Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024  09:57:55

Ψήφοι ως εθνικός εφιάλτης.....Το Κόμμα του Σαδήκ για «τουρκική Θράκη» ήλθε πρώτο σε Ξάνθη και Ροδόπη. Το δόλιο φέσι του ΚΙΕΦ και τα φάλτσα της Αθήνας. Κύριο

Το αποτέλεσμα μπορεί να μη δικαιολογεί τους πανηγυρισμούς από το κόμμα της μειονότητας –και του βαθέoς τουρκικού κράτους– όμως χρήζει σίγουρα περαιτέρω ανάλυσης από τις πολιτικές δυνάμεις και την κυβέρνηση.

Το βράδυ των εκλογών στην Κομοτηνή αλλά και σε κάποια χωριά της Ροδόπης στήθηκαν γλέντια με νταούλια κζουρνάδες από μουσουλμάνους που γιόρτασαν τη νίκη του κόμματος της μειονότητας –και του βαθέoς τουρκικού κράτους– Κίνημα Ισότητας Ειρήνης, Φιλίας (ΚΙΕΦ), που αναδείχθηκε πρώτο σε ψήφους στους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης.

Περιχαρής η πρόεδρός του, Τσιγντέμ Ασάφογλου, δήλωσε στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης –τα στελέχη του πλην σπάνιων περιπτώσεων, δεν δίνουν συνεντεύξεις στα ελληνόφωνα ΜΜΕ– ότι «η μειονότητα έστειλε ένα πολύ ισχυρό μήνυμα σε αυτούς που κυβερνούν τη χώρα, ότι πρέπει να σταματήσει να αγνοεί το γεγονός ότι εδώ ζει μια μειονότητα», την οποία, βεβαίως, η ίδια και το κόμμα της θεωρούν τουρκική.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι, ήμασταν σίγουροι γι' αυτό το αποτέλεσμα, ο λαός μας στήριξε για άλλη μια φορά τόσο τον αγώνα του, όσο και το κόμμα του», πρόσθεσε.
Νωρίτερα η κ. Ασάφογλου, συνοδευόμενη από στελέχη του κόμματος πραγματοποίησε προσκύνημα στον τάφο του Αχμέτ Σαδίκ, ιδρυτή του ΚΙΕΦ, όπου ζήτησε την ευχή του για επιτυχία στην κάλπη.
Το ΚΙΕΦ αναδείχθηκε πράγματι πρώτο κόμμα στη Ροδόπη με ποσοστό 36% και στην Ξάνθη με 27% και δεύτερη τη Ν.Δ.

Ηταν όμως το αποτέλεσμα για ζητωκραυγές και γλέντια;

Καταρχάς δεν υπήρχε αμφιβολία ότι ο χάρτης στους δυο από τους τρεις νομούς της Θράκης (Ροδόπη, Ξάνθη) όπου ζει ο μεγάλος όγκος της μειονότητας, θα βαφόταν γκρι.
Από το 2014 που κατεβαίνει αυτόνομο στις ευρωεκλογές το κόμμα ερχόταν πάντα πρώτο και τώρα είχε ένα παραπάνω πλεονέκτημα καθώς, ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ είχαν συμπεριλάβει μειονοτικό υποψήφιο από τη Θράκη στα ψηφοδέλτιά τους. Η δε μουσουλμάνα γιατρός του ΕΣΥ από την Ξάνθη Νουρτζάν Σουλόγλου, που έβαλε στη λίστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν στηρίχθηκε από το ντόπιο κομματικό σύστημα. Παρά ταύτα πήρε 1.500 ψήφους από τη μειονότητα.

Σε τούτη την αναμέτρηση, όμως, παρά τους ούριους γι' αυτό ανέμους και την πρωτοφανή κινητοποίηση των μηχανισμών του κόμματος, του τουρκικού προξενείου και τους φετφάδες που διάβασαν στα τζαμιά οι ιμάμηδες, το ΚΙΕΦ βγήκε πληγωμένο από την κάλπη.

Από τις 42.000 ψήφους που είχε λάβει στις ευρωεκλογές του 2014 και τις 40.000 σε αυτές του 2019 έπεσε τώρα στις 28.000, έχασε δηλαδή κάτι λιγότερο από το ήμισυ της δύναμής του.
Ηταν ψηφοφόροι που θεώρησαν ότι δεν τους αφορούν οι ευρωεκλογές ή μήπως υπήρξε αποδοκιμασία μερίδας της μειονότητας προς το κόμμα «της», το οποίο το μόνο που έχει να τους λέει μονότονα, κουραστικά, τόσα χρόνια, είναι ότι είστε Τούρκοι και η Ελλάδα σας τιμωρεί γι' αυτό;

Το ΚΙΕΦ και όλο το σύστημα οργάνωσαν και τούτη τη φορά την προεκλογική ατζέντα γύρω από το σύνθημα «ο Τούρκος ψηφίζει Τούρκο» και άσκησε ασφυκτικό έλεγχο στους ψηφοφόρους, ειδικά στα χωριά.
Αφησε εκτός συζήτησης και στόχων του, τα προβλήματα καθημερινότητας της μειονότητας, όπως η συρρίκνωση της καπνοκαλλιέργειας στον ορεινό όγκο της Ροδόπης που έχει ως συνέπεια την εκτόξευση της ανεργίας και της μετανάστευσης στους μουσουλμάνους κ.ά.

Το μότο του επ' αυτού ήταν και παραμένει ότι ο μειονοτικός στη Θράκη δεν περνάει καλά μόνο και μόνο γιατί είναι Τούρκος, αφήγημα που φανατίζει τους απλούς ανθρώπους καθώς συνδέει το οικονομικό με το εθνοτικό.
Η προεκλογική εκστρατεία ήταν μια καλή ευκαιρία αφενός να σφυρηλατήσει την «τουρκική συνείδηση» στους μειονοτικούς και αφετέρου να στείλει μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ενωση ότι στη Θράκη υπάρχει μια μειονότητα που είναι τουρκική και όχι μουσουλμανική όπως προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάνης, και η οποία καταπιέζεται από τους κακούς Ελληνες.

Τα εκλογικά σχέδια του ΚΙΕΦ διευκόλυνε η διαρκής απουσία συγκροτημένης και συνεκτικής μειονοτικής πολιτικής από τα άλλα μεγάλα, ή μικρότερα, κόμματα, στη Θράκη.
Ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε και ο ΣΥΡΙΖΑ συμπεριέλαβαν, άγνωστο για ποιον λόγο, στα ψηφοδέλτιά τους έναν προβεβλημένο μουσουλμάνο, που θα μπορούσε να αποτελέσει εναλλακτική για ένα προοδευτικό και χειραφετημένο κομμάτι της μειονότητας ή και για τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΚΙΕΦ! Εδειξαν να αδιαφορούν πλήρως για την εκλογική συμπεριφορά της μειονότητας.

Στη Ροδόπη, όπου το ΚΙΕΦ απώλεσε 8.500 ψήφους, σε σχέση με το 2019, ήταν η ενεργός εμπλοκή –μοίραζε πόρτα πόρτα ψηφοδέλτια– του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Ιλχαν Αχμέτ, αφορισμένου ως «προδότη» από το τουρκικό προξενείο και τον σκληρό πυρήνα της μειονότητας, και με επιρροή στους μειονοτικούς που προσδοκούν ένα καλύτερο μέλλον σε μια ευρωπαϊκή Ελλάδα, αυτή που διέσωσε κάπως το ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο στα αξιοσημείωτα της κάλπης της 9ης Ιουνίου στη Θράκη συγκαταλέγεται η «εξαέρωση» των ψήφων που είχαν πάρει οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι προσχώρησαν αργότερα στη Νέα Αριστερά. Παρότι οι δύο είχαν συγκεντρώσει στις τελευταίες βουλευτικές δεκατρείς χιλιάδες σταυρούς, το κόμμα της Νέας Αριστεράς πήρε τώρα μόλις εξακόσιες ψήφους, αποτέλεσμα που ενίσχυσε τους ισχυρισμούς εκείνων που επέμεναν ότι οι ψήφοι ήταν «δανεικές» από το προξενείο και τώρα αποσύρθηκαν.

Το αποτέλεσμα στη Θράκη, εν τέλει, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα όπου κατάφερε να συγκεντρώσει μόλις λίγες εκατοντάδες ψήφους, μπορεί να μην κάνει το ΚΙΕΦ να πετάει το φέσι του. Χρειάζεται μια πιο προσεκτική πολιτική και αναπτυξιακή προσέγγιση της μειονότητας, που να μην αφήνει περιθώρια προπαγάνδας του τύπου «ξύπνα, η Ελλάδα σε θέλει φτωχό γιατί είσαι Τούρκος».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline