Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024  09:53:09

Η ακρίβεια οδηγεί όλο και πιο πολύ, στα «ανώνυμα, μέτρια προϊόντα». Ο ανταγωνισμός μεταξύ αλυσίδων σούπερ μάρκετ για προϊόντα χωρίς φίρμα. Κύριο

Ο πόλεμος για τα μερίδια αγοράς στον κλάδο των σούπερ μάρκετ κλιμακώνεται – Το τελευταίο «θερμό» επεισόδιο της Lidl με την «ΑΒ Βασιλόπουλος».

Η διαμάχη επικεντρώνεται στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, καθώς η κατηγορία εξακολουθεί να σημειώνει πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης λόγω της συνεχιζόμενης ακρίβειας. [INTIME]

Χαρακτήρα δημόσιας αντιπαράθεσης, χωρίς μάλιστα κανένα προκάλυμμα, λαμβάνει ο «πόλεμος» μεταξύ αλυσίδων σούπερ μάρκετ με επίδικο –τι άλλο– τα μερίδια αγοράς. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πόλεμος επικεντρώνεται στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, καθώς η κατηγορία εξακολουθεί να σημειώνει πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης λόγω της συνεχιζόμενης ακρίβειας.

Οι επενδύσεις των παραδοσιακών αλυσίδων στην κατηγορία αυτή είναι ολοένα και μεγαλύτερες προκειμένου να ανταγωνιστούν τη μία και μοναδική ουσιαστικά εκπτωτική αλυσίδα (hard discounter) στην Ελλάδα, τη Lidl, η οποία έχει εξ αντικειμένου την κυριαρχία στις πωλήσεις προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών Circana, κατά το α΄ τρίμηνο του 2024 το μερίδιο των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας είχε διαμορφωθεί σε 27,1%, από 26,6% το α΄ τρίμηνο του 2023.

Οι αλυσίδες που κυρίως «σφάζονται» για τα μάτια ή μάλλον για την τσέπη των καταναλωτών είναι –σε αυτή τη φάση τουλάχιστον– η Lidl και η «ΑΒ Βασιλόπουλος». Οχι τυχαία. Αμφότερες διαγκωνίζονται για τη δεύτερη θέση από πλευράς μεριδίων αγοράς, καθώς ο πρώτος του κλάδου, «Σκλαβενίτης», βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση. Επιπλέον, η «ΑΒ Βασιλόπουλος» επιχειρεί εδώ και χρόνια να αποτινάξει –όχι με μεγάλη επιτυχία πάντως– τον χαρακτήρα της ακριβής αλυσίδας, του σούπερ μάρκετ που προτιμά η ελίτ. Τρίτον, μάλλον κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια, αφού αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ξεσπά ένας γερμανοολλανδικός «πόλεμος» επί ελληνικού εδάφους.

Αυτή τη φορά όλα ξεκίνησαν όταν η Lidl Ελλάς ανήρτησε στον ιστότοπό της και παράλληλα δημοσίευσε στο εβδομαδιαίο φυλλάδιο προσφορών της, που κυκλοφόρησε την Πέμπτη 13 Ιουνίου, τα αποτελέσματα σύγκρισης τιμών που η ίδια πραγματοποίησε σε 14 προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας από δικό της κατάστημα, από ένα κατάστημα «Σκλαβενίτη» και ένα κατάστημα «ΑΒ Βασιλόπουλος».

Μικρότερες συσκευασίες καμουφλάρουν τις ανατιμήσεις

Σύμφωνα με τον πίνακα της Lidl, η αγορά των συγκεκριμένων προϊόντων θα στοίχιζε στο δικό της σούπερ μάρκετ 39,17 ευρώ, στην «ΑΒ Βασιλόπουλος» 44,38 ευρώ και στη «Σκλαβενίτης» 46,75 ευρώ. Στην πραγματικότητα οι αποδείξεις δείχνουν διαφορετικές τιμές, όπου μάλιστα το καλάθι της «ΑΒ» είναι πιο φθηνό από αυτό της Lidl («AB Βασιλόπουλος» 34,93 ευρώ, Lidl 38,2 ευρώ και «Σκλαβενίτης» 40,19 ευρώ). Η διαφορά μεταξύ του πίνακα της Lidl και των αποδείξεων οφείλεται στο ότι από τη Lidl έχει γίνει αναγωγή, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις συγκρίνονται συσκευασίες και ποσότητες που δεν είναι όμοιες μεταξύ τους.

Οι δύο αλυσίδες διαγκωνίζονται για τη δεύτερη θέση από πλευράς μεριδίων αγοράς.
Για παράδειγμα, στα private label φασόλια γίγαντες των τριών σούπερ μάρκετ, η συσκευασία του Lidl αφορά το ένα κιλό και των δύο ανταγωνιστών τις συσκευασίες μισού κιλού. Συχνά βεβαίως οι μεγαλύτερες συσκευασίες έχουν χαμηλότερη τιμή ανά μονάδα μέτρησης, ενώ ρόλο παίζει και η χώρα προέλευσης – παρασκευής των προϊόντων.

Μειώθηκαν κατά 1,25% οι τιμές προϊόντων σε σούπερ μάρκετ

Η απάντηση ήρθε το βράδυ της Πέμπτης από την «ΑΒ Βασιλόπουλος», η οποία με ανάρτησή της στο Facebook έγραψε τα ακόλουθα: «Αγαπητή Lidl Hellas, Είδαμε ότι ήρθες και ψώνισες από εμάς και σε ευχαριστούμε πολύ. Απέδειξες ότι έχουμε ήδη χαμηλές τιμές αλλά με μία 6ευρη επιταγή το καλάθι σου θα ήταν ακόμη πιο οικονομικό! Γι' αυτό και πήραμε την πρωτοβουλία να σε κάνουμε μέλος του AB Plus (σ.σ. πρόκειται για το πρόγραμμα επιβράβευσης της "ΑΒ"). Για να εξαργυρώνεις και εσύ 6ευρες επιταγές αλλά και όλα τα προνόμια που απολαμβάνουν πάνω από 1 εκατομμύριο πελάτες μας καθημερινά! Καλώς ήρθες και καλά ψώνια! ΑΒ Βασιλόπουλος».

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι δύο αλυσίδες κονταροχτυπιούνται δημοσίως, αν και πρόκειται αναμφίβολα για την πιο απροκάλυπτη αντιπαράθεση. Το προηγούμενο «επεισόδιο» είχε διαδραματισθεί το 2016 με «αντικείμενο του πόθου» εκείνη την περίοδο τους καταναλωτές της πτωχευμένης «Μαρινόπουλος», που είχαν «πολιτογραφηθεί» ως «κυνηγοί προσφορών» και αγοραστές προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας. Ας μην ξεχνάμε δε ότι το 2016 βρισκόμασταν ακόμη σε καθεστώς μνημονίου και κεφαλαιακών περιορισμών.

Τον Οκτώβριο του 2016 η «ΑΒ» ξεκίνησε διαφημιστική εκστρατεία με τίτλο «Αληθινά χαμηλές τιμές κάθε μέρα», για να έρθει λίγες ημέρες μετά η «απάντηση» από τη Lidl Ελλάς με τη διαφημιστική εκστρατεία που ανέφερε: «Κάποιοι ψάχνουν για χαμηλές τιμές. Κάποιοι το έχουν ψάξει ήδη. Μόνιμα χαμηλές τιμές». Μάλιστα, η εν λόγω καμπάνια αφορούσε και αρκετά επώνυμα προϊόντα, δεδομένου ότι τότε βρισκόταν σε εξέλιξη η στρατηγική της γερμανικής αλυσίδας για αλλαγή του προϊοντικού μείγματος στα ράφια της.

Η κόντρα «ΑΒ» και Lidl έχει λάβει χώρα και στο Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας, όταν τον Νοέμβριο του 2020 η πρώτη ζήτησε τον έλεγχο διαφήμισης της Lidl σχετικά με την κάρτα πιστότητας Lidl Plus.
Από την πλευρά της «Σκλαβενίτης» δεν υπήρξε καμία αντίδραση, επίσημη ή ανεπίσημη.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline