεί θα δημιουργήσει έντονη αστάθεια και άρα επικίνδυνες καταιγίδες με έμφαση τα βόρεια τμήματα».

3. - Πάνω από 80 βαθμούς η θερμοκρασία στις οροφές των αυτοκινήτων
Ειδικά στην άσφαλτο έχει 70 βαθμούς

Με αφορμή τον καύσωνα η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία θεωρεί πρωταρχικής σημασίας την ενημέρωση των πολιτών και ιδιαίτερα των καρδιοπαθών για τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να λαμβάνουν.
Τους θερινούς μήνες στην Ελλάδα αντιμετωπίζουμε συχνά το πρόβλημα της υψηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος με κύριες επιπλοκές τις κράμπες από υπερθερμία, την εξάντληση και σπανιότερα την πολυοργανική ανεπάρκεια λόγω υπερθερμίας (heat shock).

Επίσης, έχει παρατηρηθεί μια αύξηση στη συχνότητα εισαγωγών οξέων καρδιαγγειακών συμβάντων σε περιόδους καύσωνα, που φαίνεται να συσχετίζονται με την παρατηρούμενη αύξηση των συγκεντρώσεων των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, του διοξειδίου του θείου, αλλά και του όζοντος, που προάγουν τη φλεγμονώδη διεργασία.

Τα σύνδρομα υπερθερμίας μπορεί να παρατηρηθούν και σε σχετικά χαμηλότερες θερμοκρασίες περιβάλλοντος (πάνω από 32 βαθμούς) με υψηλή σχετική υγρασία (>60%) κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα, σε αλκοολικούς ή πάσχοντες από ψυχικές ασθένειες, άτομα που λαμβάνουν αντιψυχωσικά φάρμακα, διουρητικά, αντιχολινεργικά, ή σε άτομα που ζουν σε μη καλά αεριζόμενους χώρους χωρίς κλιματισμό.
Μαρουσάκης

Πράγματι λοιπόν μια πιο ψυχρή αέρια μάζα θα συγκρουστεί με την πολύ πιο θερμή και θα δημιουργήσει έντονους ανέμους που θα απομακρύνουν την πολύ θερμή αέρια μάζα.
Μετά μάλιστα και το Σάββατο θα πάμε σε ήπια ζέστη κι έτσι δείχνει να κρατά μέχρι και τα μέσα της νέας εβδομάδας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline