Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024  12:33:19

Πάλι Επίτροπος ο Μαργαρίτης Σχοινάς (και κανένας άλλος/η) με ευλογίες της Ούρσουλας και σε φιλόδοξο χαρτοφυλάκιο. Είτε της βαλκανικής διεύρυνσης είτε Άμυνας της Ε.Ε ή Γεωργίας. Κύριο

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς (28 Ιουλίου 1962 - Θεσσαλονίκη) είναι Έλληνας πολιτικός και σημερινός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής.

Έχει διατελέσει Επικεφαλής Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει πως η Ελλάδα θα επιδιώξει ένα «καλό χαρτοφυλάκιο», χωρίς να έχει υπάρξει σαφής διευκρίνιση από κυβερνητικής πλευράς ποιο μπορεί να είναι αυτό. Ωστόσο στο παρασκήνιο ήδη έχουν ξεχωρίσει και ως προς το προτιμώμενο πρόσωπο του Έλληνα Επιτρόπου και ως προς τα προτιμώμενα χαρτοφυλάκια στις Βρυξέλλες.

Οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για τρία χαρτοφυλάκια-στόχους:

Πρώτον, το Γεωργίας (Αγροτικής Ανάπτυξης), έναν πολύ κρίσιμο τομέα για όλη την Ευρώπη την επόμενη πενταετία, με την έμφαση στη πρωτογενή παραγωγή αλλά και την περιβαλλοντολογική πολιτική..

∆εύτερον, το Άμυνας. Πρόκειται για ένα χαρτοφυλάκιο το οποίο ο πρωθυπουργός έχει «δουλέψει» πολύ, καθώς έχει κάνει πρόταση για κοινή αμυντική πολιτική μέσα από τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου για την Ασφάλεια, ενώ σε δημόσιες τοποθετήσεις του έχει μιλήσει και για την αντιπυραυλική άμυνα, που είναι ένα πρότζκετ το οποίο –όπως έχει πει– θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από ένα τέτοιο ταμείο. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης έχει δείξει μεγάλη κινητικότητα για το συγκεκριμένο θέμα, με αποτέλεσμα το χαρτοφυλάκιο της Αμυνας να είναι μέσα σε αυτά που αναμφίβολα ενδιαφέρεται η Ελλάδα. «Είμαστε στην αρχή ακόμη αυτής της συζήτησης, αλλά προτιμώ να βλέπω ευκαιρίες παρά να ψηφίζω τα όποια εμπόδια», είχε αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης όταν είχε προχωρήσει στην πρότασή του.

Επιπλέον, άλλο χαρτοφυλάκιο που θα μπορούσε να διεκδικήσει η Ελλάδα είναι αυτό της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με ιδιαίτερη έμφαση τον χώρο των Βαλκανίων ,το οποίο ενδιαφέρει την Αθήνα αλλά έχει προβλήματα η Κυβέρνηση Μησοτάκη με χώρες, όπως η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία. .

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline